dinsdag 23 december 2014

Vooruitzichten voor 2015

Eerder dit jaar heb ik al eens een vooruitzicht gemaakt voor 2015 en ook een financieel vooruitzicht. Toen deed ik dat omdat ik op dat moment aan mijn derde jaar van bloggen ging beginnen. Maar het leek me handiger om dat gewoon naar het kalenderjaar te trekken, dus alvast een update op de status en wat wijzigingen in de doelen voor 2015. Qua financiële situatie is er weinig veranderd, maar de speerpunten zal ik weer wat moeten aanscherpen.

Voor 2015 had ik de komende speerpunten:

 1. Spaarbuffer verhogen. Mijn doel is om meer dan €12.000 spaargeld te hebben over een jaar. 
 2. Hypotheek aflossen, minimaal €2.000.
 3. Inkomsten-niveau omhoog krijgen
 4. uitgavenpatroon op huidig niveau handhaven.

1. Status spaarbuffer: Ik moet zeggen dat het al aardig de goede kant op gaat. Op dit moment heb ik, na aftrek van de nog te betalen zorgpremie, €11.500 spaargeld. Dat zal de komende maanden nog wel wat schommelen vanwege de kosten voor de vakantie die eraan komen in januari, maar die worden in maart/april weer gecorrigeerd vanwege vakantiegeld en bonus die in die maanden uitbetaald gaat worden.We verwachten nog een aantal meevallers voor 2015 van rond de €3.000. Verder ga ik beginnen met indexbeleggen en daardoor verwacht ik dat het zeker mogelijk moet zijn om een doel van €14.000 te behalen.

2. Hypotheek: Huidige status is 500 euro afgelost. Minimum-doel blijft €2.000 excl. inleg banksparen omdat ik het spaargeld meer wil spreiden over diverse investeringen zoals indexbeleggen, vrij opneembaar spaargeld, deposito's, obligaties en aflossen.

3. Inkomsten: Ik kan ongeveer 2% loonsverhoging verwachten over 2015, dat is ongeveer €50 netto. De grootste inkomsten-boost moet verder komen van mijn vriendin die keihard werkt om haar inkomsten te vergroten om zo een vaste inkomstenstroom te realiseren. 

4. Uitgaven: Hier al heel goed bezig. Geen lease-auto meer scheelt ruim €410 per maand. Dit is exclusief de hogere toeslagen die we ontvangen omdat we "lagere inkomsten" zouden hebben voor de belastingdienst. We zijn van Nespresso naar bonen-koffie gegaan wat ook al weer €20 per maand zal schelen. Er zullen wel hogere komsten voor de autohuur die af en toe nodig zal zijn en kosten voor OV. Verder zal er door de komst van een tweede wel weer hogere lasten komen, maar dat zal pas eind 2015 gaan spelen.

Naar aanleiding van bovenstaande inzichten ga ik mijn speerpunten iets aanscherpen, dit zijn mijn speerpunten voor komend jaar.

 1. Spaarbuffer verhogen. Mijn doel is om meer dan €14.000 spaargeld te hebben over een jaar. 
 2. Hypotheek aflossen, minimaal €2.000.
 3. Inkomsten-niveau omhoog krijgen
 4. uitgavenpatroon verlagen met minimaal €200 per maand.

Komende week zal het wel stil worden hier op het blog, dus bij deze wil ik iedereen een fijne kerst toewensen en alvast een gelukkig nieuwjaar!

19 opmerkingen:

 1. Heel veel succes en alvast fijne feestdagen gewenst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ... wat ga je eigenlijk doen, met die spaarbuffer...?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar een buffer voor bedoelt is, aanhouden voor slechtere tijden of voor latere investeringen zoals een nieuwe badkamer

   Verwijderen
  2. Zou je niet wat meer aflossen op je hypotheek? De buffer is erg hoog vergeleken bij wat je doel is voor aflossen. Ik zou persoonlijk wachten met grote verbouwingen tot je huis vrij is maar ik weet niet of dat een optie is voor je?

   Verwijderen
  3. Moet ik dan nog 10-20 jaar wachten voordat ik een badkamer of keuken kan gaan verbouwen? Moet iedereen voor zichzelf weten hoe die daar over denkt maar ik vind dat persoonlijk echt een beetje onzin.

