vrijdag 2 mei 2014

Online lenzen kopen

Deze week kwam ik op een besparing die ik nog niet eerder had bedacht. Ik geef maandelijks €25,38 uit aan maandlenzen. Deze lenzen worden thuisbezorgd en zijn incl. oogcontrole iedere 6 maanden (in de praktijk ga ik 1 keer per jaar) en vloeistof iedere 2 maanden (waarvan ik nu nog 4 flessen heb staan). Tot op heden had ik nooit bedacht dat ik dit ook online kon regelen zonder tussenkomst van een opticiën totdat ik toevallig een reclame zag op internet.

Na wat rondneuzen kwam ik precies achter welke lenzen ik nu gebruik en hoe duur ze zouden zijn als ik ze online zou bestellen. Ik heb even een vergelijking gemaakt over 12 maanden, aangezien ik per jaar maar 1 oogcontrole doe. Het resultaat vond ik best shocking:

Huidige situatie:

All-inclusive maandlenzenpakket a €25,38 = €304,56

Online bestellen

4 x lenzenpakket a 36,95 = € 147,60
4 x lenzenvloeistof a 12,50 = € 50
Oogcontrole van € 25

Totaal €212,60

Even grofgezegd, ik kan minimaal 80 euro per jaar besparen door online lenzen te kopen en toch gewoon een jaarlijkse controle te laten uitvoeren. Ik heb de berekening vrij conservatief gedaan, omdat ik ben uitgegaan van mijn huidige dure lenzenvloeistof van de opticiën. Ik zou dit ook kunnen verwisselen door de lenzenvloeistof van bijvoorbeeld de Etos. Die is 8 euro per fles goedkoper! Als ik die zou gebruiken dan loopt de besparing op tot ruim €110 per jaar. Daarnaast heb ik ook nog een voorraad lenzenvloeistof staan waar ik nog minimaal het komende halfjaar op kan teren. Kortom, direct doorvoeren zou je zeggen en die besparing pakken.

Maar ik ben toch nog een beetje huiverig. Ik besef me dat ik heel goed bij moet gaan houden wanneer ik de lenzen moet vervangen en wanneer ik weer op controle zou moeten. Daarnaast zijn je ogen natuurlijk erg gevoelig en is dat toch iets waar je niet mee moet spelen. Daarom de vraag, heeft er iemand ervaring met online lenzen bestellen en zou je die willen delen?

Ik ben erg benieuwd!

12 opmerkingen:

 1. Daar ben ik vorig jaar ook mee begonnen en het scheelt mij ook bakken met geld. Zelfs meer dan ik aanvankelijk dacht.

  Aangezien ik normaliter zo'n € 165,- kwijt was voor een half jaar excl. lenzenvloeistof (let op: dit is de prijs van 2,5 jaar geleden), heb ik de uitgave veel te lang uitgesteld. Na anderhalf jaar één en hetzelfde paar (maand)lenzen inhouden toch maar besloten om nieuwe lenzen aan te schaffen, maar dan wel via internet. Natuurlijk moest ik wel weten welke sterkte ik nodig had, dus ben ik toch even bij de opticien langs geweest. Tot mijn grote verbazing bleken de lenzen, die ik (al anderhalf jaar) gebruikte, er volgens de opticien nog als nieuw uit te zien. Volgens mij kon dat wel kloppen, want ze zaten na zo lange tijd nog prima. Geen droge of brandende ogen. Geen slechter zicht. Gewoon prima.

  Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik zuinig ben op mijn lenzen. Ik heb een kleine container, die ik vul met lenzenvloeistof (ik verbruik dus meer vloeistof), waarin de lenzen 'ondersteboven' hangen aan de schroefdop van de container. Het is dus geen container, waarin de lenzen in een plasje vloeistof liggen en die ik als het ware met de vinger eruit moet schrapen (als u begrijpt wat ik bedoel). Volgens mij beschadigt de lens hierdoor sneller.

