dinsdag 8 december 2015

D'66 geeft toch toe, belastingplan akkoord

Een onverwacht bericht vandaag op nu.nl, het belastingplan is opeens toch akkoord. Persoonlijk had ik het niet meer verwacht na de grote soap rondom het belastingplan in oktober/november. Maar blijkbaar konden alle partijen het toch niet aanzien dat er 5 miljard belastingverlaging geannuleerd zou worden.

Ondanks dat ik het jammer vind dat er geen echt grote hervorming van ons belastingstelsel aankomt, ben ik toch wel blij dat het plan b wel akkoord is gegaan. Dit betekent voor een groot gedeelte van de Nederlanders een aardige belastingverlaging, slechts een relatief klein gedeelte van de bevolking gaat er niet op vooruit.

Het definitieve plan moet nog gecommuniceerd worden, maar de volgende zaken heeft de meeste impact op onze portemonnee:

  • kinderopvangtoeslag wordt verhoogd
  • Tariefsverlaging in 2de en 3de schijf
  • Oprekking van de hoogste schijf naar ongeveer 65.000 euro
  • Hogere arbeidskorting, die ten goede komt aan inkomens tussen de 35.000 en 120.000 euro

Als er meer duidelijkheid is over het finale plan, zal ik dat hier neerzetten.

15 opmerkingen:

  1. klinkt goed voor mijn mans inkomen vooral (en dus voor ons als gezin) :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt allemaal goed voor ons, behalve de kinderopvangtoeslag. Tenzij ik ook weer aan de slag zou kunnen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Valt mee, ook ik niet werkend mens ga ik er op vooruit. Bij RTL nieuws gegevens ingevuld,

      Verwijderen
  4. Ondanks dat ik snap dat deze lastenverlichtingen bij vele mensen gewenst of zelfs noodzakelijk is, houd ik er toch een dubbel gevoel aan over. Ik ben benieuwd of jij dit als Zakelijke bezuiniger deelt.

    De BV Nederland heeft een schuld van zo'n 68% van het BBP, ofwel zo'n €480 miljard euro! Zelfs op dit moment is er nog een overheidstekort van zo'n 2%, en dat terwijl er nu toch voor Sinterklaas gespeeld gaat worden.

    Met andere woorden, ondanks dat de BV Nederland verlies lijdt en bovendien al een hele grote schuld op de balans heeft staan, wordt die schuld toch groter gemaakt om de inwoners te paaien. Een sigaar uit eigen doos, als je het mij vraagt. Ik kan me niet voorstellen dat dit goed voelt bij jou en bij je publiek, dat juist heel erg veel aandacht heeft voor een goede balans tussen inkomen en uitgaven.

    Zoals gezegd, ik ben benieuwd naar jouw mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had ook liever gezien dat ze het hele stelsel zouden kunnen omturnen naar een efficiënter, duurzamer en eerlijker stelsel. Helaas bleek daar geen meerderheid voor in de 1ste kamer.

      Ik begrijp je punt over de lastenverlichting terwijl we eigenlijk nog steeds een tekort hebben, maar dit is ook een gevalletje dat je het als overheid nooit goed komt. Veel economen zijn het erover eens dat je in een economie die minder goed loopt je moet investeren en het begrotingstekort moet laten oplopen, om het in goede tijden juist weer terug te pakken in te bezuinigen. Realiteit is dat dit eigenlijk bijna nooit gebeurt. En nu doet onze overheid het, en dan is het weer niet goed.

      Feit is dat deze belastingmaatregelen het werken gaat stimuleren, banen creeert en arbeidsparticipatie van de vrouwen vergroot. Dat kost in dit geval dan 5 miljard, maar door de neveneffecten zijn de daadwerkelijke kosten veel kleiner.

      Tuurlijk kun je betwisten of dit nu het beste is voor Nederland vanwege staatsschuld en overheidstekorten, maar feit is ook dat de overheid iets heel anders is dan een huishouden. Rucksichtlos bezuinigen om zo maar de staatsschuld zo snel mogelijk af te lossen zal ons niet verder en werkt juist eerder tegendraads. Daarnaast moch het na jarenlang loonmatiging, lastenverhogingen en bezuinigingen wel weer eens dat we iets terugkrijgen. Ik werk sinds 2008 en eigenlijk weet ik niet beter dan dat het ieder jaar minder wordt.

      Ik ben dus van mening dat het een goede zet is om dit tij nu te keren en eens iets terug te doen voor de bevolking. En daarbij is het ook fijn dat er een keer aan de huidige werkende generatie wordt gedacht

      Verwijderen
    2. Het is een logische redenatie om de overheidsschuld met die van huishoudens te vergelijken (huishoudboekje), maar toch klopt het niet. Tegenover schulden staan ook bezittingen en dat laatste verdient vaak de voorkeur. Hans de Geus heeft er eens een aardige column over geschreven op FTM: http://www.ftm.nl/column/gratis-bier-ja-graag/

      Verwijderen
  5. Het lijkt inderdaad erg op sinterklaas: wie werkt krijgt lekkers, wie thuis zit de roe...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar is m.i. op zich niks mis mee, als je kunt bijdragen aan de samenleving, dan moet je dat ook doen. Als iedereen die verantwoordelijkheid neemt, dan kunnen we het sociale stelsel zo inrichten dat degenen die echt niet kunnen bijdragen, ook niks te kort hoeven te komen.

      Verwijderen
    2. Vind ik ook, ik betaal genoeg belasting om 2 personen in de bijstand te onderhouden. Ik schaam me geen seconde als ik lastenverlichting krijg, ik draag voldoende bij.

      Verwijderen
  6. Wat mij niet duidelijk is: Gaat de nieuwe vermogensbelasting in per 2017? Daar lees ik niets over. Er wordt alleen geschreven dat de vermogens drempel per 2016 iets omhoog gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij gaat de nieuwe berekening voor bepaling van de hoogte van de heffing in per 2017. En wordt de drempel al per 2016 verhoogd.

      Verwijderen
  7. Het levert niet echt veel op. 110€ per jaar was de schatting voor ons. Maarja, het is toch weer een beetje extra.
    Heb je zelf de test ook ingevuld bij RTL?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de uitkomsten zijn best bizar. Rond een modaal inkomen ga je er rond de 700 op vooruit, rond de 55.000 euro slechts enkele tientjes, om vervolgens het weer op te laten lopen richting 600 euro.

      Ik zit precies op het dieptepunt uiteraard en ga er slechts enkele tientjes op vooruit als ik RTL moet geloven.

      Maar, kdv-toeslag is niet meegenomen, en dat gaat ook aardig meetellen. Scheelt waarschijnlijk enkele tientjes per maand

      Verwijderen
    2. deze wijziging is een compromis van veel te veel partijen. Hierover zijn wij het samen eens: ons belastingstelsel is nodeloos ingewikkeld. Zie rara, wie profiteert er van het nieuwe belastingplan?

      Verwijderen