zaterdag 1 februari 2014

Guilty Pleasures

Ik krijg wel eens gekke reacties na aanleiding van een blog dat ik heb geschreven. Meestal heeft het betrekking op een bepaalde uitgave die gemaakt is of iets wat in de planning staat. We weten dat we het redelijk ruim hebben thuis en dat we rond kunnen komen van slechts mijn inkomen. Dit betekent ook dat we op sommige zaken niet hoeven te bezuinigen. Omdat we bepaalde dingen heel belangrijk/fijn vinden, zijn er 2 categorieën waar niet op bezuinigt wordt, zijnde eten/drinken en vakanties. Zie hieronder waarom en hoe zich dat uit qua afwegingen.

Eten en drinken

Eten en drinken is een zeer breed en omvangrijk begrip. In dit geval is het niet alleen eten en drinken thuis, maar ook eten en drinken bij restaurants en ook lunch op het werk. We vinden lekker eten en drinken erg belangrijk. Dit betekent dus dat we veel biologisch kopen, zoveel mogelijk vers en dat we ook uitgebreid koken. Daarnaast krijgt mijn zoontje glutenvrij eten vanwege een sensitiviteit hiervoor. We maken het glutenvrij brood zelf, en hetzelfde geldt voor ontbijtkoek en koekjes. Daarbij wordt ook niet bezuinigt op de ingrediënten. Stevia, wijnsteenzuur, glutenvrij meel, etc. Dat voel je allemaal in de portemonnee, want zelf maken met dergelijke ingrediënten is vaak duurder dan kopen in de winkel. Qua drinken geven we voornamelijk geld uit aan wijn. We houden van een lekker wijntje 's avonds, en willen hier graag wat meer aan uitgeven. De Gall & Gall bezoeken we bijna wekelijks.

Ik zou erg makkelijk kosten kunnen besparen door mijn eigen brood mee te nemen naar het werk. Ik vind het echter heerlijk om in de kantine te kunnen pakken waar ik op dat moment zin in heb. Dat kan een salade zijn, maar ook soms een keer een ongezonde snack zoals een broodje kroket. Heerlijk vind ik dat, dus dat zal ik niet snel veranderen. Per maand gaat er ongeveer 40-50 euro naar de bedrijfskantine toe.

Qua restaurants hebben we geen goedkope smaak. Nu met de kleine gaan we niet vaak meer uit eten, maar als we uit eten gaan nemen we het er van. Een goed restaurant (categorie: uit de Lekker500), aperitiefje vooraf, wijnarrangement erbij, koffie en digestief achteraf. Genieten met een hoofdletter G voor ons. En dat laten we graag zo.

Vakanties

Wie mijn blog een beetje volgt weet het al. Wij besparen niet op vakantie. Allebei hebben we het reisbloed van onze ouders meegekregen, en het zijn onze jaarlijkse hoogtepunten. Nu het nog kan gaan we het liefst buiten Europa op vakantie, wel kiezen we dan de goedkopere landen zoals de landen in Azië. Zo zijn we de afgelopen jaren in Thailand, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Indonesië, Sri Lanka, Guatemala, Honduras en Panama geweest. Later dit jaar komt daar Zuid-Afrika bij, en Aruba staat op de planning vanwege een bruiloft. Ook gaan we graag op wintersport, lekker een weekje buiten in de sneeuw ravotten op de ski's.

Dat dit allemaal niet goedkoop is, dat staat buiten kijf. We hebben het er echter graag voor over. Andere culturen meemaken, lekker lokaal eten, bijzondere natuur. Dat is waar we het voor doen. De komende jaren zal Europa ook steeds vaker aangedaan worden, want vanaf eind dit jaar moeten we de vliegtickets voor de kleine ook gaan betalen. Dan wordt Europa toch snel wat interessanter. En dan gaan we waarschijnlijk lekker kamperen en genieten van de lokale Europese keukens. Heerlijk Italiaans eten bijvoorbeeld.

Guilty Pleasures

De bovenstaande twee dingen zijn onze Guilty Pleasures. We weten dat we er eigenlijk teveel geld aan uitgeven, maar we vinden het heerlijk. Op alle andere zaken die we tegenkomen, proberen we het zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Verzekeringen, energie, abonnementen en vervoer proberen we zo min mogelijk aan uit te geven. Ook proberen we zo veel mogelijk in uitverkoop te kopen, of bijvoorbeeld 2dehands via Marktplaats.

Wat zijn jullie Guilty Pleasures, waar geven jullie eigenlijk relatief gezien meer aan uit dan je eigenlijk kan verantwoorden?
14 opmerkingen:

 1. Interesting!

  Onze guilty pleasures komen aardig overeen. Lekkere wijn of een mooie single malt, een goed restaurant, het gemak van thuisbezorgd.nl of de toko, vakanties (door ons werk kunnen we goedkoper, maar daardoor gaan we wel vaker en verder).
  Maar ook mooie spullen in huis, kringloop en ikea worden langzamerhand vervangen door echt mooie dingen. Merkkleding ook trouwens. Soms wel sale of outlet, maar nooit H&M.

  Ik houd het allemaal goed bij en heb daardoor wel inzicht in wat er geschrapt zou kunnen worden in moeilijkere tijden. Maar zoals ook op GRS laatst langs kwam: het is niet makkelijk om te bezuinigen als het niet nodig is. We genieten.

