woensdag 28 november 2012

Nivelleren in 2013 en 2014

Na een berichtje van Zuinigaan over het feit dat lage inkomens er volgend jaar op achteruit gaan, moet ik toch even een tegenbericht bloggen. Dit doe ik omdat berichten onderaan een blog vaak slechter gelezen worden dan blogs zelf. In dit geval heeft Zuinigaan het namelijk bij het verkeerde eind.

Zuinigaan blogt over het nieuwsbericht van nu.nl, waarin het er over gaat dat de inkomens tot 1750 euro netto er op achteruit gaan, en iedereen daarboven er op vooruit gaan. Dit is een beslissing die genomen is tijdens het kabinet Rutte 1. Er is beslist om de 1ste belastingschijf te verhogen van 33,15% naar 37%. Hierdoor gaan lagere inkomens wat meer belasting betalen en hogere inkomens wat minder, zie ook de infographic in de link hieronder (en zie ook dat het over maximaal 14 euro gaat)

http://www.salar.nl/uniform-loonbegrip-nadelig-voor-lage-lonen.html

Zuinigaan stelt echter dat:

"Ik krijg toch sterk de indruk dat de VVD heeft dit toch enorm goed gespeeld heeft en dat ze hun kapitaalkrachtige achterban veilig uit de wind gehouden hebben. De lage en middeninkomens mogen de komende jaren de crisis betalen."

Deze stelling klopt niet, aangezien het belastingstelsel voor 2013 is veranderd door het kabinet Rutte I, en niet door het huidige kabinet van Rutte II. De wijzigingen die het huidige kabinet heeft voorgesteld gaan pas in per 2014, zoals ook vermeldt wordt in hetzelfde nieuwsbericht van nu.nl.

"De belastingafspraken die gelden in 2013 zijn het gevolg van het Kabinet Rutte I. Uit berekeningen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat als gevolg van het nieuwe regeerakkoord werkenden met lage en hoge inkomens er minder op achteruit gaan. De middeninkomens zijn door de aanpassingen juist slechter af. Hetzelfde geldt voor echtparen boven de 65."

Kortom, het is verstandig om nieuwsberichten volledig te lezen voordat je er een blog aan gaat wijden waarin halve waarheden verteld worden.

15 opmerkingen:

 1. Het is net kijken naar tennissen als je samen met je inkomen precies ertussenin zit: de lage en de hoge inkomens tegen elkaar en wij kijkend van links naar rechts, precies in de groep die er (volgens het nibud, voor zover je daarmee iets vergelijken kunt, natuurlijk) die er .... rapapaaa: waarschijnlijk 15 euro op vooruit gaat. Maar dat mogen we dan weer afdragen aan verhogingen van accijnzen, btw ea. prijsstijgingen ....
  Kortom: al die tabelletjes zijn een storm in een glas water en we zullen het gewoon allemaal moeten afwachten.
  En ga vooral werken in de zorg of techniek: daar kun je nog een stijging van je inkomen verwachten de komende jaren. De overige andere dingen zou ik niet op gokken als je baan op de tocht staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de zorg gaan de komende jaren juist banen verloren door het meer beperkte recht van ouderen op huishoudelijke hulp.

   Verwijderen
  2. Sorrie hoor, maar dat is een terechte bezuiniging waar jij het over hebt. Een beetje poetsen kan veel goedkoper dan de manier waarop de thuiszorgorganisaties dat doe. Ik heb het hier over geschoolde verzorgenden, artsen, verpleegkundigen ed. Je krijgt geld toe op je opleiding als je dat doet nu (werkend leren, bedoel ik dus).

   Mijn ouders hebben al hun hele leven een poetshulp, die kost 5 euro per uur. Waarom zouden ze dan over een paar jaar via de thuiszorg voor 20 euro per uur hun huis moeten laten poetsen op kosten van de zorgverzekeringen/awbz?

   Verwijderen
 2. Maar nieuwsberichten zijn ook niet altijd betrouwbaar. Zo vond ik een site,waar bij de veranderde voorwaarden voor de zorgtoeslag 2013 de toetsing van vermogen en eigen huis vermeld stond. Ik heb geleerd daarvan om niet alles zomaar te geloven en om extra te checken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk zijn nieuwsberichten niet altijd betrouwbaar, maar in dit geval was het nieuwsbericht gewoon correct en is er ook nog eens op een duidelijke manier verwezen naar de verschillen tussen Rutte 1 en Rutte 2.

   Ik vind het prima als er een blog over geschreven wordt met daarin de strekking dat de minima er weer het meest op achteruit gaan. Maar wees dan ook reeel en benoem dan ook dat dit in 2014 geheel omgedraaid en dat de hogere inkomens dan een inkomensafdracht moeten doen die vele malen groter is dan die 10-15 euro per maand.

   Verwijderen
  2. 10-15 euro voor minima (die de eindjes net aan elkaar kunnen knopen en geen enkele luxe kunnen veroorloven) is veel geld! Je praat hier wel over bruto lonen: 1750,- bruto, niet netto (zoal je suggereert). Dit zijn mensen die voor minimumloon hard moeten werken.

   Verwijderen
  3. Het gaat over netto-loon, staat vrij duidelijk vermeld in de infographic die ik in de blog heb gezet. Netto-loon tot 1750 euro (dat is ruim 1xmodaal) gaat er maximaal 10-15 euro op achteruit. Dat dat voor iemand die al van een minimumloon rond moet komen lastig is, dat staat buiten kijf. Maar wees dan ook correct en benoem ook de wijzigingen voor 2014

   Het punt gaat ook niet over die 10-15 euro, het gaat over de berichtgeving in een blog die gewoon pertinent incorrect is. Terwijl het in het nieuwsbericht dat gequote werd wél gewoon correct was.

   Verwijderen
  4. Nee. Er staat nettoverschil (welke gebasseerd is op het brutoloon). Ik weet dit vrijwel 100% zeker aangezien ik er op vooruitga en mijn nettoloon lager is dan 1750 euro.

   http://www.salar.nl/uniform-loonbegrip-nadelig-voor-lage-lonen.html

   Verwijderen
  5. Overigens je eigen link geeft het ook weer:
   http://www.salar.nl/Download-document/75-Maandlonen-2013.html

   En dat maakt wel degelijk een groot verschil zoals ik zojuist vertelde dat mensen met een salaris tot 1750 bruto ook hard werken en alle eindjes aan elkaar moeten knopen. 2014 is pas 2014. Neemt waarschijnlijk niet weg dat ze op een andere manier (zorgtoeslag?) gecompenseerd gaan worden.

   Verwijderen
  6. Ok, je hebt gelijk voor wat betreft de lonen.

   Maar nogmaals, het gaat mij om iets heel anders dan die 10-15 euro. Het gaat mij om de onrealistische berichtgeving hieromtrent

   Verwijderen
  7. Ik snap je berichtgeving wel. Maar Zuinigaan maakt zich gewoon hieromtrent druk en wil dat graag delen vanuit haar visie.

   Verwijderen
  8. Als Zuinigaan iets wil delen vanuit haar visie moet je een compleet beeld geven. En moet je geen onterechte conclusies trekken uit een nieuwsbericht, terwijl het notabene correct in het nieuwsbericht vermeldt staat.

   Verwijderen
 3. Dank voor een correct tegenbericht. Het lijkt wel propaganda allemaal. Niet lezen, vooral schreeuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit gaat puur over t loon. Volgens mij zijn er nog meer zaken als zorgtoeslag die juist voor lagere inkomens hoger wordt en voor de lagere middengroepen langzaam helemaal verdwijnt.

  BeantwoordenVerwijderen