woensdag 6 januari 2016

De zonnepanelen in 2015

2015 is voorbij, dus tijd om eens te kijken wat de eindstand van de zonnepanelen is. In november berichtte ik al dat ik door de 3.000 kWh heen was gegaan dit jaar en dat ik hoopte op 3.100 kWh. Dat heb ik uiteindelijk niet gehaald, het is blijven steken op 3.080 kWh. Het had wat meer kunnen zijn omdat we 2 keer een forse stroomstoring hebben gehad hier in de omgeving, die toevallig allebei plaatsvonden op hele zonnige dagen. Bij een stroomstoring leveren de zonnepanelen niks op, dus daar heb ik wel wat mee misgelopen. Maar goed, desalniettemin erg tevreden met de opbrengst dit jaar. In euro's uitgedrukt is dit €616 voor 2015.

De totaalopbrengst komt neer op 6.230 kWh, wat dan weer neerkomt op €1.246 opbrengst sinds de installatie van de zonnepanelen eind oktober 2013, nog ruim €1.600 te gaan voordat de zonnepanelen volledig zijn terugverdient. Ik gok erop dat dit ergens in april/mei 2018 moet zijn gerealiseerd. Dat betekent een terugverdientijd van ongeveer 4.5 jaar.

Return on Investment


Het is natuurlijk ook interessant om de Return on Investment te berekenen van de investering. Het meest simpele rekensommetje hierin is om de jaarlijkse besparing te delen tegenover de investering. Laat ik als gemiddelde besparing €600 nemen en de investering was €2.850. Als ik dit door elkaar deel kom ik op een ROI uit van ruim 21%. Een zeer net percentage.

Helemaal eerlijk is dit echter niet. Je hebt namelijk ook te maken met een afschrijving van je installatie en met de spaarrente die je misloopt door je investering. Qua afschrijving kun je het beste rekening houden met een afschrijving over 25 tot 30 jaar. Zonnepanelen hebben 25 jaar garantie en omvormer 10 jaar. Echter gaan beide vaak veel langer mee. Om veilig te zijn gebruik ik 25 jaar afschrijving. Dit geeft een jaarlijkse afschrijving van €114 die ik in mindering moet brengen op het rendement. (600-114)/2850 = 17,05% ROI, dus nog steeds een no-brainer.

Dan als laatste de spaarrente, voor mijn berekening heb ik geluk dat de spaarrente redelijk dramatisch is de laatste jaren, dat is in het voordeel van mijn ROI berekening. Laat ik een vrij optimistisch percentage nemen voor gemiste rente-inkomsten, en het afronden op 75 euro per jaar, dat komt neer op bijna 3% bij aanvang van de investering. Dan krijg je (600-114-75)/2850 = 14,4%

Dus alle factoren meegenomen heb ik een return on investment van 14,4%, dat komt neer op een officiƫle terugverdientijd van 7 jaar. Maar dan heb ik wel alle factoren meegenomen m.u.v. stijgende/dalende stroomprijzen. Maar dat ik wel ondervangen door van een stroomprijs uit te gaan van 20 cent per kWh.

Kortom, het blijft een fantastische investering.

9 opmerkingen:

 1. Bij ons duurt het ook ongeveer zeven jaar voordat we de panelen hebben terug verdiend. Dat duurt nog even want zr zitten er nog maar een hakf jaar op. Ik neem het mislopen van de rente niet mee want we zitten boven de spaarvrijstelling en het alleen maar gekd gekost. We hadden het ook in de extra aflossing van de hypotheek kunnen stoppen, maar ook dat zou een lager rendement opleveren.
  Ik vind zonnepanelen zo leuk :-) Fijn dat we zelf stroom op kunnen wekken en de meter achteruit zien lopen is ook bijzonder :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet echter wel rekening gaan houden met dat ze de salderingsregeling willen gaan aanpassen vanaf 2020. Daar ga je wel invallen met je tvt van 7 jaar, en dan kan het zomaar wel wat langer gaan worden.

   Neem je afschrijving wel mee?

   Verwijderen
  2. Manlief gaat hier over de afschrijvingen, dus eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik weet wel van die salderingsregel. Daarom wilden we beslist geen slimme meter, maar onze oude telmeter houden.
   We hebben vanwege het milieu ook voor zonnepanelen gekozen.
   Maar nog even naar de financiele kant. Mochten we ons huis willen verkopen, dan zijn huizen met zonnepanelen meer in trek. Dus waarschijnlijk een hogere verkoopprijs. Al is dit niet in de berekening mee genomen.
   Wij hebben twaalf panelen en kunnen hiermee ongeveer in ons jaarlijkse verbruik van vier volwassenen voorzien. Ik let nogal op ons verbruik.

   Verwijderen
  3. Neem de afschrijving van 1/30ste deel van je investering maar eens mee en reken dan je terugverdientijd uit. Scheelt best significant, is bij toch een verschil van 1.5 jaar in terugverdientijd. En dus nog 1 jaar extra vanwege de gederfde rente-inkomsten. Dat is een verdubbeling in terugverdientijd

   Verwijderen
  4. Geen verdubbeling, maar 50% extra natuurlijk :)

   Verwijderen
 2. Wij hebben hetzelfde aantal panelen, opbrengst over een heel jaar was 3170 kwh. Vooral de meter zien terugdraaien vind ik leuk. Ik kijk ook elke dag even op de app wat de opbrengst is. €500 teruggekregen van de energieleverancier :-) ik denk nu aan het ophangen van een infraroodpaneel in ons nieuwe kantoor/studeerkamer. De radiator krijgt het niet warm en om nu heel huis te verwarmen om daar zonder dooie vingers te werken gaat mij te ver. Gisteren heb ik de hele computerbende in de woonkammer neergezet zodat ik ttoch kon werken. Stralingswarmte is bovendien aangenamer. Minder gasverbruik is ook een pre. Heeft iemand al ervaring met een ir paneel? Hoor het graag, olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben afgelopen weekend gordijnen opgehangen in het kantoor. Eerst hingen er alleen maar van die rails met gaasgordijnen. Dat hield weinig kou tegen. Maar nu hangen er dus dubbele gordijnen en het scheelt een stuk. Ook in de woonkamer waar het kantoor aan grenst. Ons huis is goed geisoleerd, maar als de wind en regen vanuit het westen op ons huis staat dan was het lastig warm te krijgen.
   Wij hebben geen infra roodpanelen, wel houden we ze in gedachten. Al lijkt het bij ons niet nodig te zijn. Er kunnen bij ons drie mensen in het kantoor zitten werken. Mijn jongste zoon heeft het niet snel koud, maar mijn man en oudste zoon wel. Zij dragen in de koude maanden graag een thermohemd onder hun kleding. En ook wel een fleecevest over hun trui heen.
   En lekker dikke sokken dragen.

   Verwijderen
 3. Hiero 5073 KwH in 2015.
  bijna 100 meer dan in 2014.

  en die salderingsregeling aanpassen daar geloof ik niet zo in. dan halen we de afgesproken milieu normen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er gaat toch echt iets mee gebeuren, dat is wel zeker. Maar wat precies, dat zal later duidelijk moeten worden

   Verwijderen