woensdag 16 december 2015

Weekend van de tegenvallers

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Een paar weken geleden nog goed nieuws over de belastingen, dit weekend zat het qua financiën eens tegen. Het begon vrijdag toen mijn vriendin terugkwam van de tandarts. Er is blijkbaar groot onderhoud nodig en dat betekent dat er volgend jaar tandartskosten a 1.200 euro aankomen. Dit valt gelukkig te verzekeren, maar dit betekent in de zorgverzekering een extra kostenpost van ruim €45 per maand. Dit komt naast de verhogingen van de basis zorgverzekering en de extra aanvullende verzekering die ik neem wegens verwachte extra kosten volgend jaar. Vorig jaar kostte de zorgverzekering ongeveer €1.900 voor het hele gezin, dit jaar gaat de kostenpost op ongeveer €2.700 uitkomen. Ouch!

Andere tegenvaller. Ik kreeg een brief van mijn baas van het hoofdkantoor dit weekend. Een gedeelte van ons bedrijf heeft recht op bonussen bij goed presteren. Deze bonus wordt bepaald op basis van het het bedrijfsresultaat en je persoonlijke targets. In mijn geval is dit maximaal 10% van mijn bruto jaarsalaris. Vorig jaar kwam het neer op ongeveer een maandsalaris. Met mijn persoonlijke targets gaat alles goed, maar het bedrijfsresultaat is dit jaar, vanwege het al eerder opnemen van alle afschrijvingen, niet zo goed. Dus je raadt het al, dit jaar worden er geen bonussen uitgekeerd. Toch een tegenvaller van €2.500-€3000 die me redelijk koud op mijn dak viel.

Kortom, even 3.500 euro armer in slechts 1 weekend


12 opmerkingen:

 1. Kijk maar eens goed na of je tandartskosten wel in het eerste jaar na aanmelding vergoed worden. Ik heb geen tandartsverzekering en heb net een kroon a 600 euro. Echter door al jaren geen verzekering hiervoor te hebben, spaar ik toch geld uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is geen probleem, ze doen alleen wel een medische check. Maar dat is al met de tandarts vooraf overlegd zodat dat geen probleem oplevert

   Verwijderen
  2. Okee dus de tandarts gaat een verklaring afgeven dat er geen grote kosten verwacht worden, terwijl hij nu al weet dat dat wel degelijk zo is?

   Verwijderen
  3. Het was niet eens ons idee. Hoe de tandarts dat doet weet ik niet. Denk niet dat ze direct aan een tandarts gaan vragen of er voor een bepaalde patiënt kosten verwacht worden. Weet niet hoe dat werkt

   Verwijderen
  4. Ik weet dat wel. De medische check houdt inderdaad in dat vanaf een bepaald niveau van vergoeding de tandarts een verklaring moet afgeven dat er geen grote kosten voorzien worden voor betreffende patiënt. En dat is niet voor niets, anders zou niemand zich verzekeren tot het moment dat er kosten aankomen. Het hele verzekeringsprincipe gaat op die manier overboord. Het is eigenlijk net zoiets als dat je geen brandend huis kunt verzekeren. En inderdaad, zoals anderen hier ook al zeiden, door een lage /geen tandartsverzekering te nemen bespaar je veel geld, als je dan uiteindelijk wel kosten gaat krijgen zijn die voor jezelf, maar normaal gezien weegt dat dan op tegen de besparing die je al hebt gehad.

   Verwijderen
 2. Een bonus is iets dat je extra krijgt. Grappig dat je er zo vast op rekent, dat je het al meerekent.
  Maar wel balen als het niet doorgaat, hoe (weinig) vast je er ook op rekent.
  Mentaal reken ik nooit op een bonus, en de keren dat ik m heb gekregen (paar keer, in de financiele sector), heb ik m direct geinvesteerd in lange termijn zaken: aflossing, een advocaten rekening, meubels die 10 jaar na dato nog fijn zitten. Dus dan voelt het ook niet als vast inkomen.
  Want de koude douche is niet fijn idd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de bonus nergens echt meegenomen in mijn prognoses, en ook nog nergens voor gebruikt in mijn financiële planning. Maar mentaal had ik die bonus gewoon wel verwacht. Mede ook omdat het helemaal niet slecht gaat met het bedrijf. En ook omdat ik eigenlijk altijd in mijn 8 jaar werkervaring gewoon wel een bonus heb gehad, op een gegeven moment is het iets waar je vanuit gaat.

   Verwijderen
 3. Jammer, maar niets aan te doen. Misschien kun je nog ergens schuiven met cijfers of besparen op etentjes/vakantie oid zodat je het niet echt merkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien handig om te checken wat er vergoed wordt alleen het maximale bedrag zegt niet altijd alles. Zou kreeg ik voor een kroon bepaalde bedragen niet of lager vergoed omdat er een maximaal bedrag op dat onderdeel was.
  Tsja de bonus. Ik krijg een vaste uitkering van 5% van mijn bruto jaarloon (ambtenaar) en man krijgt een bonus deels op target en deels op bedrijfsresultaat. Dat kan heel goed uitpakken, zo kreeg hij drie jaar geleden bijna 1,5 x zijn bruto maandsalaris (ruim EUR 60000) terwijl het een "gewoon" jaar was. Het jaar daarna zakte de bedrijfsresultaten weg en kreeg hij EUR 2000 bruto terwijl hij een zeer succesvol en kostenbesparend project had ontwikkeld en gedraaid. We zijn blij met alles hoor en rekenen nergens op maar het gaat soms vreemd. Afgelopen jaar en dit jaar gingen de bedragen weer flink in de lift gelukkig maar ik neem niets mee in de overzichten.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rekening van de tandarts kan je ook onderhandelen...

  Tja en geen bonus dit jaar, lullig maar je rijk rekenen met geld wat je niet hebt heb je alleen jezelf mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Salaris heb ik ook nog niet, maar daar reken ik toch echt wel mee. Denk dat ik duidelijk genoeg ben geweest over de bonus. Ik was er vanwege persoonlijke prestaties en het feit dat we het niet slecht doen gewoon vanuit gegaan dat ik in ieder geval wel iets zou krijgen. Op een gegeven moment, als je al jaren een bonus krijgt, heb je wel een beetje door wanneer je wat kunt verwachten. Een boekhoudkundig trucje van onze CEO zorgt er voor dat ik nu geen bonus krijg, dat is niet iets wat je verwacht.

   Verwijderen