vrijdag 20 december 2013

Aflossen met pensioen, FNV is uiteraard tegen

Gisteren berichtte ik er al even over, het kabinet gaat de mogelijkheid onderzoeken om de hypotheek af te lossen met je maandelijkse pensioeninleg. Voor jongeren is het een kans om onder ons belachelijke pensioenstelsel uit te komen, welke alleen goed is voor iedereen die nu 50 jaar of ouder is. Je vraagt je misschien af waarom ik zo tegen ons huidige pensioenstelsel ben, dit filmpje geeft het wel vrij goed weer.



Kort gezegd komt het er op neer dat de jongere generatie ruim 10 jaar extra mag werken voor 30% minder pensioen dan de mensen die nu met pensioen gaan. De huidige pensionado's en de baby-boomers willen voor geen goud minder pensioen krijgen zodat de toekomstige generatie wel een fatsoenlijk pensioen kunnen krijgen. De jongeren van dit moment spekken de pensioenkassen voor de ouderen, en als de vergrijzing keihard toeslaat over 20 jaar zullen die pensioenpotjes heel hard leeggetrokken worden. Het probleem is namelijk dat de pensioenpotjes niet op een naam staan, maar de werkenden leggen eigenlijk geld in voor de pensionado's. Het gevolg is dus dat er meer ingelegd moet worden door de jeugd om ervoor te zorgen dat de pensionado's niks tekort komen. Kortom, voor de jeugd is het tijd om er zo snel mogelijk uit te gaan en zelf voor hun eigen pensioen te gaan zorgen.

Het verbaasde mij ook totaal niet toen ik vanochtend las ik dat het FNV het pensioenplan maar niks vind. Sterker nog, ze vonden het ronduit schokkend en het "pensioen wordt door grootschalige afkoop onder druk gezet". Het plan zou voornamelijk ten goede komen van de banken omdat hun hypotheken afgelost worden en ze zo minder risico zouden lopen (ze vergeten alleen even dat ook hun eigen leden hypotheken hebben en dat het aflossen daarvan helemaal geen gek idee is). Geen gekke reactie van het FNV aangezien hun achterban voornamelijk bestaat uit... juist, 50-plussers. FNVsenioren is niet voor niets de grootst groeiende tak van het FNV. Het FNV ziet het vooral als een probleem als een groot gedeelte van de jongeren geen geld meer inleggen in het pensioenstelsel waardoor de pensioenen van hun leden in het geding komen.

Tot zover mijn geklaag over de pensioenen. Ik hoop in ieder geval dat het kabinet er mee in gaat stemmen om zo je hypotheek af te lossen

7 opmerkingen:

  1. Wanneer die mogelijkheid er komt, zal ik er waarschijnlijk geen gebruik van maken. Waarom niet? Ik los nu ook al mijn hypotheek af, en deze is ruim 10 jaar voor pensionering geheel afgelost. Wanneer ik nu straks mijn premie hiervoor ga gebruiken is misschien mijn huis wel eerder hypotheek vrij. Maar wanneer wij onverhoopt in de bijstand terecht zouden komen. Mogen we eerst ons 'huis' opeten, waarna we en geen pensioen meer hebben, en geen huis meer.
    Tenzij het storten van je premie in je huis gezien gaat worden als pensioensparen, en dit niet meegenomen wordt in je vermogen bij uitkeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe het uitgewerkt gaat worden moet natuurlijk nog blijken. Maar dat is wel een overweging die je mee moet nemen inderdaad.

      Verwijderen
  2. Ik ben tegen een kleinere opbouw. Ik kan wel zeggen dat de te betalen premies hoger zijn geworden. Maar daar schiet niemand iets mee op.

    Omdat het sparen voor hogere inkomens aan banden wordt gelegdm zie ik geen andere mogelijkheid, dan dat iedereen geld belegd in iets wat tot hoge leeftijd geld oplevert, zoals vastgoed, crowdfunding whatever. Its all about assets.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mee eens. Wat ik zo jammer vind, is dat ik gewoon vastzit aan een pensioenpot. Toen men het pensioenstelsel invoerde profiteerden de mensen die nooit een cent hadden ingelegd er ook al van. De pot is dus nooit gevuld geweest, mensen die er aan betaalden, betaalden vanaf het begin voor de generatie daarvoor, ook al hadden die generaties nooit ingelegd. Toen waren er genoeg werkenden voor de pensionado's en nu zitten we op de blaren. Wat mij vooral tegen de borst stuit is dat ik verplicht wordt deel te nemen in een pensioenfonds door mijn CAO, terwijl mijn verloofde die geen CAO heeft zijn eigen pensioen opbouwt via banksparen. Dat geld is van hem, blijft van hem en hij spaart middels belastingteruggave nog steeds bruto. Als hij komt te overlijden gaat het geld naar de erfgenamen. Dat is allemaal niet het geval met mijn pensioen.

    Nu komen mensen natuurlijk met de opmerking dat als mensen allemaal zelf hun pensioen mogen bepalen, veel mensen dat niet doen. Maar dat is toch niet het probleem van de verantwoordelijke mensen? Dan doe je het maar met alleen AOW. Nu wordt de spaarmogelijkheid verlaagd naar 1.85 procent maar terwijl vriendlief dat alleen merkt in zijn jaarruimte, merk ik er niets van. Ik krijg minder pensioen over 50 jaar maar het verschil in premie wordt gegijzeld door de fondsen en/of de werkgevers. In deze tijd van zelfbeschikking acht ik dat niet normaal.

    Kim

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal eens met Kim. Ik zit verplicht bij de Algemene Bodemloze Put en mijn man bij Pensioentjes Minder Eigenschulddikkebult. Ik vind het be-la-che-lijk dat ik niet zelf mag kiezen waar ik inleg en mijn man ook Zowel het APB als PME zijn klotefondsen. Lekkere leuke bonussen en heeeeeeeel dom beleggen. Volgens mij kunnen wij dat zelf veel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moenteel verbaas ik me over de reeds gepensioneerden, die aan de goede kant zaten van de pensioenen, ze kunnen zich geen voorstelling maken van het veel midere bedrag dat ik meekrijg op 61 jaruge leeftijd.
    Hoeze is het normaal dat zij al jaren 100% va het laatstverdiende loon ontvangen en ik met minder dan de helft volsta, shame.
    In het blad van ABP staat dat de meeste mensen gemiddeld 29 jaar pensioenopbouw hebben. Dat is niet genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen