maandag 25 maart 2013

Spaarders genaaid!

En weer een voorbeeld van dat je als spaarders genaaid wordt, en dat uitgeven beloond wordt. Afgelopen nacht is er een akkoord gekomen om Cyprus te redden. Ze krijgen 10 miljard noodsteun. Zo gaat de staat Cyprus niet bankroet en blijven de gevolgen beperkt. Tenminste, als je niet meer dan €100.000 op de bankrekening hebt staan. Alles wat daarboven op de rekening staat, ben je als spaarder kwijt. De problemen worden daarmee afgewend op de grote spaarders, welke voornamelijk Russen zijn. Niet een hele nette oplossing, want de banken worden op deze manier weer gespaard.

Dit geeft nogmaals aan dat je als spaarder uit moet kijken wat je doet met je spaargeld, en dat je in ieder geval je geld moet spreiden tussen de verschillende banken en je saldo nooit hoger laat oplopen dan €100.000 per bank.

11 opmerkingen:

 1. Het is toch bizar dat dit zo gaat? En ook een fantastisch voorbeeld van kortetermijndenken, want Cyprus leeft voor een groot deel van de Russen en je hoeft echt niet te denken dat die dan na zo'n stunt nog lekker blijven hangen.

  Toch zou ik bijna willen dat ik deze problemen had, want dan had ik tenminste een ton op de bank :O

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Europa is niet te vertrouwen. Ook in Nederland zou de PvdA het liefst het spaargeld afpakken: "Dood hout"noemde Diederik Samson spaargeld boven de 1,5 ton. Wat te doen? In ieder geval spreiden over verschillende banken. Toch maar beleggen of een tweede huis kopen en dat verhuren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wordt weer je spaargeld verzamelen in een ouwe sok.
  Ik vind het werkelijk schandalig wat er in Cyprus gebeurt. En ik heb het gevoel dat de rest van Europa gaat volgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is niet schandalig wat er op Cyprus gebeurt, het is pech hebben als kleine particulier maar dan moet je maar opletten met je cash. Bovendien veel geschreeuw van de burgers van Cyprus in de richting van Duitsland met hele lelijke posters van Merkel maar even voorbij gaan aan het feit dat het eigen eiland vol zit met schulden waar de rest van Europa (dus u en ik) weer voor mag opdraaien maar zelf (ook iets) inleveren ho maar. En die arme Russen......laat me niet lachen. Welkom in de realiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoor graag je reactie als jouw spaargeld wordt afgepakt omdat een aantal banken het verneuken buiten jouw schuld om

   Verwijderen
  2. Het is al even een feit dat de banken de boel voortdurend oplichten en niet in staat zijn het hoofd boven water te houden als het moeilijk wordt want dan kloppen ze aan bij de overheid dus hoe makkelijk is het wel niet allemaal. En ja zodra ze ook nog iets via een koopsompolis konden en kunnen regelen zullen ze dat niet laten. Er zit maar 1 ding op namelijk zo snel mogelijk onafhankelijk worden van de bank want die bank is eigenaar van die berg stenen waar jij in zit en zo'n huisbaas kan ik wel zonder.

   Verwijderen
 5. Ook veel zwart geld van de russen dat is verdampt. Nou daar kan ik niet wakker van liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik begreep dat met deze oplossing in ieder geval wel degenen die het probleem veroorzaakt hebben bijdragen aan de oplossing en niet de belastingbetalers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt 7 miljard van spaarders "gepikt", de overige 10 miljard gaat ten kostte van de banken

   Verwijderen
 7. Ik ben het helemaal met je eens. Waar het geld vandaan komt doet niet ter zake, het gaat om het principe dat iets wat van jou is, zomaar wordt afgepakt. Ik denk echter wel dat dit gevolgen heeft, vertrouwen is essentieel voor ons economisch systeem. Je kunt je geld moeilijk in een oude sok stoppen.. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. VPRO Tegenlicht heeft maandag een programma met de naam Tax Free Tour uitgezonden. "Een tour langs constructies waarin belasting wordt ontweken. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en het midden- en kleinbedrijf nog toenemen, terwijl die op multinationals almaar afneemt?" En raad eens? Banken zijn er steeds bij betrokken....het kan niet eens zonder tussenkomst van een bank. Op Uitzending Gemist is de aflevering terug te kijken. Moraal van het verhaal, banken hebben geen moraal zoals de modale burger misschien veronderstelt. Echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen