woensdag 28 augustus 2013

Stand van zaken, 1 jaar na dato

Morgen is het precies 1 jaar geleden dat ik ben begonnen met het bijhouden van een blog over onze financiële beslommeringen. Ik was al een tijdje dergelijke blogs aan het lezen en kwam er eigenlijk achter dat het wel een heel groot huisvrouwen-karakter had. Ik vond dat het tijd werd voor een iets andere kijk op de zaken en klom in de pen.

Een jaar na dato is er flink veel veranderd in onze situatie, eigenlijk op alle vlakken. Zo is er een klein baby'tje gekomen die nu al langzaam de eerste stapjes aan het zetten is. Ik verander per 1 september van baan, mijn vriendin gaat full-time zelfstandig werken per 1 oktober. De uitgaves zijn steady gezakt tot een voor mij acceptabel niveau en de inkomsten gaan per volgende maand een flinke boost krijgen welke weer positieve impact gaat hebben op het aflossen.

Financiële situatie

Terugkijken op de veranderingen doe ik voornamelijk op financieel gebied. En de veranderingen zijn fors te noemen. Hier een overzicht:

Hypotheekschuld: Van €336.000 naar €304.710. Een daling van ruim €31.000
Studieschuld: Van €8.020 naar €6.600. Een daling van ruim €2.400
Bankspaarrekening: Door maandelijkse inleggingen gestegen van €4.000 naar ruim €5.300
Spaargeld: Stabiel gebleven op rond de €20.000
Crowdfunding: Nu €2.000 geïnvesteerd in crowdfunding initiatieven

Concluderend is mijn netto waarde ongeveer 30.000 gestegen van €324.000 in de min naar €294.000 in de min. En dat is een flinke stap in 1 jaar tijd. Ik verwacht het komende jaar niet zulke grote stappen te kunnen maken, maar ik verwacht wel een solide progressie te boeken komend jaar.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn ook vrij rooskleurig te noemen. Vanwege de wisseling van mijn baan krijg ik nog wat geld tegoed van mijn werkgever in de vorm van vakantiegeld, 13de maand, bonus en verkoop aandelen. Al dit geld gaat direct in aflossingen van de schulden gestoken worden. Door de wisseling van de baan gaat ook aan de inkomsten-kant een mooie sprong gemaakt worden, waardoor er financieel gezien meer ruimte komt om enerzijds af te lossen en anderzijds te sparen. 

Speerpunten voor komend jaar

Voor komend jaar heb ik ook een paar speerpunten bedacht waar ik me op ga focussen. Focus is belangrijk  voor mij om niet te verslappen nu het financieel goed gaat. Waar ik me in ieder geval niet op ga focussen is verder doorgaan met het besparen op uitgaven. Op dit moment vind ik mijn uitgavenpatroon prima, en hoef ik niet verder te bezuinigen daarop. Waar ik wel op blijf focussen is het volgende:

- Kritisch kijken naar uitgaves op standaard-zaken als gas/water/licht en ook bijbehorend verbruik. Ik hoop binnenkort een goede offerte te krijgen voor zonnepanelen waar ik graag in wil investeren.
- Aflossen van de studieschuld. Ik was hier tot voor kort geen voorstander van om dit sneller af te lossen vanwege de lage rente. Maar ik zie nu kansen om het binnen 1 jaar compleet af te lossen, waardoor ik binnen een jaar 54 euro per maand extra bestedingsruimte kan krijgen
- Aflossen van de hypotheekschuld. Hoeft verder geen toelichting te krijgen, hier zal ik altijd voorstander van zijn en zal de komende 10 jaar wel een speerpunt blijven.
- Spaargeld verhogen. Ik wil op lange termijn mijn spaargeld verhogen richting de €20.000 en hoger zodat ik meer spelingsruimte heb en zogenoemd "f*ck-you money" heb voor bepaalde beslissingen.
- Onderzoek doen naar alternatieve investeringsmogelijkheden zoals indexbeleggen. Hier ben ik al een tijdje in geïnteresseerd, maar had tot voor kort geen maandelijkse bestedingsruimte hiervoor.

Op naar wederom een mooi jaar!

8 opmerkingen:

 1. Mooie doelen heb je jezelf gesteld. Op naar het volgende jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 33K minder schuld realiseren in 1 jaar: chapeau!
  Waarom houd je zo'n relatief hoge spaargeldbuffer aan? Waarom geen extra aflossing?
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vriendin is bezig met een eigen praktijk, aan €5.000 buffer heb je dan niet voldoende. Een goede spaarbuffer hebben is heel belangrijk in het geval van dat je je baan verliest, je auto kapot gaat, er groot onderhoud nodig is voor je huis, etc.

   Iedereen is vol bezig met aflossen, maar het hebben van een gezonde spaarbuffer is vele malen belangrijker dan iedere cent gebruiken om je hypotheek mee af te lossen

   Verwijderen
  2. Overigens verwacht ik komend jaar niet dergelijke stappen te kunnen maken. Het grootste gedeelte van de aflossing komt door een gift die we hebben ontvangen.

   Ik ben heel erg content als ik de 10.0000 euro haal

   Verwijderen
 3. Hahaha, huisvrouw gehalte in andere blogs. Nou, ik viel in de combi zakelijke/privé categorie bij het aflossen van bijna een ton in 6 jaar tijd. Ben wel met je eens hoor, dat het veel vrouwen zijn die over consuminderen schrijven. Het zijn niet alleen huisvrouwen. Beetje denigrerend van je om dat te schrijven. Of je las de verkeerde blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien klinkt het een beetje denigrerend. Maar ik herken het ook en vind het leuk om ook eens een ander geluid te lezen.

   Verwijderen
  2. Het is in ieder geval niet denigrerend bedoelt, mijn excuus als het zo overkomt.

   Verwijderen
  3. Wat ik je nog wel zou willen meegeven is dat je blog 'zakelijker', of professioneler over kan komen als je je grammatica wat meer aandacht geeft. Niet alleen d's en t's, maar ik lees in dit stukje bijv: 'een klein baby'tje die'. Als je wat scherper op dit soort dingetjes let, denk ik dat je blog krachtiger wordt.
   En dit was puur bedoeld als tip :-)

   Verwijderen