donderdag 27 februari 2014

WOZ-waarde binnen

Vanochtend dan eindelijk mijn gemeentelijke aanslag binnen, met daarop de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is maar liefst 10% gedaald, van 307.000 naar 277.000. Mede door de verlaagde WOZ-waarde, gaan de gemeentelijke belastingen met 38 euro omlaag.

Vorig jaar was ik heel erg ontevreden over de WOZ-waarde, omdat die maar met 2% gedaald was. Dat vond ik met het oog op de huizencrisis verre van reëel. Maar omdat de peilwaarde van 2012 betrof ben ik uiteindelijk niet in beroep gegaan. Dit jaar wilde ik in beroep gaan als de waarde minder dan 5% gedaald was. Ik denk dat met de 10% daling de gemeente een redelijk reële inschatting heeft gedaan.

Ik vraag me alleen wel af, moet ik er nou echt blij mee zijn of niet. Dit betekent namelijk ook dat mijn huis 10% lager in waarde is en dat mijn huis direct weer onder water staat en dat ik in mijn maandoverzicht ook direct weer in de min sta. Gelukkig is het zo dat ik weinig plannen heb om te gaan verhuizen, en de WOZ-waarde is wat dat betreft een fictieve waarde.

Hoe is bij jullie de WOZ-waarde ontvangen, positief of negatief?

13 opmerkingen:

 1. Hier de WOZ waarde van 216.500 naar 204.500. dus 12.000 omlaag. Bij het invullen van de belastingaangifte merk ik dat ik daarmee precies op hetzelfde bedrag aan eigenwoningforfait uitkom als vorig jaar. Dus het ziet er naar uit dat de gemeente (Amsterdam in mijn geval) het verhoogde eigenwoningforfait heeft verwerkt in de vorm van een lagere WOZ waarde...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd begrepen,dat de waarde van een woning afhangt van de verkoopprijs van soortgelijke woningen in de buurt. Dan hebben die mensen een behoorlijk lage prijs voor hun huis gekregen. Als je niet wilt verhuizen,maakt het niets uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zeggen ze inderdaad. Maar ze pakken gewoon een willekeurige woning in dezelfde buurt om te vergelijken. Dus dat is allemaal redelijke willekeur

   Verwijderen
 3. Mijn WOZ-waardering is hoger dan vorig jaar. Ik ben er nog niet over uit of ik nu bezwaar moet aantekenen door exact dezelfde redenen als jij aangeeft:
  a) je huis is / lijkt meer waard, dus staat ook minder 'onder water'...
  b) is het verschil in gemeentelijke belastingen + e.w.forfait groot...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet natuurlijk niet hoe jouw WOZ is geëvolueerd in de afgelopen jaren, maar een stijging lijkt me vreemd in de huizenmarkt van afgelopen jaar. Tenzij je zelf nieuwe bewoner bent van het huis. Jouw punt onder a maakt alleen uit als je van plan bent om te gaan verhuizen, of als je een nieuwe renteperiode verwacht van je hypotheek. Punt b zorgt voor directe kosten, je maandelijkse lasten zullen aardig stijgen door de hogere WOZ.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Klopt, we wonen sinds 2011 in dit huis. De stijging bedraagt 6% in ons geval. Gemeentelijke belastingen schelen slechts 10€ met het voorgaande jaar. Het alleen alleen moeilijk voor te stellen hoe zwaar het eigen woning forfait mee gaat tellen..

   Verwijderen
  4. dat is niet zo heel moeilijk te berekenen. 0,7% van je WOZ. Oude situatie was 0,6% van de WOZ. In principe heeft iedereen dus een stijging qua eww-forfait, tenzij de waarde van je huis met meer dan 16,6% is gezakt

   Verwijderen
 4. Hier is de WOZ van 182.000 naar 178.000 gegaan, dus de daling valt wel mee. Gelukkig staat ons huis nog niet onder water. Zijn vanaf 3 jaar geleden dat we het kochten extra gaan aflossen toen was de WOZ nog 192.000.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel opvallend dat je gemeentelijke lasten werkelijk iets naar beneden gaan. Ik stel met zo voor dat als alle woz-waardes naar beneden gaan, de gemeente de berekening zodanig opschroeft dat ze voldoende binnenhaalt om haar kosten te dekken. Die worden natuurlijk niet ineens 10% minder.

  Groetjes, Em

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn daling zit ook ver boven de gemiddelde daling. De gemiddelde inwoner van mijn gemeente krijgt gewoon hogere kosten voor zijn kiezen

   Verwijderen
 6. Hier een STIJGING van €41.000!!! Uiteraard heb ik bezwaar gemaakt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je het huis recent aangekocht? Dat zou een verklaring kunnen zijn en dan heb je weinig kans van slagen. Weet ik uit eigen ervaring toen de WOZ steeg met een kleine 30k in 2010.

   Verwijderen