  Ik heb net een schriftje gekocht dat als 'gratitude journal' gaat dienen. Elke dag tien dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Ik heb er zoveel! Ik vind het belangrijk om me daar bewust van te zijn.

  KH

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een opera abonnement, 4 concertgebouw series en veel reizen. Daarvoor ben ik dan erg zuinig met andere dingen. Ik kom itt vroeger misschien nog maar 1 x per maand in een niet al te duur restaurant. Koop bio vlees met 35 % sticker etc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'n Reep chocolade van Tony Chocolonely op vrijdagavond! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ohhhhhh dat is idd zoooooo lekker! hands off my chocolate is ook super trouwens.
   maar goed dat ik het niet in huis heb ;-)

   Verwijderen
 4. Vakanties naar Noorwegen. En bier. We lossen veel af op de hypotheek en gaan drie weken naar Noorwegen, omdat we relatief lage lasten hebben. Verre vakanties boeien me niet zo, hoewel Tibet en Patagonie wel van die plekken zijn... die ik graag ook eens zou willen zien. Of IJsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. uhmmmm..ik denk dan op ons tweede autootje....maar als ik die niet meer heb, zou ik snachts naar huis moeten fietsen van mijn werk en dat vind ik niet prettig. kosten van dat autootje zijn: € 19,- per maand aan autobelasting en ca € 40,- aan benzinekosten + iets van € 20,- per maand aan verzekering. Afschrijving noem ik maar niet, want het is een peugeootje van '89....dus als het niet meer wil rijden dan lever ik het weer in en koop ik weer een soortgelijk bakkie van pakweg € 750,- :), dan zou me dat ongeveer 200,- kosten, want ik krijg er altijd wel 500 voor terug.
  groetjes, zonnig&Zuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laarzen, daar kun je er niet genoeg van hebben:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als zonnig en zuinig onze 2e auto( (zelfde prijscattegorie ook).
  Zomerkampen van de kinderen, maar daar staat tegenover dat wij zelf heel weinig op vakantie gaan en gerust een jaar overslaan.
  Uit eten doen we veel minder vaak, maar genieten daar dan meer van.
  Lid van de muziekvereniging en muziekles.
  Allemaal dingen die vlot wegbezuinigd worden als het nodig is, maar we voorlopig nog te veel van genieten om af te schaffen en alleen maar te gaan sparen/ hypotheek af te lossen.
  Wel goed om een keer over na te denken :-)

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eten en reizen. Al hebben we daar wel caps op gezet, en blijkt dat als we alleen bier (geen wijn bij ons) drinken als we daar ECHT zin in hebben, dat we net zoveel genieten als van diverse uit-gewoonte-genomen biertjes. Terwijl de portemonnee het verschil wel opmerkt. Vond ik heel grappig om te merken. Hetzelfde genieten, <40% uitgeven.
  Reizen gaat bij ons veel op de fiets. Of dat goedkoper is, weet ik niet zeker: de fietsen die we hebben staan zijn niet goedkoop. Op zich wel een leuk gevoel om Shell weinig te sponsoren, en fitnessen te combineren met een luxe gebakje eten bij een klein bakkertje in een bijzonder dorpje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maarreh, hoe kom je erbij dat je aan je GuiltyPleasures TEVEEL uitgeeft? Jullie kunnen het betalen, en daarna is het toch gewoon kiezen tussen sparen of uitgeven? Dat mogen jullie toch zelf weten?
  Of vind je het stiekum zelf teveel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe kunnen we het natuurlijk gewoon betalen, maar als je bedenkt dat we jaarlijks vele duizenden euro's uitgeeft aan deze zaken terwijl je dan een tientje per maand probeert te besparen op je energie, dan krap ik soms wel eens achter mijn oren.

   Maar als ik dan bedenk hoe vaak we nog terugdenken aan de vakanties en hoeveel plezier we eraan beleven, dan is het iedere cent waard en heb ik er ook geen spijt van.

   Verwijderen
 10. Mijn man en ik genieten samen nog steeds van uit eten en naar de bios gaan, terwijl wij toch ook consuminderen. In ons leven staat echter wel kwaliteit voorop in plaats van kwantiteit. Dit geldt voor onze uitjes, belevenissen, vakanties, kleding, meubels, enz., enz..

  Hartelijke groet, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook al kun je genoeg geld uitgeven,het is niet nodig om onnodig geld uit te geven , aan bv verzekeringen ed, het geld wat je daar weer van overhoud , die kun je dan weer bij je vakanties uitgeven.
  Misschien kun je je header veranderen, want ik vindt je niet echt een bezuiniger, meer een levensgenieter die let op zijn geld[ en daar is niets mis mee]

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik niet helemaal met je eens. Als je namelijk het blog vanaf het begin af aan leest, dan zie je dat er ook aardig wat besparingen zijn doorgevoerd en dat die besparingen nog steeds doorgaan. Een kleine greep:

   - Tweede auto de deur uitgegaan
   - Zonnepanelen geïnstalleerd
   - abonnementen opgezegd,
   - tv/internet verlaagd
   etc.

   Daarnaast is er natuurlijk een hoop afgelost, zoals de complete studieschuld en al ruim 30k op de hypotheek.

   Verwijderen