   En de buffer is misschien hoog, maar indexbeleggen en crowdfunding zit ook in die buffer. Dat is namelijk ook gewoon geld. Op dit moment verwacht ik meer rendement te maken op crowdfunding en indexbeleggen (tussen de 4% en 8%) dan dat ik verdien aan aflossen. Ik vind het echter wel belangrijk om te spreiden, dus daarom de spreiding op aflossen hypotheek, spaargeld direct opneembaar, spaargeld in deposito's, crowdfunding, indexbeleggen en zonnepanelen. Dat is een vrij divers portfolio met combinaties tussen zeker laag rendement en onzeker hoog rendement

   Verwijderen
  4. waarom meteen in de verdediging wanneer iemand er een ander idee/mening op na houdt? Jij wilt het doen zoals je aangeeft en de ander zou het anders doen. Mag toch? Relax!
   Groet,
   Saar

   Verwijderen
  5. Waarin schiet ik in de verdediging? Het is toch een vrij normale reactie?

   Verwijderen
 3. Klinkt goed, veel succes hiermee en natuurlijk fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie doelen! Ik houd de stand bij van de buffer met en zonder investeringen. Die zonder investeringen is vier keer zo hoog dan ons minimum. Maar extra aflossen gaat niet en alles in 1 x beleggen vindt de man nog een beetje eng. Onze buffer is dus een veelvoud van jouw doel voor 2015 en het zit ontzettend te verstoffen op suffe spaarrekeningen. Ik weet het...luxe positie....maar toch vind ik het jammer dat het overhevelen naar beleggingen niet harder gaat. We hebben het maandelijks te beleggen bedrag inmiddels flink verhoogd zodat het verlagen van de spaarbuffer wat harder gaat. Yay!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom investeer je dan niet gewoon lumpsum? Las laatst een artikel waaruit bleek dat in bijna 80% van de gevallen dat financieel gezien de meest gunstigste strategie is ten opzicht van maandelijks inleggen

   Verwijderen
 5. Ooooohhhhh dat wil ik ook heeeeeeeeeeel graag!!! Alleen de manlief durft/wil het niet. En aangezien onze centjes toch ook echt onze centjes zijn waar we samen over beslissen...gelukkig vond ie het wel ok om het maandelijks te beleggen bedrag fors, als in niet een paar honderd, omhoog te doen. Op die manier slinkt de buffer op de spaarrekeningen sneller, yay! En we hebben afgesproken dat wanneer we op ons bufferbedrag zitten we dan ECHT alles wat we erboven hebben hoppa meteen investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooooo maar deze jongen .. " Ik kan ongeveer 2% loonsverhoging verwachten over 2015, dat is ongeveer €50 netto. De grootste inkomsten-boost moet verder komen van mijn vriendin die keihard werkt om haar inkomsten te vergroten om zo een vaste inkomstenstroom te realiseren. " kortom heeft geen nagel om de kont te krabben zoals dat de uitdrukking wil zeggen. Hoe heeft ie het toch voor elkaar gekregen om zo'n hypotheek bij elkaar te schrapen. Bijna niet te geloven.....

   Verwijderen
  2. Ach gut, meneer of mevrouw anoniem weer die besloten heeft een vete op te starten tegen mij. Ik word er een beetje moe van, de volgende keer kun je gewoon normaal reageren en anders gaat je reactie gewoon direct de prullenbak in.

   Verwijderen
 6. Volgens mij wordt met "financiële buffer" altijd het bedrag bedoeld dat je direct kan ophoesten voor financiële tegenslagen. Beleggingen horen wel bij je eigen vermogen, maar niet bij je buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beleggingen die je direct kunt verkopen kun je naar mijn mening wel als buffer zien. Je kunt ze tenslotte aanspreken op het moment dat je het echt nodig hebt

   Verwijderen
 7. Ik sluit me hierbij ook aan bij Rentenier. Geld dat je belegt zou je de komende twintig jaar ofzo niet nodig moeten hebben. Bij ons zit het ook niet in onze minimum aan te houden buffer. En dan zijn de koersschommelingen ook nog eens onhandig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wat anders, je moet het niet zien als je buffer omdat je het dan mee gaat nemen in je investeringsbeslissingen. Maar in gevallen van nood is het gewoon wel degelijk een buffer. Stel dat jij of je man een ontzettend dure behandeling moeten ondergaan die niet gedekt wordt door je ziektekosten. Je normale buffer is niet toereikend om de kosten te dekken maar de inclusief je beleggingen heb je wel genoeg. Dan is het bedrag inclusief beleggingen dus wel degelijk onderdeel van je buffer. Want als er geen andere mogelijkheden meer zijn kun je wel degelijk heel snel over dat geld beschikken

   Verwijderen