dinsdag 29 april 2014

Totaalkosten vakantie

Ik was toch eens even benieuwd wat we nu allemaal kwijt zijn geweest aan onze vakantie in Zuid-Afrika. Dus heb ik eens alle kosten onder elkaar gezet. Het totaalplaatje komt neer op €6.005 voor het hele totaalplaatje. Dat is dus inclusief de vliegreis, binnenlandse vluchten, huurauto's en aanverwante kosten, accommodaties, conservation fees voor de wildparken, excursies, boodschappen, souvenirtjes, eten en drinken etc. Een groot gedeelte is uitgegeven via de creditcard en contant geld. Met name het contante geld weet ik niet heel specifiek, omdat ik dat niet bij heb gehouden.

Het is qua kosten als volgt verdeeld:

Vliegreis incl. 2 binnenlandse vluchten: € 1788
Huurauto's excl tanken: € 993
Accommodaties: € 1262
Pinnen (al het eten/drinken, tanken, souvenirtjes, boodschappen, etc.) € 1683
Conservation fees: € 214
Excursies: € 65

Ruim 6000 euro is natuurlijk veel geld, maar als je bedenkt dat we daarvoor 3.5 weken naar Zuid-Afrika zijn geweest met z'n 3-en en helemaal niet op het geld hebben gelet qua uitgaven dan valt het allemaal nog best wel mee. Toch heb ik even teruggekeken of er nog dingen goedkoper konden achteraf gezien, en sommige dingen hadden goedkoper gekund.

Vliegreis: Ticket is gekocht in een gunstige tijd tijdens de werelddeal-weken, binnenlandse vluchten hebben we de goedkoopste opties genomen die er waren. De vliegreis had dus niet goedkoper gekund.

Huurauto's: Bij beide huurauto's hadden we een navigatie-systeem, en ik denk dat dat achteraf onnodig was. De wegen zijn uitstekend in Zuid-Afrika en alles staat goed aangegeven. Hier hadden we wellicht 150 euro op kunnen besparen. We hadden geen dure auto's uitgekozen, dus een lagere klasse auto was niet mogelijk.

Accommodaties: Tuurlijk, hier kun je bijna altijd op besparen. Ben echter blij dat we dat niet hebben gedaan, want ik was erg blij met de zwembaden, de uitstraling van de guesthouses, kwaliteit van de bedden, etc. Zat geen enkele tegenvaller tussen.

Pinnen: We zijn 2 keer genaaid met de taxi, waarvoor we teveel hebben betaald, ongeveer 30 euro. Tuurlijk kun je verder besparen op wat je eet en waar je gaat eten en hadden we zo wat geld kunnen besparen. Echter zijn dat nou net de dingen waar we niet op besparen tijdens een vakantie. Kwaliteit van het eten was over het algemeen erg hoog, tevens waren de wijntjes erg lekker.

Conservation fees en excursies: Geen besparing mogelijk.

Kortom, op de totaalkosten hebben we niet veel kunnen besparen. En ik kan alleen maar zeggen dat we een fantastische reis hebben gehad voor het geld dat we betaald hebben.

9 opmerkingen:

 1. Zo te horen was het een geweldige reis. Aangezien de bestemming onbekend was, ontkomt u er niet aan dat sommige zaken duurder uitvallen. Zolang u voor deze reis geen schulden hebt hoeven maken, waarom dan niet? U kunt het bij wijze van spreken afstrepen van uw bucket list: been there, done that. Check. Hartelijke groet, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bucket list qua vakanties is wel enorm lang, maar deze kunnen we in ieder geval afvinken ;)

   Verwijderen
 2. Fijn dat jullie het goed hebben gehad. Toch weer een hele mooie ervaring rijker. Als ik je lijstje zo lees ben je volgens mij de benzine vergeten te tellen. Op een accommodatie zou ik ook niet bezuinigen. En de navigatie, nou ja, dan weet je dat de volgende keer. Stel dat je het wel nodig had en er zat er geen in? Het is mooi dat jullie dit allemaal kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het tanken zit bij het pinnen inbegrepen. Dat heb ik alle keren cash betaald. En idd een hele mooie ervaring rijker

   Verwijderen
 3. Ik zou zeker met een klein kind erbij ook niet snel besparen op de slaapplekken. Jullie hebben volgens mij een onvergetelijke reis gehad, en dat is heel waardevol. Ik hoop dat wij dit ooit ook eens kunnen doen als Sem ouder is (jaar of 16). Ik wil graag naar Canada en/of de VS met hem en mijn vriend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reis was echt fantastisch, kan er niks anders van maken. Ik kan de VS of Canada van harte aanbevelen, ben daar met mijn ouders naartoe geweest. Zo ontzettend mooie natuur, leuke steden, lekker weer, etc. Is een mooie bestemming om voor te gaan sparen.

   Verwijderen
 4. mooie prijs hoor. Ik ben vaak in Zuid Afrika en omringende landen geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Scheelt enorm als je met zijn tweeën de kosten deelt, samen een kamer. samen een auto.

   Verwijderen
  2. Wat enorm scheelde is dat de Rand erg zwak is op dit moment. Normaal krijg je voor 1 euro ongeveer 10 Rand, en nu was dat 15 Rand. Dat verschilt op je accommodatie al snel 20 tot 30 euro per nacht, en op je eten per dag ook al snel 10 - 20 euro.

   Verwijderen