woensdag 29 mei 2013

Crowdfunding

Het is weer even geleden, het blijft druk op het werk. Maar dat is ook wel fijn, dan gaat de tijd tenminste snel

Aangezien de rentes op spaarrekeningen blijven dalen, ben ik eens op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om meer rendement te krijgen. Bij mijn zoektocht ben ik gekomen op het fenomeen crowdfunding. Dit is voor ondernemers een manier om aan geld te komen door aan particulieren om geld te vragen, in plaats van aan de banken. Zo omzeil je een dure bank, en kun je goedkoper aan krediet komen. Ook voor particulieren is het interessant, omdat de rente een stuk hoger is dan gemiddeld. Een bekende website is kickstarter.com en lendingclub.com. Beiden komen vanuit Amerika, en zijn eigenlijk niet toegankelijk voor Europeanen. Er is ook een Nederlands initiatief, dat heet www.geldvoorelkaar.nl.

Ik heb als test een kleine investering gedaan in een project. Ik heb 200 euro geïnvesteerd in een ondernemer die geld nodig heeft voor het opzetten van een bedrijf in renovaties. Over deze 200 euro krijg ik 9% rente. De looptijd is 60 maanden, en de lening wordt annuitair afgelost in deze 60 maanden. Ik krijg 60 maanden lang €4,12 op mijn rekening gestort.

Ik heb deze investering als test gedaan, om eens te kijken hoe het werkt en hoe betrouwbaar het is. Als het soepel loopt wil ik misschien nog wel wat meer investeren. Er zit natuurlijk altijd een risico aan vast dat de ondernemer failliet gaat, maar dat risico wordt ondervangen doordat je echt als schuldeiser te boek komt te staan. Bij faillissement kun je dus nog altijd je geld terug krijgen. Je hebt ook echt een persoonlijk contract met de ondernemer. De 200 euro is geld wat ik sowieso zou kunnen missen, dus als ik het kwijtraak is het ook geen probleem. Het track-record van geldvoorelkaar is nu nog erg goed, er is nog geen enkele lening niet afbetaald. Laten we hopen dat het zo blijft.

Kortom, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sparen.


8 opmerkingen:

 1. Ik vind dit toch erg riskant. Vooral nu in deze tijd. En als er bij faillisementen geld overblijft gaat dit naar de belastingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook de reden dat ik klein begin. Om te kijken hoe het loopt. Tot nu toe is het trackrecord veelbelovend

   En er gaat alleen geld naar de belasting als er een belastingschuld is. Daarna komen de schuldeisers met een contract, daarna pas de leveranciers.

   Verwijderen
 2. Je kunt wel schuldeiser zijn maar als er na een faillissement niets is voor de schuldeisers sta je toch met lege handen. Of je moet genoegen nemen met een percentage, als er nog wat geld is.
  Je bent geen preferente schuldeiser zoals het UWV en de Belastingdienst. Die gaan altijd voor.

  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard waar. Ik zou dit ook alleen doen met een klein bedrag aan geld (zoals nu met 200 euro), en het sowieso altijd spreiden.

   Verwijderen
 3. Ik heb ook geld geïnvesteerd via geldvoorelkaar. Heb sinds januari nu in totaal € 1300,-- geïnvesteerd verspreid over 11 ondernemingen. Ik heb nu € 22,-- terug ontvangen. Het terugontvangen stort ik op een aparte spaarrekening, want het zijn steeds kleine bedragen en ben bang dat het dan ongemerkt wordt uitgegeven als het op de betaalrekening staat.

  Ik doe het ook alleen met geld dat "over" is en omdat ik de spaarrentes ook bedroevend vind. Daarnaast geeft het mij een goed gevoel dat ik kan zien waar mijn geld naartoe gaat, ik investeer niet in ondernemingen waar ik niet achter sta. Bij een bank weet je dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe hetzelfde. Alleen in projecten die ik ondersteun en alleen met geld wat ik kan missen.

   Verwijderen
 4. Dank voor je blog. Ik heb me er net even in verdiept en vind het interessant en sympathiek. Ik ben benieuwd naar je verdere ervaringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien ook interessant om eens te kijken op MYC4.com. Dat is ook een soort crowdfunding, maar dan als micro-leningen aan Afrikaanse ondernemers. Blogger Krispijn Beek (.nl) schrijft er ook regelmatig over.

  BeantwoordenVerwijderen