woensdag 12 september 2012

Besparen op energieverbruik

Een initiatief wat ik al een aantal maanden geleden ben gestart is het verlagen van mijn energieverbruik. Vorig jaar november schrok ik nogal van mijn jaarafrekening met een verbruik van 3600 kwh en 900 m3 gasverbruik. Ik moest ruim 400 euro bijbetalen en mijn voorschot ging naar 140 euro per maand. Aangezien we toen nog met 2 personen in huis woonden was ons verbruik flink bovengemiddeld (3600 kwh is gemiddeld verbruik voor een gezin met 2 kinderen). Een gedeelte van het verbruik is te verklaren, we hebben een Amerikaanse koelkast en een droger die we regelmatig gebruiken.   Aangezien ik in een redelijk nieuw huis woon met o.a. een warmte-terug-win unit moet het verbruik toch een stuk beter kunnen. Dit zijn de initieven die ik zelf heb ondernomen tot nu toe.


 • Kritischer kijken naar de thermostaat gedurende de winter
 • Gloeilamp > Spaarlamp > Led-lamp
 • Minder gebruik maken van de droger
 • Gebruik van standby-killers
 • Overstappen naar collectieve energie-inkoop

Kritischer kijken naar de thermostaat gedurende de winter


Zoals gezegd woon ik in een vrij modern en zuinig huis. Als in de lente de temperatuur een beetje begint te stijgen dan kan bij mij de verwarming al uit, zelfs op een zonnige winterdag hoeft de verwarming niet aan te staan overdag. Ik heb thuis een thermostaat die je via een tijdklok in kunt stellen, en over het algemeen werkt dat vrij soepel. Maar het kwam ook erg vaak voor dat de verwarming aanstond terwijl wij helemaal niet thuis waren. Eeuwig zonde natuurlijk, dus besparing #1 was snel gemaakt.

Gloeilamp > Spaarlamp > Led-lamp


Een tweede besparing die veel bespaart is zoveel mogelijk overgaan van gloeilampen naar spaarlampen/led-verlichting. Aangezien ik zelf de kwaliteit van het led-licht nog niet voldoende vind voor de woonkamer gebruik ik in de woonkamer nog spaarlampen, maar in bijvoorbeeld de gang, toiletten, etc gebruik ik led-verlichting om het huis te verlichten. Een stuk goedkoper in gebruik in ieder geval, alleen de aanschaf kan nogal duur zijn. Led-verlichting bestel ik dan ook via ebay uit China. Ook de Ikea heeft kwalitatief goede Led-lampen

Minder gebruik maken van de droger


Het gebruiken van de droger was eigenlijk bijna een normaal iets geworden bij mij thuis. Zelfs in hartje zomer stond de droger te loeien. Complete onzin natuurlijk, aangezien je het gewoon kunt ophangen en het ook droog wordt. Bij gebrek aan een tuin hangt onze was nu regelmatig op het balkon te drogen.

Gebruik van standbykillers


Standby verbruik is iets wat explosief is toegenomen in de laatste jaren. Met name in de entertainmenthoek (TV, DVD, Blu-ray, spelcomputer, decoder) staan veel apparaten die relatief veel stroom verbruiken terwijl je het helemaal niet gebruikt. Heb je thuis een decoder voor digitale tv staan? Voel eens hoe warm die aanvoelt terwijl die uitstaat, waarschijnlijk schrik je van de warmte. Ik heb zelf de entertainmenthoek op een standby-killer gezet wat me gedurende de dag al snel 20 uur aan standby-verbruik scheelt. Als ik tv ga kijken springt alle apparatuur in de entertainmenthoek aan, als de TV uitgaat springt alle apparatuur weer uit.

Overstappen naar collectieve energie inkoop


Een initiatief wat onder andere via de consumentenbond en vereniging eigen huis loopt, is het collectief inkopen van energie. Consumenten kunnen zich inschrijven voor dit initiatief, waardoor een grote groep consumenten zich verenigd in het inkopen van energie. Voor de energiemaatschappijen interessant omdat ze op deze manier toegang hebben tot een grote hoeveelheid consumenten. De energiemaatschappijen kunnen via een veilingsysteem bieden door middel van energieprijzen. De maatschappij met de laagste prijs wint en mag een aanbieding doen. Bij mij heeft dit veel geld scheelt, ik kreeg een aanbieding waarmee ik over een jaar tijd ongeveer 300 euro goedkoper uit zou zijn qua kosten (op basis van het oude hoge verbruik).

Concluderend


Ik heb al aardig wat stappen gemaakt qua energieverbruik. Ik begon met een voorschot per maand van €140. Door over te stappen naar collectieve energie inkoop is dit omlaag gegaan naar €116. Als ik kijk naar de huidige stand van energieverbruik dan zou mijn voorschot zelfs omlaag kunnen naar €99 per maand. Mocht die €99 per maand standhouden, dan heb ik over een jaar bijna €500 verdient op mijn energieverbruik!

23 opmerkingen:

 1. Geweldig dat je je energieverbruik zo goed omlaag hebt gekregen! Weer extra geld om af te lossen.
  Wij hebben nog een vast contract bij de Nuon tot november 2013, rond die tijd of eerder(ik weet niet of dit mogelijk is) stappen wij ook over naar een goedkopere energieleverancier.
  Wat is een stand-by killer? Misschien voor ons ook handig i.v.m. spel/computers van de kids e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. standby-killer is eigenlijk gewoon een stekkerdoos die je aan/uit kunt zetten. Als die uit staat komt er helemaal geen energie voorbij en is het verbruik nul.

   Kijk bijvoorbeeld hier: http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/0809012/Stekkerdozen-met-schakelaar

   Qua overstappen naar een andere leverancier. Kijk een halfjaar daarvoor al eens rond voor collectieve initiatieven. De winnaar van de veiling regelt alles, inclusief overschrijven naar een andere leverancier.

   Verwijderen
  2. Collectieve inkoop middels een veiling is geen echte veiling maar een afspraak met de instantie die de 'veiling' regelt dus niet onafhankelijk. Lees goed de voorwaarden, het is niet allemaal rozegeur.

   Verwijderen
 2. Interessant. Mijn man houdt erg van halogeenspots (en veel licht) dus tips voor goede warme kleur ledlampen die je ter vervanging kunt gebruiken zijn welkom. Verder las ik dat je de snelste winst kunt halen door in de keuken led te gebruiken, omdat dat de ruimte is waar de lampen het vaakst en langst branden. Wij hebben inmiddels al diverse lampen vervangen en geen gewone gloelampen meer, alleen voor halogeen zoek ik dus nog een oplossing.
  Vroeger brandde ik ook regelmatig kaarsen om donkere hoekjes wat gezelliger te maken, maar met huisdieren is dat niet veilig meer. Veiligheid komt altijd eerst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De warmte (lumen) is vaak nog wel een probleem van halogeenspots, dat is voor mij ook de reden dat ik de halogeenspots in de woonkamer nog niet vervangen heb voor led-verlichting. Ik vind de kwaliteit daarvan gewoon nog niet goed genoeg.

   Verwijderen
 3. Slim zeg, led-verlichting in China kopen! Of tenminste, uit China. Hier heb ik ook praktisch alles op LED en dat scheelt toch weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja zo pakten wij het ook aan. Wij deden de droger gewoon de deur uit, nooit gemist. En we wenden langzaam aan lagere temperaturen (18 graden) en minder lang douchen (max 5 minuten), dat scheelt echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal met sparcntje eens. Wij hebben hetzelfde verbruik als zakelijk zuiniger, maar dat met 7 personen!Nooit een drogr gehad. Alls kan gewoon aan een rekje In de winter droogt het wat langzamer. 's Morgens ophangen en de volgende morgen weer een. In 1 dag is je was wel droog. En ik was tegenwoordig de grote pannen even met de hand. Vaatwasser draait zo 1keer in de twee dagen, dat scheelt ook heel veel energie. Ik hou het iedere week bij. En ik gebruik iedere dag de hooimadam!Dat scheelt heel wat gas. Succes. Leuk blog om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht dat de droger er op termijn ook wel uitgaat, maar ik vind een handdoek uit de droger eigenlijk ook wel erg lekker :)

   Verwijderen
 6. Moet je met het gebruik van een standby killer niet alles weer opnieuw instellen?

