Zonnepanelen

Op deze pagina zal ik de gegevens van mijn zonnepanelen bijhouden. Op 29 oktober 2013 heb ik zonnepanelen laten installeren op ons dak. Het is een installatie geworden van 12 panelen, oftewel 3000 Wp. De verwachte opbrengst van de panelen is ongeveer 2600 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 520 euro per jaar.


De Investering 

Zonnepanelen zijn niet gratis. Sterker nog, het vergt een fikse investering van jouw kant. Het loont om een aantal offertes op te vragen, want het verschil in kwaliteit is enorm. Niet alleen in de spullen die aangeboden worden, maar ook in installateurs. Het is dan ook aan te raden om eens rond te kijken in de buurt en te vragen voor goede referenties. 

Uiteindelijk hebben we dan toch de knoop doorgehakt en zijn we de investering aangegaan. Het totaalbedrag wat we kwijt waren was € 5.526. Hierbij zat alles inbegrepen waaronder de montage, aanleg nieuwe groep, monitoring van de opbrengst, etc. Dit is natuurlijk aardig veel geld, maar wij hebben het geluk gehad dat we de keuze hebben gemaakt voor zonnepanelen in de zomer van 2013. Waarom heb je dan geluk gehad vraag je je misschien af. Dat komt met name door de hoeveelheid subsidie die er gegeven werd door rijk, gemeente en belastingdienst. Ten tijde van aanschaf waren er in ieder geval de rijks- en gemeentelijke subsidies, een paar maanden later kwam daar ook nog de teruggave van de BTW bij. Uiteindelijk hebben we de volgende subsidies ontvangen:

Rijks-subsidie: €650 
Gemeentelijke subsidie: €1200 
Teruggave van de BTW: €825
Totaal: €2675 

De uiteindelijke investering die we hebben gedaan is dus €2850. De opbrengst per jaar is ongeveer €580, dus de installatie is na ongeveer 5 jaar terugverdient.

Huidige stand van zaken

Hier zal ik bijhouden hoeveel de zonnepanelen hebben opgeleverd per maand. De start was eind oktober 2013.

Opbrengst 2013: 162,8 kWh, oftewel €32,60
Opbrengst 2014: 2989 kWh, oftewel €597,80
Opbrengst 2015: 3080 kWh, oftewel €616,00

Totale opbrengst sinds plaatsing: €1245,40

9 opmerkingen:

 1. Met zo'n gulle gemeente zou ik ook zeker zonnepanelen nemen, goed geregeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zat wel een restrictie aan, je moest 4 medestanders vinden die ook zonnepanelen gingen leggen. Alleen dan kon je de subsidie krijgen

   Verwijderen
 2. Beste,

  Mijn naam is Aldina Dzehverovic en ik werk voor Greenem.nl: een duurzame vergelijker voor huishoudelijke apparaten, witgoed en elektronica. Bij ons staat niet de aanschafwaarde centraal bij het vergelijken, maar juist het energieverbruik. Greenem was de eerste vergelijkingssite voor zonnepanelen en op de site vind je informatie over gebruik en de plaatsing. Om dit wat extra onder de aandacht te brengen, zou ik graag een samenwerking aangaan.

  Graag schrijf ik een artikel voor Zakelijk Bezuinigen. Een onderwerp zou kunnen zijn; de kracht van de zon, waarom zonnepanelen werken. Natuurlijk staan we ook open voor andere ideeën. Wil je mij laten weten of ik een artikel voor je mag schrijven?

  Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn nu ook bezig om te oriënteren voor zonnepanelen. Mag ik vragen welk merk jullie hebben en welk merk omvormer? :) En hoeveel wattpiek enzo?? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ga het ook uitproberen en volgend jaar even aanzien hoeveel wij besparen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zojuist de afrekening van Essent ontvangen...

  wow....ik ben netto producent van stroom...en wel in 2014 814 kwh meer dan er verbruikt is....dat betekend dat er gewoon een € -26.16 bij de elektriciteit staat...

  voorschot bedrag voor stroom en gas gaat nu naar 69 euro per maand...da's ook wel lekker laag...

  BeantwoordenVerwijderen