maandag 18 januari 2016

Indexen knallen omlaag, kopen maar!

Sinds vorig jaar januari ben ik begonnen met indexbeleggen, omdat ik de risico's van crowdfunding wat te groot vond worden en ik het een goed idee vond om te gaan beleggen met een echte lange termijn strategie. In principe doe ik dat volgens het "1x in de maand inleggen"-principe, omdat je op die manier niet de markt hoeft te timen en er gewoon profiteert van hoge koersen (huidige inleg meer waard), danwel lage koersen (voor je inleg krijg je dan meer aandelen).

Maar de praktijk werkt bij mij wel anders. Ik merk dat ik toch wel regelmatig even naar de koers kijk tussendoor om te kijken wat er gebeurt. Enerzijds is dit omdat ik wil weten of ik al wat winst aan het maken ben, anderzijds om te kijken of het een goed moment is om extra in te stappen. Aangezien afgelopen jaar de koersen flink zijn gefluctueerd, zijn er ook aardig wat momenten geweest dat ik extra ben ingestapt. Zodoende is mijn saldo al aardig gestegen en heb ik nu alweer ruim €3.000 ingelegd.

Zojuist keek ik ook weer, en de koers heeft nu een all-time low bereikt. Voor mij het signaal om weer wat aandelen te kopen om zo te profiteren van de lage koersen. Omdat er nu niet meer opzij gelegd moet worden voor oversluiten en ook niet voor de bruiloft, betekent het dat ik iets meer ruimte heb om te investeren via indexbeleggen. Zeker aangezien de belastingen van 2014 eindelijk binnen beginnen te lopen.

Kortom: er is zojuist weer 500 euro overgeschreven naar mijn rekening voor het indexbeleggen. Met een huidige koers van 85 euro betekent dat dat er ongeveer 5,88 aandelen aangekocht kunnen worden. Dat zou tevens de laagste aankoopkoers voor mij zijn tot op heden, wat helaas dus ook betekent dat al mijn aandelen op dit moment verlies maken.

Maar dat laatste maakt niet uit, ik zit erin voor de lange termijn. En over 20 jaar staat die koers echt wel een stukje hoger :)

9 opmerkingen:

 1. Ik ben mezelf ook al een tijdje aan het inlezen en overweeg op korte termijn in te stappen. Bij welke broker zit je, en beleg je in indexfondsen of etf's? Welke?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit bij Meesman, heb gekozen voor de eenvoud. Zijn ook slechts 5 fondsen waar je uit kunt kiezen. Ik zit vnl. In het wereldfonds en gedeeltelijk in obligaties Eurolanden

   Verwijderen
 2. Als je nog wat eerder was begonnen: ik heb er eental van het wereldaandelen fonds op een koers van 71 gekocht. Gewoon doorgaan dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat zeker gebeuren, wil uiteindelijk ook in de regionen komen dat ik zelfs na een (kleine) crash alsnog winst maak op de aandelen

   Verwijderen
 3. Lekker! Het jeukt wel maar weet me voorlopig aardig in te houden. De obligaties laat ik overigens aan me voorbij gaan, hier Wereldwijd(67%) & Europa(33%). Misschien dat ik die verhouding nog iets aan ga passen naar 80/20 ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om een beetje beschermd te zijn tegen een zware crash, is het aanhouden van obligaties wel slim. Maar dat is ook pas iets wat ik ga doen als ik wat verder ben

   Verwijderen
  2. Ja klopt, alleen vind ik de obligaties er momenteel zo beroerd voor staan dat ik niet zeker ben dat ze in een crash gaan helpen ;) Voorlopig dus even niet, heb ook nog lang genoeg dus niet zo belangrijk nu!

   Verwijderen
  3. Een crash vindt plaats bij de aandelen, waarbij de obligaties juist vast zijn en zelfs in waarden stijgen.. Vluchten uit aandelen naar obligaties en goud is dan het principe

   Verwijderen
 4. Je begrijpt dat beroerd ervoor staan juist een reden tot aankoop is?

  BeantwoordenVerwijderen