dinsdag 21 juli 2015

Eerste hypotheekaflossing van 2015

Zojuist heb ik de eerste hypotheekaflossing van 2015 gedaan. Eind deze maand is mijn hypotheekschuld weer met €500 verminderd. Uiteraard heb ik afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. Aangezien ik nog altijd het astronomisch rentepercentage van 5,8% betaal voor mijn hypotheek gaat deze aflossing me een whopping €2,42 bruto opleveren per maand. Dat is eigenlijk nauwelijks de moeite als je het zo bekijkt. Maar dat is eigenlijk niet eens het belangrijkste, belangrijker is dat ik door dit af te lossen ik weer een stapje dichterbij de 90% grens kom, ik sta nu op 90,5%. Als ik onder de 90% komt betekent dat dat ik bij renteherziening in aanmerking kom voor een lagere risico-opslag. Dat scheelt waarschijnlijk 0,3% op de complete hypotheeksom, en dat is omgerekend €750 bruto per jaar. En dan wordt die extra aflossing opeens een stuk interessanter!

Ik acht de kans groot dat ik volgende maand weer een soortgelijke aflossing ga doen, tenzij ik het weer op mijn heupen krijg om het in indexbeleggen te investeren. Mijn initiatief van vorige maand om wat meer geld in indexbeleggen te stoppen heeft deze week namelijk zijn vruchten afgeleverd. Ondanks problemen in China stegen de beurzen vanwege goed nieuws rond Griekenland, en dat zorgde ervoor dat in 1 week mijn investeringen met 5% stegen. Dus dat zag er leuk uit op mijn overzichtje van investeringen. Komende 2 weken gaat er sowieso weer €300 richting het potje, dus dat spaarpotje begint groter en groter te worden.

Ik ga weer even van het zonnetje genieten. Ik hoop jullie ook!




vrijdag 10 juli 2015

De 5 megawatt voorbij

Gisteren gingen de opbrengsten van de zonnepanelen door een kleine mijlpaal, sinds de plaatsing van de zonnepanelen in 2013 hebben ze nu meer dan 5.000 kWh opgebracht. Oftewel, 5 Megawatt! 5 Megawatt klinkt toch een stuk leuker dan 5.000 kWh. Even snel omgerekend is dit ruim €1.000 en zit ik alweer op 35% van wat de panelen moeten terugverdienen.

Het is alweer even geleden dat ik een update over de zonnepanelen heb gegeven, en dat komt omdat ik op dit moment even niet kan inzien hoeveel de zonnepanelen opleveren per maand. Wegens een kleine verbouwing boven heb ik mijn router moeten verplaatsen, en daarmee heb ik dus geen data-verbinding meer boven waarmee ik de opbrengst kan monitoren. Deze 5 Megawatt heb ik afgelezen op de omvormer zelf.

Maar met dit gegeven kan ik nu wel terugkijken op de opbrengsten van het jaar 2015 tot nu. Tot gisterenavond heeft 2015 ruim 1.850 kWh opgebracht, omgerekend zo'n €370. Daarmee loopt 2015 ongeveer 50-100 kWh voor op het jaar 2014. Mocht 2015 zo doorgaan dan kom ik ruim boven de 3.000 kWh opbrengsten uit. Bij de aankoop van de panelen ging ik uit van een opbrengst van ongeveer 2650 kWh, dus die 350 extra is mooi meegenomen en zorgt voor een forse verkorting van de terugverdientijd. Mocht dit zo doorgaan de komende jaren dan is de installatie volledig terugverdient ergens begin 2018, en dat is in ongeveer 4.5 jaar.

Dat zonnepanelen ook andere voordelen hebben merk ik aan onze buren. Aan beide kanten staat het huis te koop, één met panelen en ééntje zonder panelen. Niet alleen heeft het huis met panelen een hogere prijs, er zijn ook significant meer bezichtigingen bij het huis met de zonnepanelen. Nu is dat natuurlijk niet 1-op-1 te relateren aan de zonnepanelen, maar bij het verkooppraatje op Funda komen de zonnepanelen en de daarbij horende lagere stroomkosten wel ruim aan bod en is het dus wel degelijk een factor waar rekening gehouden mee wordt.

Ik ben er dus ook wel overtuigd van geworden dat zonnepanelen voor waardetoevoeging zorgen bij je huis. Hoeveel precies is moeilijker te bepalen, maar het is wel fijn om te zien dat huizen met zonnepanelen aantrekkelijker zijn op de woningmarkt.

woensdag 8 juli 2015

Hypotheekrentes omhoog, maar spaarrentes blijven dalen

Het lijkt erop dat de hypotheekrentes hun absolute dieptepunt hebben gehad. De eerste kleine verhogingen zijn alweer doorgevoerd en ook de vooruitzichten zijn voorlopig dat ze stabiel zullen blijven danwel licht zullen stijgen. Voor mij persoonlijk maakt het niet uit, ik heb helaas nog 3.5 jaar te gaan met 5,8% rente. De boete voor nu oversluiten zal waarschijnlijk richting de 20k gaan, dus dat gaan we nog niet doen.

Wat ik wel frappant vind is dat tegelijkertijd de spaarrentes nog wel blijven dalen. Zo kreeg ik deze week nog een mailtje van ING met de melding dat de spaarrente tot €25.000 weer omlaag ging van 0,9% naar 0,8%. Ook de rente op de spaarrekening van Leaseplanbank heeft een all-time low bereikt van 1,3% rente.

Het nodigt in ieder geval niet direct uit tot sparen. Ook bij mij wordt er veel meer richting het indexbeleggen gepompt dan aanvankelijk de bedoeling was. Zojuist heb ik wéér 200 euro richting de rekening overgemaakt, die wordt gedeeltelijk geïnvesteerd in beleggingen en gedeeltelijk in obligaties. Ik wil ongeveer 75% beleggingen en 25% obligaties aanhouden, zodat ik niet teveel kan dalen en toch kan profiteren van koerswinsten.

Eind van de maand verwacht ik ook nog €500 af te gaan lossen op de hypotheek. Want ook aflossen levert voor mij vele malen meer op dan sparen op de spaarrekening. Scheelt slechts €1.30 netto op de maandlasten, maar dat is meer dan de ongeveer €0,50 die het zou opleveren op de spaarrekening. En het verlaagt uiteindelijk natuurlijk het risico op de hypotheek wat op termijn weer een lagere risico-opslag moet opleveren.

Dit betekent allemaal automatisch dat de spaarbuffer aan de lage kant blijft en op deze manier dus langzamer wordt bijgevuld dan eigenlijk de bedoeling was. Ik maak me daar echter niet al teveel zorgen over. Het geld wat ik eigenlijk in de spaarbuffer wilde steken wordt geïnvesteerd in andere dingen die uiteindelijk meer geld moeten gaan opleveren. Ook is het niet zo dat er helemaal niks opzij gezet wordt. Ik verwacht toch al snel €200-€300 opzij te gaan zetten naar de spaarrekening. Doe daar de €200 bij voor indexbeleggen en €500 voor de hypotheek en je hebt een mooi bedrag van €900 dat deze maand geïnvesteerd wordt.