donderdag 3 september 2015

Reizen voor je werk

Reizen voor je werk wordt vaak erg geromantiseerd. Het idee dat je voor je werk naar mooie steden mag vliegen, in mooie hotels mag slapen en eventueel Business Class kunt vliegen vinden een hoop mensen erg aantrekkelijk. Maar de werkelijkheid is vaak wat minder mooi. Vaak is die leuke stad niet je eindbestemming en moet je nog een paar uur het binnenland in om bij die aftandse fabriek aan te komen, leven in hotels is dodelijk saai en hoewel Business Class vliegen lekker is, is het vaak ook noodzakelijk omdat je direct na aankomst moet gaan werken. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je weg bent van je gezin thuis.

Ikzelf, en ook meerdere vrienden van mij, moeten regelmatig naar het buitenland voor het werk. En eigenlijk heeft slechts 1 van die vrienden het aardig voor elkaar. Vliegt altijd Business Class, slaapt in 5-sterren hotels en gaat naar gave locaties zoals Singapore, London, Kuala Lumpur, Buenos Aires, en zijn favoriete bestemming Mumbai (sarcasm mode voor de laatste). Maar voor de anderen is het allemaal niet zo'n feest. De ene moet altijd diep Afrika in, slaapt in afgesloten compounds en moet onder zware bewaking getransporteerd worden. Een andere vriend van mij moet fabrieken bezoeken, en zit dus altijd ver buiten de stad.
En ikzelf bijvoorbeeld, ik moet eigenlijk altijd naar dezelfde stad toe of naar België, dat gaat ook vervelen op een gegeven moment. De fun is er wel redelijk snel vanaf.

Is voor je werk naar het buitenland gaan dan echt alleen maar slecht? Nee, dat ook weer niet. Ik probeer altijd bij dezelfde keten te slapen, waarmee ik hotelpunten kan verdienen. Die hotelpunten mag ik gelukkig wel privé gebruiken. Zo heb ik op vakantie al enkele keren gratis in een 5-sterren hotel kunnen slapen van mijn punten, en komend voorjaar heb ik zoveel punten gespaard dat ik een hele city-trip bij elkaar heb gespaard. Dat is dan wel weer prettig.

Maar verder dan dat, hoeft al dat gereis van mij persoonlijk niet. Wat jij?

11 opmerkingen:

 1. Het is zeker geromantiseerd, maar de hotelpunten en de miles maken wel wat goed :). Meestal maak je ook veel langere dagen dan 8 uur op reis, oftewel best wel slopend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De airmiles heb ik vrij weinig aan, daarvoor vlieg ik te weinig en voornamelijk te korte afstanden. Maar de hotelpunten zijn idd erg fijn

   Verwijderen
 2. Het blijft inderdaad gewoon werk. Maar de meeste bedrijven (tenminste bij mij wel) geven een riante onkosten vergoeding, dus ik klaag nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MIjn oude werk had dat wel, hield van een business tripje naar HongKong zo 600 euro over. Maar mijn huidige werkgever laat me gewoon alles declareren en ik hou er dus niks aan over

   Verwijderen
 3. Bij ons bedrijf is business class zeer zeker niet gebruikelijk, ook niet voor intercontinentale vluchten. En bij hotels zijn er ketens waar je moet boeken, en moet je justificaties schrijven als je bepaalde tarieven overschrijdt. Alle kosten gaan op declaratiebasis en uiteraard tegen overlegging van nota's, en op hotelrekeningen moet je de maaltijden en drankjes uitsplitsen. Wanneer je geen klantgerelateerde afspraken hebt, krijg je ook geen toestemming om te reizen trouwens, en die toestemming moet je enkele weken van te voren aanvragen. Kortom, voor regelmatige reizigers is het naast veel van huis zijn, vooral veel extra administratie. Ikzelf heb hoogst zelden een zakenreisje en om heel eerlijk te zijn geniet ik er dan wel een beetje van want prive vliegen we nooit. Ik moet me wel inhouden om dan niet lekkers van het vliegveld mee te nemen, of andere zogenaamd goedkopere tax free zaken. Want dat zijn prive uitgaven die dan alleen maar extra zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is dat bijna hetzelfde, alleen hebben we niet echt vaste bedragen en hoeven we niet binnen rekeningen nog zaken op te splitsen. Maar verder is het idd een hoop administratie ook nog. Mijn aankomende creditcard rekening mag ik bonnetjes inleveren van 4 verschillende trips, en dat is best wel eens een gedoe

   Verwijderen
 4. Ik ben blij dat ik niet hoef te reizen voor mijn werk. Laat mij maar lekker saai op een kwartiertje fietsen op kantoor zitten. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook heel fijn, zou graag met de fiets naar kantoor kunnen. Overigens vind ik het af en toe reizen best leuk hoor, alleen maar op kantoor op dezelfde plek zitten zou niet passen bij mij. Dan raak ik snel uitgekeken op mijn baan

   Verwijderen
 5. Ik heb ooit 1 keer een studiereis mogen maken. Naar Malta. We gingen de dinsdagavond voor hemelvaart. De woensdag, donderdag en vrijdag genoten me. Maar helaas op zaterdag was het werken tot de woensdag daarop. De hotelkosten voor onze fijne vrije dagen kregen we vergoed,
  Lang geleden hoor, toen was ik nog geen te oude niet aan te nemen werknemer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik reis heel veel voor mijn werk, maar ook die 4/5* hotels gaan vervelen en dan ben je blij als je weer lekker in je eigen bed mag slapen.

  5 dagen per week op kantoor zitten is overigens ook niks voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb jaren veel zakelijk gereisd. Meeste binnen Europa, af en toe daar buiten. De riedel vliegveld-hotel-kantoor en vice versa verliest z'n 'romantiek' na verloop van tijd. Qua kosten altijd op declaratie basis, heb ik nooit een probleem gevonden. Op dit moment is er vanwege bezuinigen geen ruimte voor zakelijke reizen. Jammer om zo kontakt met kollega's in het buitenland te missen. Ik hoop op betere tijden.JBR

  BeantwoordenVerwijderen