vrijdag 20 november 2015

De buffer fors omhoog

Al een aantal keer dit jaar heb ik gezegd dat er nog een belastingmeevaller zit aan te komen dit jaar. Die liet echter nog op zich wachten omdat de belastingaangifte vanuit de praktijk van mijn vriendin nog op zich liet wachten. Maar afgelopen week was het moment dan eindelijk daar, en het resultaat was vér boven verwachting. Ik ging uit van een bedrag van tussen de €2.000 en €2.500, maar toen ik de belastingaanslag terug kreeg van de financieel adviseur bleek het maar liefst ruim €4.700 te zijn! Gewoon 2 keer zoveel als dat ik had verwacht.

En daar blijft het niet bij. Nu ons verzamelinkomen bekend is, kan ik ook de eindberekening maken voor de kinderopvangtoeslag. Ik vraag expres te weinig aan zodat ik altijd wat retour krijg van de belastingdienst, maar omdat het inkomen van mijn vriendin wat tegenviel in 2014 viel het verzamelinkomen nog lager uit dan ik aanvankelijk had verwacht. Het mooie aan ons gekke belastingstelsel is dat als ik minder verdien ik meer terugkrijg van de belastingdienst. Scheelt zomaar enkele honderden euro's op jaarbasis, en dat merk ik nu ook. Ik ging vooraf uit van ongeveer €500-€750 retour vanuit de kinderopvangtoeslag, maar dit blijkt ook ongeveer het dubbele te worden. Ruim €1.600 extra krijgen we vanuit de toeslagen.

Op zich is dit natuurlijk allemaal belastinggeld wat ik al veel eerder had kunnen hebben, dus in zoverre is het natuurlijk geld waar ik recht op heb en wat eigenlijk ook niet echt een meevaller is. Maar ruim €6.000 terug krijgen is toch een heel fijn gevoel. Het geld staat nog niet daadwerkelijk op onze rekening, dus een officieel plekje heeft het allemaal nog niet. Met de laatste teruggave van de energie-rekening zat ik al een beetje te dubben met wat ik met het geld zou doen. Dit is nu niet anders. Ik heb een aantal mogelijkheden:


 • Geld opzij zetten voor de vooruitbetaling van de zorgverzekering. Dit jaar ongeveer €2.500. Vooruitbetaling levert 3% betalingskorting op, dat verdien ik niet op de spaarrekening.
 • Gedeeltelijk aflossen van de hypotheek, scheelt netto ook weer 3%
 • Volledig bedrag opzij zetten voor het oversluiten van de hypotheek. Boeterente is ongeveer 12.000 (bruto) en daar heb ik een oorlogspotje voor nodig. 
 • Geld opzij zetten voor bruiloft/huwelijksreis.

Ik neig een beetje naar het volledige bedrag opzij zetten voor het oversluiten van de hypotheek. Met de €6.000 zit ik namelijk al op 75% van het doelbedrag en komen fors lagere hypotheeklasten wel een stuk dichterbij. Qua percentage valt de winst wel mee, namelijk ongeveer 1,5%-2%. Maar dat percentage over 170.000 euro is natuurlijk wel een hele hoop geld. Monetair gezien levert dat gewoon het meeste geld op, ook op de langere termijn.  

Maar misschien zie ik iets over het hoofd, dus wellicht denken jullie daar anders over. Wat zouden jullie doen?


5 opmerkingen:

 1. Ik zou denk ik doen wat me het meeste geld opleverde, even afhankelijk van hoe snel je het geld voor de overige zaken bij elkaar kunt sparen. Dat moet qua timing natuurlijk ook wel goed uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat jullie trouwplannen hebben! Ik zou zelf denk ik het bedrag verdelen onder de verschillende potjes.€ 2500,-- voor de zorgverzekering, en de rest dan verdelen onder de andere 3 potjes. Het bedrag dat je dan niet maandelijks hoeft te betalen aan de zorgverzekering kan dan in het spaarpotje voor het trouwen. Ligt er ook een beetje aan op welke termijn jullie trouwplannen hebben en hoe snel je dat bij elkaar denkt te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja, wat is je doel? Als je gaat voor winstmaximalisatie stem ik net als LLMM voor datgene wat (over de tijd gezien) het meeste oplevert. Maar afhankelijk van je verwachtingen voor komend(e) ja(a)r(en) kan het natuurlijk ook handig zijn om te spreiden, zodat je tenminste overal 'voortgang' hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spreiden is leuk maar geeft mij over het algemeen weinig voldoening. Ik zou een lijstje maken op volgorde van prioriteit en de potjes vullen tot ze vol zijn. Dan kan kan je dingen gaan afvinken.

  En de prioriteit bepaal je uiteraard helemaal zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben er nog niet helemaal over uit, om te beginnen gaat het allemaal gewoon richting de spaarrekening. De finale beslissing maak ik einde van dit jaar

  BeantwoordenVerwijderen