woensdag 7 mei 2014

Inkomsten en uitgaven in detail

Naast dat ik een inkomen inbreng om alle lasten te kunnen dragen, legt mijn vriendin ook een bepaalde hoeveelheid geld in vanuit haar bedrijf. Aangezien het bedrijf in opbouw is willen we dit zo laag mogelijk houden, zodat het meeste geld in het bedrijf kan blijven voor toekomstige investeringen. Vandaar dat we eens gingen uitzoeken hoeveel er nou daadwerkelijk binnen komt iedere maand en hoeveel er nou aan vaste lasten uitgaan. Dit met als doel om te kijken wat we nou overhouden per maand voor alle variabele lasten zoals boodschappen, kleding, etc. We hebben ervoor gekozen om te kijken hoe we zouden kunnen rondkomen als mijn vriendin 0 euro zou inleggen, en we dus alleen van mijn inkomen zouden moeten rondkomen.

Inkomsten

De inkomsten bestaan dus uit mijn salaris (excl. vakantiegeld en bonus), toeslagen van de belastingdienst zoals HRA en kinderopvangtoeslag, rente-opbrengsten uit crowdfunding, verhuur van onze 2de parkeerplaats en kinderbijslag. Het totaal komt neer op €3.661 per maand aan vast inkomen.

Salaris2750
Inleg bedrijf0
toeslagen281
HRA570
crowdfunding10
verhuur parkeerplaats50
kinderbijslag64
TOTAAL                             3661 

Uitgaven

De lijst met uitgaven is uiteraard een stuk langer. Hier komen posten op voor zoals energie, hypotheek, kinderdagverblijf, gemeentelijke lasten, Ziggo, Netflix, etc. etc. Er zitten hier nog 3 zaken tussen die volgens ons nog tot besparing kunnen leiden. De woonverzekeringen zouden met 5-10 euro per maand omlaag kunnen en de lenzen met eenzelfde bedrag (zie ook mijn blog over lenzen). Als laatste ook nog het energievoorschot, dat was 130 euro, is al verlaagd naar 100 euro en ik verwacht dat dat nog een paar tientjes omlaag gaat. Er zitten natuurlijk een paar posten tussen die tot discussie leiden zoals Netflix, loterij en abonnementen. Netflix gaat er voorlopig zeker niet uit, want dat kijken we ongeveer iedere dag. De abonnementen zijn 1 tijdschrift die mijn vriendin graag leest en de bibliotheek, en de loterij is de befaamde Postcodeloterij waarmee we niet gaan stoppen (ze doneren tenslotte ook 50% aan het goede doel, en als er ooit een prijs valt in mijn straat zou ik enorm staan te balen). Anyway, het totaal komt neer op €2843.

Energie 100
water 15
hypotheek 1238
inleg banksparen 82
OVR verzekering 24
Familiebank 221
benzinegeld oppassen 56
lenzen 25
zorgverzekering 185
goede doelen 4
VVE 15
woonverzekeringen 39
Netflix  8
Ziggo 40
KDV 670
Yoga 22
Gemeente 76
loterij 13
abonnementen 10
TOTAAL                              2843 

Het Overschot


Dit leidt uiteraard automatisch tot een overschot, in dit geval een overschot van €818 per maand. Dit overschot dient voor alle overige uitgaves die we doen gedurende de maand. 818 euro lijkt veel, maar hiervan moeten alle boodschappen worden betaald, alle uitjes, kleding voor 3 personen, marktplaatsaankopen etc. En dat niet alleen, maar ook sparen en aflossen zit in dit budget. We kwamen er al snel achter dat die 818 euro per maand sneller weggaat dan je denkt. En dan hebben we het nog niet eens over onze vakanties. Alleen de vakanties van het jaar 2014 zorgen nu al voor een maandelijkse kostenpost van ruim 600 euro per maand. Kortom, zonder inleg van mijn vriendin zouden we zeker niet meer zo ruim op vakantie kunnen als dat we nu doen. Dan zou mijn bonus en vakantiegeld daarvoor gebruikt moeten worden, en aangezien dat een stuk minder is dan wat we nu uitgeven moeten we daar zeker op gaan bezuinigen in de toekomst

Het was eerst even slikken, maar uiteindelijk zagen we ook de positieve punten van deze exercitie. Uitgaande van een scenario dat mijn vriendin niks meer in kan leggen omdat het bedrijf niet loopt, kunnen we alsnog gewoon rondkomen van enkel en alleen mijn salaris. Dit betekent dus ook dat we iedere inleg van het bedrijf van mijn vriendin enkel en alleen zouden moeten gebruiken voor enerzijds vakantie en anderzijds sparen danwel aflossen. Ik weet dat dat een luxe is welke een heleboel mensen niet hebben, en dat moeten we koesteren. We gaan nu dus proberen rond te komen van die 800 euro per maand zodat we alleen rondkomen van mijn salaris, en al de extraatjes vanuit mijn vriendin kunnen inzetten voor sparen/aflossen danwel vakanties.

7 opmerkingen:

 1. Nou, sterkte ermee! Zal nog niet meevallen, denk ik!
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nieuwsgierig hoeveel jullie per maand uitgeven aan kleding. Aangezien je een commerciƫle baan hebt: kostuumpakken e.d. zijn duur. Zou je daar iets over kunnen/willen zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste keer dat ik een pak kocht was 3 jaar geleden. Dit was wel een goed maatpak van goede kwaliteit en kostte rond de 500 euro incl. 2 broeken (broeken slijten het snelst, ik koop daarom altijd 2 broeken zodat ik langer met het pak kan doen). Voorlopig hoef ik geen nieuwe kleren te hebben. Ik draag ook lang niet iedere dag een pak, meestal maar 2 of 3 x per week. Een pantalon + overhemd is ook prima.

   Maar hoeveel we maandelijks uitgeven aan kleding durf ik echt niet te zeggen. Ik weet wel 100% zeker dat het niet heel veel is omdat we maar weinig shoppen.

   Niettemin, het moet wel allemaal van die 818 euro komen. En dat is genoeg uitdaging

   Verwijderen
 3. Dank je voor je antwoord. Een goede tip voor mij! Coenraad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is inderdaad een uitdaging. Succes. Mijn kosten zijn vergelijkbaar. We hebben voor ons potjes gemaakt voor boodschappen en andere zaken. Zo houden we dat beter onder controle.
  Ook nog een paar vraagjes heb ik ook nog kosten voor de waterschapsbelasting. Die kun je elk jaar zonder kosten gespreid betalen. Is makkelijker op te nemen in het schema. En wij sparen daarnaast ook nog voor de kleine voor de kosten als ze later gaan studeren of een andere kosten die ze maken. Maar als je vrouw meer thuis blijft worden de kosten voor KDV dan ook lager?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De waterschapsbelasting heb ik opgeteld bij de gemeentelijke lasten. Die betalen we al gespreidt.

   Wij sparen ook voor de kleine, echter gewoon adhoc. Dus als we iets kunnen missen schrijven we wat geld over. Op dit moment staat er ruim €2.000 op de rekening van onze 20 maanden oude zoon.

   Er is voorlopig helemaal geen sprake van dat mijn vriendin thuis gaat zitten, aangezien ze bezig is met het opstarten van haar bedrijf. Dat er dan een periode is met minder inkomsten lijkt me niet meer dan logisch. Dus de kdv-kosten gaan niet omlaag.

   Verwijderen
  2. Dank je voor de reactie. Dan woon je in een goedkopere gemeente dan ik. :). Succes

   Verwijderen