dinsdag 25 augustus 2015

Soms gaat er iets kapot...

... en dat moet je dan vervangen. Afgelopen weekend gaf na ruim 10 jaar onze wasmachine de geest. Op een gegeven moment sloeg de aardlek bij ons eruit, en na een aantal keer proberen bleek het de wasmachine te zijn. Bij aansluiting op een andere groep ging de andere aardlek eruit. Het lag dus duidelijk aan de wasmachine. Blijkbaar zit er iets niet goed in de isolatie binnenin de machine en is er reststroom dat ronddwaalt. Je schijnt het wel te kunnen maken, maar als je er geen ervaring mee hebt kun je het het beste uitbesteden. Nou, ik ga geen honderden euro's uitgeven aan een oude wasmachine die toendertijd slechts 200 euro kostte. Vandaag komt de nieuwe wasmachine, en heb ook maar meteen 14,95 extra uitgegeven zodat de wasmachine geïnstalleerd wordt op de 3de verdieping en ze de oude meenemen. Scheelt mij een heleboel sjouwwerk en gedoe.

Maar dan moet je natuurlijk een nieuwe gaan uitzoeken, en dat is zo makkelijk nog niet. Je kunt echt zonder problemen kiezen uit 500 modellen met allemaal zo goed als dezelfde functies. Hoe heb ik het gedaan? Ik heb mezelf vooraf een budget gesteld (€500) en ben van daaruit gaan zoeken. Uiteindelijk kwam ik er nog eigenlijk niet uit en ben toen bij de consumentenbond terecht gekomen. De beste keuze van 2015 was ruim boven budget, maar de beste keuze van 2014 viel er prima in. Misschien een overjarig model, maar dat maakt qua kwaliteit niet heel veel uit maar in de kosten des te meer. Voor €440 waren we klaar. En omdat het meevalt, kunnen we het gewoon van de lopende rekening afhalen om te betalen.

De Beurs


Ander hot-topic van de afgelopen dagen, de beurs. Met name de Chinese beurs bevindt zich in een vrije val op dit moment. Gisteren ging er 8,5% af en vandaag staat het ook weer op -8%. Nu denk je misschien, waarom is dat gunstig als je in de aandelen zit, alles wordt toch minder waard? Dat klopt, maar het betekent ook dat de aandelen nu in de uitverkoop zijn en het een goed moment is om te kopen. Indexen gaan wel weer omhoog in de toekomst, dus nu is het moment om te kopen zodat je voor de toekomst kan profiteren van de beurswinsten. Dus in plaats van vol te gaan sparen heb ik nu even besloten om gebruik te maken van de lage beurzen en daarin te investeren. 

Ga je ook meeprofiteren van de lage beurskoersen?


10 opmerkingen:

 1. Als het bloed door de straten loopt moet je kopen.....
  Als je wacht totdat alle wereldproblemen opgelost zijn is er nooit een geschikt moment.

  Er zijn meerdere waarheden en meerdere redeneringen die het gelijk steunen. Maar wie geen geld heeft kan niets kopen en wie niets heeft kan niets verkopen.

  Dat gegeven kan je doortrekken naar marktprincipes: een koper van 100 aandelen kan gelijk krijgen en hebben m.b.t. zijn verwachte 100% winststijging, maar kan daarmee niet voorkomen dat de koers daalt onder een verkoper van 1000stuks die er een andere mening op na houdt omdat bijv. de huidige waardering zelfs een 100% winsstijging niet rechtvaardigt.....

  Het draait altijd weer om perspectief en niet altijd om tegengestelde meningen. Twee beleggers kunnen beiden positief gestemd zijn en met goede redenen, maar het eindpunt van die positiviteit kan weer verschillen...de grootste koper van die twee zal een grotere kans hebben op het behalen van diens gelijk (of anders gesteld: de grootste verkoper bepaald het eindpunt)

  Ik hou er een buy and hold strategie op na waarbij ik ieder kwartaal voor een vast bedrag aanschaf...ook omstreden maar voor mij het meeste rust gevend....dus ja ik koop nu wat meer trackers voor hetzelfde geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om duidelijk te zijn, ik heb geen enkele intentie om ook maar 1 aandeel te verkopen in de komende 10 jaar. Dus ik ga ook voor buy & hold.

   Alleen koop ik nu dus wel even wat (beperkt) extra bij met de huidige relatief lage prijzen

   Verwijderen
 2. Nee, ga zelf maar aandelen kopen. Als iedereen roept: NU KOPEN! Dan weet ik genoeg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk helemaal niet dat de tendens is dat iedereen nu maar aandelen moet kopen. Denk dat dat sentiment maar onder een heel klein gedeelte van de belegger leeft.

   En zoals gezegd, wat beperkt extra bijkopen kan financieel ook weer niet zo heel veel kwaad. Het is niet dat ik mijn volledige buffer erin stop, we hebben het hier over enkele honderden euro's extra t.o.v. mijn normale inleg. NIet dat ik opeens tienduizenden euro's ga investeren

   Verwijderen
 3. Ondanks dat het inderdaad begint de jeuken wacht ik het nog wel even af en blijf bij m'n plan. Ik weet niet of de economie de afbouw van QE al zou kunnen opvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In jouw geval zou ik gewoon die studieschuld ASAP aflossen en niks anders doen

   Verwijderen
  2. Heb je nog kunnen profiteren? Ben wel benieuwd wat je hebt gekocht.

   Verwijderen
  3. Dat weet ik morgen pas, ik doe aan indexbeleggen via Meesman, en daarin kun je wekelijks beleggen. Maar gezien de beurzen van afgelopen week zal de koers nog wel iets gedaald zijn

   Verwijderen
  4. Koersen waren anderhalf procent gestegen tov vorige week. Maar nog altijd zeker 7 a 8% lager tov de week ervoor. Ik verwacht dat dat de komende weken wel weer goedgemaakt wordt.

   Deze week wordt er ook weer geld afgeschreven als onderdeel van de maandelijkse belegging. Halverwege september nog bijstorten in de obligaties om wat meer risico-spreiding te doen.

   Verwijderen
 4. Ik doe niets met beurzen en beleggen.

  Ik kom ook vaak bij de Consumentenbond terecht als ik niet goed weet welk product ik het beste kan kopen. Hun tests gebruik ik vaak als maatstaf.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen