maandag 13 mei 2013

Hong Kong

Het is even stil geweest op mijn blog. Ik heb het de laatste weken erg druk gehad op het werk, en ook op privé-gebied is het erg druk geweest. Hierdoor is er weinig tijd geweest voor een blog. Binnenkort zal ik weer een update geven over de maand april, want die krijg je nog van mij tegoed.

Nu over de titel van dit blogje. Ik zit op dit moment in Hong Kong voor mijn werk. Dat is ook direct de reden geweest dat het zo druk is geweest de afgelopen weken, ik moest mijn trip goed voorbereiden. Hong Kong is een plek die voor mensen die juist willen bezuinigen redelijk bizar aanvoelt. Er zijn overal winkels, de ene nog chiquer dan de andere. Ieder modehuis heeft hier minimaal 5 winkels staan, sommige op nog niet eens 500 meter afstand van elkaar. En het mooiste is nog, soms staat er nog een rij voor de winkel ook nog...

De verschillen in Hong Kong zijn groot, aan de ene kant heb je het zakelijke district met de grote wolkenkrabbers waar dagelijks miljoenen verdient worden. Veel mannen in pak, mooie auto's, dure winkels. Aan de andere kant van het water heb je Kowloon en Mongkok, ongeveer het dichtsbevolkte gebied op de aarde. Voor een appartement van 60 a 70 m2 betaal je al snel 2000 euro per maand. Deze appartementen zijn voornamelijk alleen weggelegd voor de Westerse mensen. Als je als Hongkongnees gezin een appartement hebt van 40 m2, dan mag je van geluk spreken. Zie voor een aantal voorbeelden onderstaande reportage:

http://www.nrc.nl/inbeeld/2013/02/28/te-duur-te-klein-en-vooral-inadequaat-de-minuscule-woningen-van-hong-kong/

Ook het hotel waar ik inzit  is bizar, of in ieder geval de prijs die betaald wordt voor een kamer. Mijn kamer kost inclusief ontbijt ongeveer 190 euro per nacht. Dit betekent echter niet dat alles in Hong Kong duur is. Openbaar transport is goedkoop, voor een metro-rit van ruim 30 minuten betaalde ik gisteren slechts €1,50. Een ritje met de Star Ferry (de boot die tussen de eilanden vaart) kost omgerekend €0,25 cent, met een prachtig uitzicht over de wolkenkrabbers erbij. Ook eten is redelijk goedkoop. Zo at ik gisterenmiddag voor 4 euro een lekkere gestoomde kip met gember, witte rijst en bouillon. Gisterenavond at ik voor 14 euro verse sushi en udon-noodles met rundvlees, met een biertje erbij. Je kunt je echter ook helemaal arm eten en drinken als je wilt. Op de plekken met een mooi uitzicht kun je ook 8 euro betalen voor enkel een biertje.

Kortom, een plek met 2 gezichten. Het is hier echter wel prachtig, en daar ga ik de komende dagen nog wel van genieten.

4 opmerkingen:

 1. Het zijn de alleenstaande ouderen de in een kooi leven. Verschrikkelijk.
  Een Afrikaan in een hutje met te weinig eten is ook arme met meer ruimte.
  Wat een armoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen, ook gewoon gezinnen met kinderen leven soms in een blok van 10 tot 20 m2. Waarin ze moeten eten, leven en slapen. Erg schrijnend in ieder geval.

   Je vraagt je dan wel af waarom ze dan niet buiten de stad gaan wonen. Er staan ook genoeg wolkenkrabbers buiten het centrum, waar de prijzen een stuk lager zijn.

   Verwijderen
 2. Jij komt nog eens ergens zeg! Hong Kong! Dat lijkt me heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet zeggen dat het mijn eerste tripje is, en voorlopig ook de laatste. Maar idd, Hong Kong is zo compleet anders dan iedere Europese stad.

   Ook als je het vergelijkt met een stad als Bangkok of Singapore is Hong Kong weer heel anders. Bangkok is echt een Oosterse stad met weinig Westerse invloeden. Singapore is super georganiseerd, schoon en Westers met een Oosters tintje. Hong Kong zit echt ertussen in. Een hele Westerse stad (met name in het zakendistrict), waar je niet om de Oosterse invloeden heen kunt buiten het het zakendistrict

   Verwijderen