woensdag 11 december 2013

kosten kosten kosten

Het is weer 2 weken geleden dat ik een blogje heb geschreven, heb een drukke week in Helsinki achter de rug en ook 2 drukke weekenden. November en december zijn traditioneel gezien wat duurdere maanden voor ons. Maar de afgelopen 2 weken ging het geld er wel in heel rap tempo uit. Ondanks dat mijn vriendin wat extra geld had ingelegd en ik al wat vakantiegeld uitgekeerd had gekregen stonden we in no-time opeens 400 euro in het rood, en de maand was nog niet eens halverwege. Ik moest wel even goed kijken op internetbankieren om erachter te komen waardoor het kwam. Maar het kwam uiteindelijk door het volgende:

- 315 euro terug moeten betalen aan de belastingdienst
- 430 euro aan onverwachte tandartskosten (en dat uiteraard in het jaar dat we geen verzekering meer hebben)
- 400 euro wegens allerlei kleding-aankopen
- 280 euro bij de Ikea wegens aankoop peuterbed
- 200 euro zorgkosten wegens behandeling bij gynaecoloog
- 315 euro wegens aankoop skischoenen

Dat is bij elkaar meer dan 1900 euro aan kosten die we normaal gesproken niet zouden hebben, en ook een flink aantal zaken die we niet hadden gebudgetteerd aan extra uitgaven. Uiteindelijk valt het me eigenlijk mee dat we maar 400 euro in het rood stonden gezien de hoeveelheid extra uitgaven. Ik ben ook blij dat we voor dit soort dingen gewoon een buffer hebben die we kunnen leegtrekken om tekorten te kunnen aanvullen. De afgelopen maanden hadden we 500 euro buffer gespaard voor aflossing van de hypotheek, maar die kon ik nu mooi gebruiken voor de lopende rekening. Hierdoor staan we nu niet meer rood en hebben we genoeg geld op de lopende rekening staan om rond te komen tot de volgende uitbetaling van het salaris. Helaas wordt hierdoor de eerste aflossing van 2014 wel even naar februari/maart, maar dat is even niet anders.

Tevens weet ik dat we in een luxe positie zitten t.o.v. veel andere gezinnen. Omdat het ons zo voor de wind gaat de laatste maanden wilden we wat doen voor vrienden van ons die het minder breed hebben. Zo willen ze al jarenlang weer een keer op wintersport, maar door allerlei tegenslagen kunnen ze ieder jaar niet omdat de kosten te hoog zijn, zelfs al zouden ze buiten het hoogseizoen naar een goedkoop gebied gaan. We hebben aangeboden om met z'n allen op wintersport te gaan, en dat wij 50% van hun kosten betalen. Kost ons slechts een paar honderd euro extra en zo hebben we allemaal een leuke week vakantie voor de boeg in januari. Ik heb er enorm veel zin in.


4 opmerkingen:

 1. Heel erg mooi van jullie. Erg goed. Diezelfde veer mag ik mij ook in de ... steken want ik heb hetzelfde gedaan. Mijn dierbaarste vriendin, werkt heel erg hard en zorgt goed voor haar twee kinderen waarvan er een al studeert. Al jaren wilde ik naar Santorini en Kreta op vakantie en mijn man durft niet te vliegen. Dit jaar heb ik gevraagd of ze op mijn kosten mee wilde. Het duurde heel lang voordat ze ja zei. Ik heb haar ook uitgelegd dat er egoïsme inzit want daardoor kom ik er en anders niet. Haar vertrouw ik.
  We hebben in september een schitterende onvergetelijke reis gehad dat het geld meer dan waard is geweest.
  Het is toch mooi om een medemens die het minder heeft te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons was het ook wel een win-win situatie, want anders waren we helemaal niet op wintersport gegaan. :)

   Verwijderen
 2. Respect! Mooie deal trouwens, voor de halve prijs dubbel zoveel plezier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een sympathieke actie naar jullie vrienden toe!

  BeantwoordenVerwijderen