  En heb je ervaring met united consummers?

  GR Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je hoeft niet alles opnieuw in te stellen iedere keer (tenminste niet bij mijn decoder en tv).

   Ik heb wel eens gehoord van united consumers, maar nog nooit gebruik van gemaakt.

   Verwijderen
 7. Wel ik stel me ook de vraag of je als je zo'n stekkerblok met uitschakelknop gebruikt niet elke keer dat je de tv aanzet de digicorder opnieuw moet opstarten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat betekent dat de decoder iedere keer opnieuw opstart. Ik heb zelf een Cisco decoder, en dat duurt hooguit 1 minuut. Tegelijkertijd verbruikt de decoder 20 watt continu in stand-by. Dat is 175 kwh per jaar, of in mijn geval gewoon 5% van mijn energierekening.

   Kortom, een weloverwogen keuze om het op deze manier aan te pakken. Verder heb ik hierop ook een tv, dvd-speler en nintendo wii op aangesloten staan die ook nog eens allemaal sluipverbruik hebben in stand-by stand.

   Verwijderen
 8. Hier in de winter 16-17 graden overdag en tegen de avond de gashaard even aan. Droger staat er nog om de lege ruimte op te vullen... goed, en meer van dat soort dingen.

  Ga toch ook eens kijken naar die collectieve inkoop, want ik betaal -met 4 personen- wat jij nu betaalt en dat kan misschien nog wel minder.

  Van spaarlampen word nu wel geadviseerd ze niet overal te hangen, qua verwarmd kwik vlak bij je hoofd een paar uur lang = niet zo gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat jij betaalde, 140 euro.

   Verwijderen
  2. ter info, mijn tarieven zijn als volgt:

   dal: 19,7 cent
   piek: 21,1 cent
   gas: 57 cent

   Verder krijg ik ook 100 euro overstappremie, alleen daarvoor loont het al om regelmatig over te stappen.

   Verwijderen
 9. Mijn lieve ledlichtje in de hal (van de H.ema) kostte me €4. En hij doet het beter dan de spaarlamp die er eerst in zat (en die van de slaapkamer) die moest eerst op gang komen, wat in een hal echt niet handig is. Ik heb hem er vast niet binnen een korte tijd uit, maar ik vind het licht veel handiger dan dat het eerst was.
  Ik vind vergelijken van energie uitgaven vaak lastig, omdat er hier nog allerlei andere dingen bij in zit. Ik betaal nu namelijk €90 voor mijn gas, water, licht, geiserhuur en kabel (dit wordt weer opgeschroefd naar €130 volgende maand, door mezelf) Ik moet nog eens precies bekijken welk deel daarvan precies voor wat is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt energie-uitgaven ook eigenlijk nooit 1-op-1 vergelijken. Het ene huis is het andere huis niet, en het ene gezin is het andere gezin niet.

   Verwijderen
 10. De overstap via Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond scheelt wel, maar het is altijd voordeliger via een energievergelijkingswebsite die goedgekeurd is. Vroeger stonden ze op de site van de NMA en nu op de site van Consuwijzer. http://www.consuwijzer.nl/energie/vergelijken-overstappen/energiebedrijven-vergelijken/prijsvergelijkingssites-energieleveranciers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel dus niet overstappen via de VEH of consumentenbond, daar krijgen ze provisie over.

   Ik bedoel dus via een collectieve inkoopactie. Ik heb al meerdere malen vergeleken en er is geen energiemaatschappij die ook maar in de buurt komt van de tarieven die ik nu betaal

   Verwijderen
 11. Ik weet niet welk soort kookplaat je hebt, maar als het inductie is dan moet je deze in de meterkast uitzetten. Meestal zijn dit twee groepen. Het uitzetten van de groep levert je een besparing op van 1,633 Kwh per dag. En dan heb ik voor het koken een uur per dag geteld. Dat is per jaar 596 Kwh. Dat was bij ons de allergrootste besparing. Je moet alleen trouw de plaat aan- en uitzetten.

  BeantwoordenVerwijderen