dinsdag 16 september 2014

Prinsjesdag: De maatregelen


Het kabinet heeft op Prinsjesdag de begroting voor 2015 bekendgemaakt. De belangrijkste kabinetsplannen zijn vorige week al uitgelekt. Een overzicht van de maatregelen.

- De arbeidskorting gaat omhoog, iedereen die werkt krijgt dan meer korting op de belasting. Daar is het kabinet jaarlijks 500 miljoen extra aan kwijt.
- De verlaging van het belastingtarief van de eerste schijf kost de schatkist jaarlijks 475 miljoen. Het tarief gaat met 0,25 procentpunt omlaag.
- Een belastingvoordeel voor AOW'ers, de ouderenkorting, gaat omlaag. Voor vermogende ouderen verdwijnt het fiscale voordeel helemaal. Dat komt neer op een bezuiniging van 195 miljoen.
- Een oudertoeslag in box 3 wordt afgeschaft. Dat levert nog eens 190 miljoen op.
- Voor een aantal soorten lease-auto’s gaat de belasting omhoog.
- De eerder verhoogde accijns op diesel wordt niet weer verlaagd.

Zorg


- De zorgpremie voor het basispakket gaat in 2015 naar verwachting met 10 euro per maand omhoog. Daarmee is iedereen ruim 1.200 euro per jaar kwijt aan zijn verplichte zorgverzekering. Zorgverzekeraars stellen de precieze zorgpremie zelf vast. Het verplichte eigen risico gaat van 360 naar 375 euro.


Sociale Zaken


- Voor de overgang van de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van Rijk naar gemeente wordt eenmalig 40 miljoen uitgetrokken.
- Ouders die werkloos raken en recht op WW hebben, krijgen volgend jaar zes maanden recht op kinderopvangtoeslag. Nu is dat nog drie maanden.
- Het kabinet trekt 160 miljoen euro uit voor het kindgebonden budget. Dat moet de koopkracht van gezinnen verbeteren.


Wonen


- Het verlaagde btw-tarief op verbouwingen is verlengd van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015. Huiseigenaren betalen nog altijd niet 21 maar 6 procent btw over een renovatie of verbouwing.
- De maximale periode voor de hypotheekrenteaftrek op restschulden, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar.
- Ouders kunnen niet meer belastingvrij een ton aan hun kinderen schenken voor het aflossen van de hypotheek of de aankoop of verbouwing van een eigen woning. De tijdelijke verruiming wordt vanaf 2015 weer afgeschaft.
- Voor de huurtoeslag is 31 miljoen euro extra vrijgemaakt.


Veiligheid


- De uitgaven aan defensie gaan structureel met 100 miljoen euro omhoog.
- De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgt 25 miljoen euro extra. Daarmee zijn de eerdere bezuinigingen weer teruggedraaid.


Onderwijs


- Vanaf studiejaar 2015/2016 vervalt de basisbeurs voor het hoger onderwijs en gaat de hoogte van de aanvullende beurs omhoog.
- Oud-studenten krijgen mogen in plaats van in vijftien jaar hun studieschuld in 35 jaar aflossen. De maximale maandelijkse aflossing gaat daarmee omlaag van 12 procent naar 4 procent van het maandinkomen.
- Docenten krijgen 115 miljoen euro voor het volgen van een bachelor- of masteropleiding. Zo'n vijftienduizend leraren kunnen daarvan gebruikmaken. Daarnaast krijgen alle docenten een persoonlijk opleidingsbudget voor omscholing.
- De nullijn voor docenten wordt losgelaten. De salarissen mogen weer stijgen.
- Het mbo krijgt vanaf volgend jaar jaarlijks 25 miljoen euro voor een excellentieprogramma en het bevorderen van internationalisering. Daarnaast is er 75 miljoen extra beschikbaar voor technische en andere mbo-opleidingen.


Cultuur


- De Nederlandse filmindustrie krijgt jaarlijks 20 miljoen euro extra om productiever en concurrerender te worden.