  Via internet heb ik dan ook hetzelfde (uitstekende) merk lenzen gekocht. Ik was dit keer voor 3 paar iets ca. € 35,- kwijt (incl. verzendkosten), waarvan ik de eerste paar nu al bijna een jaar in heb, zonder problemen. Voor deze besparing heb ik het er wel voor over om te moeten betalen voor een oogmeting, want dat gaan de opticiens natuurlijk doen (als ze dat niet al hebben gedaan).

  Natuurlijk moet ik er wel bij zeggen dat het enkel verantwoord is als u geen afwijkingen aan uw ogen hebt, waardoor u een speciaal soort lenzen nodig hebt. Hartelijke groet, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik betaal voor maandlenzen, incl vloeistof en een halfjaarlijkse controle bij de plaatselijke opticien/ juwelier €102,00 per half jaar.
  Denk dat jij in iedere geval teveel betaald.
  Groet,
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb torische lenzen, die zijn al snel anderhalf keer zo duur

   Verwijderen
  2. Dat geldt voor mij dus ook. Ik heb ook torische lenzen (dat heb je nodig als je ogen hebt die meer cylindrisch van vorm zijn) en die zijn gewoon 2x zo duur als de normale variant van hetzelfde merk (Ik heb Bausch & Lomb Soflens 59). De normale variant kost online 3 euro per lens terwijl de torische variant ruim 6 euro kost

   Verwijderen
 3. En wie doet dan de controle? De opticien? Krijgt hij daarvoor betaald? Anders houdt het natuurlijk ene keer op voor opticiens: wel gratis controle maar geen verkopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kosten zijn netjes meegenomen in de vergelijking zoals je kunt lezen. Een oogcontrole doet de opticiën voor ongeveer 25 euro

   Verwijderen
 4. Let voor de lenzenvloeistof wel op de houdbaarheidsdatum! Ik heb ooit in de consumentengids een test gelezen, waarbij was gebleken dat na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum, de werking erg snel afnam. Je wilt natuurlijk geen infectie krijgen, omdat de vloeistof zijn werking heeft verloren.
  Zelf heb ik weeklenzen (daar zou je een week lang dag en nacht mee kunnen doen, maar ik gebruik ze in een 2-weeks systeem (alleen overdag). In de praktijk doe ik er bijna 2 maal zo lang mee en vervang ik ze pas als ik het gevoel heb dat ze niet fijn meer zitten. (Vervanging op comfort noemde de opticien dat) Dus dan doe ik er ruim een maand mee.

  Gr. J.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig afgelopen weekend naar de houdbaarheidsdatum gekeken, en ze gaan allemaal nog minimaal tot 2015 mee. Dus dat levert geen problemen op.

   Ik ben verder iemand die van nature zijn lenzen redelijk lang inhoudt. Vaak van 7:00 - 23:00, dus echt langer de lenzen inlaten dan een maand is niet echt een optie

   Verwijderen
 5. Mijn zus en een vriendin doen het ook en zijn er erg tevreden over. Ik durf het nog niet zo goed aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn zoon heeft al jaren maandlenzen gekocht bij 123lens.Het zijn gewoon dezelfde lenzen als bij de opticien, stukken goedkoper.
  Hij gaat 1x per jaar naar een opticien.
  Hij zag vorige week dat ze bij Hans Anders nog goedkoper waren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waren de lenzen goedkoper bij Hans Anders dan online? Het loont overigens wel om online ook nog webshops te vergelijken, daar kunnen nog wel aardige verschillen in zitten

   Verwijderen
 7. Ik koop sinds een jaar mijn lenzen online, en dat scheelt me redelijk wat kosten. Ik ben hier ook erg tevreden over. Ik raad daar in tegen wel aan om eens in de zoveel tijd alsnog naar de opticien te gaan voor een controle zodat je zeker weet dat het goed is.

  BeantwoordenVerwijderen