dinsdag 13 oktober 2015

WOZ-waarde

De WOZ-waarde bepaling is altijd een hot topic, voornamelijk omdat er weinig van klopt. Zo klopte er ook bij ons in de buurt weinig van de WOZ-waardes die waren afgegeven. In maart ontving ik de WOZ-waarde van ons huis, en die was maar liefst €74.000 hoger dan die van onze buren die in precies hetzelfde huis wonen. We hebben dan misschien wel een extra parkeerplaats, maar die is geen €74.000 waard. Kortom, daar klopte iets niet.

Op dat moment leek het een goed idee om in beroep te gaan, want dat scheelt weer aardig wat centjes bij de belastingopgave en de gemeentelijke belastingen. Dus even snel een formulier ingevuld en hoppakee, bezwaar opgestuurd. Gaat heel makkelijk tegenwoordig met je Digi-D. Afgelopen week (slechts 5 maanden later...) kwam de brief binnen met de reactie. De WOZ-waarde wordt verlaagd met €57.000. Direct ga ik dat merken in de gemeentelijke belastingen, die gaan met 60 euro omlaag per jaar. Indirect ga ik dat merken in de belastingaangifte omdat de eigenwoningwaardeforfait daarmee minder wordt en ik dus meer kan aftrekken van de belasting. Scheelt ongeveer 100-150 euro per jaar.

Maar achteraf heb ik wel zo mijn bedenkingen en twijfel ik of ik het wel had moeten doen. Want een lage WOZ-waarde is leuk omdat je lasten wat lager worden, en dat is prima als je in een situatie zit dat je niet wilt gaan verkopen en/of je hypotheek wilt wijzigen. Maar aan de andere kant is een hoge WOZ-waarde fijn als je wijzigingen wilt aanbrengen in je hypotheek danwel wilt verhuizen.

Aangezien ik wellicht mijn hypotheek wil gaan oversluiten, is deze move van mij achteraf misschien niet zo handig geweest. Het betekent namelijk dat mijn huidige hypotheek opeens op ruim 130% van de WOZ-waarde zit, en los van het feit of die waarde reëel is wordt het hiermee wel lastig om een lage hypotheek te krijgen. Het is uiteraard niet helemaal onmogelijk om hier omheen te gaan. Maar dan moet ik een taxatie regelen en daar moet natuurlijk voor betaald worden. Achteraf had ik waarschijnlijk beter niet in beroep kunnen gaan.

Vanavond maar eens kijken wat ik kan doen om het ongedaan te maken...

3 opmerkingen:

 1. Maar is het niet zo dat bij het oversluiten er uit wordt gegaan van de executiewaarde? Die is over het algemeen hoger dan de WOZ waarde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Executiewaarde mag officieel niet meer worden gebruikt, echter wordt nog wel regelmatig door banken gebruikt om het één en ander te berekenen. Een heleboel verstrekkers kijken tegenwoordig naar de Marktwaarde, en de marktwaarde is ofwel de WOZ-waarde danwel een recent taxatie-verslag. Mijn verstrekker kijkt hier ook naar.

   Verwijderen
 2. Als ik jou was lekker zo houden en tegen de tijd dat je de hypotheek wil omgooien een taxateur het laten taxeren. Kosten circa € 300. Heb je zo terugverdiend met je lagere (absolute) EWF.

  BeantwoordenVerwijderen