Economische Zaken


- Een innovatiefonds krijgt dit jaar al 125 miljoen, volgend jaar 50 en in 2016 25 miljoen.
- Voor extra koopkrachtmaatregelen is elk jaar 160 miljoen vrijgemaakt.
- In 2015 komt 100 miljoen extra beschikbaar voor het bestrijden van schijnconstructies.
- Werknemers die zich willen omscholen naar een sector waar een tekort aan arbeidskrachten is, krijgen een WW-uitkering voor de omschooluren. Een zogenoemde brug-WW.
- Er komt een Toekomstfonds met een startkapitaal van 200 miljoen euro. Dat fonds is bedoeld voor investeringen in innovatie, wetenschappelijk onderzoek en innovatieve kleine en middelgrote bedrijven.


Justitie


- Het Openbaar Ministerie krijgt volgend jaar 5 miljoen euro extra. In 2016 zal dat 10 miljoen zijn en vanaf 2017 komt er 20 miljoen bij.
- Voor het opvangen van asielzoekers wordt eenmalig een bedrag van 375 miljoen uitgetrokken. Voor noodhulp en opvang in de regio komt eenmalig 570 miljoen vrij.


Koopkracht


- Volgens het kabinet gaat 71 procent van de huishoudens erop vooruit. Gemiddeld groeit de koopkracht met zo'n 0,5 procent.
- Inkomens tot 2.600 gaan gemiddeld 0,5 procent omhoog. De groep met een inkomen van 2.600 tot 5.200 euro gaat 0,25 procent in de plus. Voor inkomens vanaf 5.200 euro is de stijging zelfs 0,75 procent.
- Alleenstaande ouders met minimumloon gaan er volgend jaar 10 procent op vooruit. Alleenstaande ouders met een modaal inkomen gaan er 1,75 procent op vooruit.
- Alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen gaan er 2,75 op achteruit.


Economische groei


- De economische groei wordt voor 2015 geraamd op 1,25 procent.
- Het begrotingstekort zal naar verwachting uitkomen op 2,2 procent. Dat is ruim onder de Europese begrotingsnorm van 3 procent.
- Het aantal werkzoekenden daalt van 650.000 naar 605.000.
- De staatsschuld zal volgend jaar uitkomen op 467,2 miljard euro. Dat komt neer op 70 procent van het bruto binnenlands product.



Met welke maatregelen ben jij het meest tevreden? Ikzelf in ieder geval met de verhoogde arbeidskorting, dat zorgt voor mij dat ik ongeveer hetzelfde blijf verdienen als dit jaar. Ik zal er niet op achteruit gaan. Grootste tegenvaller voor mij is dat er nog niks bekend is gemaakt over een eventueel nieuw belastingstelsel. Dat zou ook bekend gemaakt worden met deze Prinsjesdag, maar helaas is daar niks over terug te vinden.

5 opmerkingen:

  1. De mogelijkheid om de schuld in 35 jaar af te lossen. Niet eens voor mezelf, maar voor mijn zusje. :)

    En wie weet gaan we er zelf ook wel gebruik van maken, aangezien de rente momenteel zo laag is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd of er echt zoveel inkomensdaling komt voor alleenverdieners met kinderen, wij zijn dat, ik zou eigenlijk niet weten waardoor het inkomen zo n stuk zou dalen, kan me niet voorstellen, mss iets minder zorgtoeslag begreep ik, maar dat gaat dan hoog uit om half procent inkomen. gr anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lagere zorgtoeslag en hogere premie zorgt al snel voor een achteruitgang van 50 euro per maand. Die niet tot nauwelijks gecompenseerd wordt bij een lager inkomen.

      Kijk anders eens bij het Nibud, die heeft een berekening gemaakt voor 100 voorbeeldgezinnen

      Verwijderen
  3. Ik vind het jammer dat de studiefinanciering verdwijnt. Precies op het moment dat mijn kinderen gaan studeren...

    BeantwoordenVerwijderen