zaterdag 21 november 2015

Update op de speerpunten #2

Voor het begin van dit jaar heb ik speerpunten gemaakt voor dit jaar, in mei heb ik daar een update op gegeven. Tijd om weer een update te geven. Dit zijn in het kort mijn speerpunten voor komend jaar:

 • Spaarbuffer verhogen. Mijn doel is om meer dan €14.000 spaargeld te hebben over een jaar. 
 • Hypotheek aflossen, minimaal €2.000.
 • Inkomsten-niveau omhoog krijgen
 • uitgavenpatroon verlagen met €200 per maand.

Spaarbuffer
Aangezien we eindelijk onze belasting-meevaller kunnen incasseren die fors hoger uitvalt komt dit spaardoel nu binnen handbereik. Als ik de verwachte inkomsten bij mijn huidige spaargeld optel kom ik op ongeveer €13.600. Dus, dit moet haalbaar zijn.

Hypotheek aflossen
Geen €2.000 maar slechts €500 dit jaar, mede door meer focus op oversluiten dan aflossen. Heeft natuurlijk een lijntje met de spaarbuffer, dus als je beide bij elkaar optelt kom ik alsnog op een tekort uit van €2.000

Inkomsten omhoog
Tsja, dikke faal hier. Tenzij je zwangerschapsverlof meetelt als inkomsten. Het is niet anders en ik heb er zelf ook niet echt veel invloed op, en gelukkig compenseert de lagere lasten van het volgende puntje dit vrij goed.

Uitgavenpatroon omlaag
Dit gaat goed, met name sinds we online boodschappen doen zie ik de kosten voor boodschappen fors dalen. Verder zijn er niet echt nog hele grote dingen waar ik op kan besparen. Dus dit is wel goed zo.

Kortom, ten opzichte van de vorige keer ben ik wel redelijk positief. Ik ga helaas niet al mijn speerpunten halen dit jaar, maar dat betekent tenminste dat ik wel scherpe doelen heb gesteld. Voor volgend jaar verwacht ik eenzelfde set aan speerpunten met wat andere cijfers. Maar dat zien we dan wel weer in december.

4 opmerkingen:

 1. Dag! Ik ben journaliste en heb een vraag. Zou je mij willen mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Dank! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op zich nog netjes, toch? En het jaar is nog niet om! Ben benieuwd naar je punten voor volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vraagje: is het niet voordeliger om de geschatte 12.000€ te gebruiken voor aflossing ipv boete voor oversluiten tbv lagere maandlasten? Soms is dat namelijk wel zo... Vroeg me af hoe dat bij jullie zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op kortere termijn misschien wel, levert 360 euro per jaar op netto. Maar na oversluiten zijn mijn maandelijkse lasten zoveel lager dat ik dat in een paar maanden heb terugverdient. Helemaa, omdat die 12.000 euro ook nog eens aftrekbaar is

   Verwijderen