donderdag 13 december 2012

Eindejaarsuitkering gaat veelal naar spaarrekening

Een nieuwsbericht van Z24 vandaag geeft aan dat 50% van de respondenten de eindejaarsuitkering gebruikt  voor inleg in de spaarpot. Nog eens 29% geeft aan dat de eindejaarsuitkering gebruikt wordt voor aflossing van de schulden. De andere 21% geeft aan de eindejaarsuitkering wel gewoon uit te geven.

Eindejaarsuitkering vaak naar de spaarpot

Dat bijna 80% ervoor kiest om die 13de maand te spenderen aan de spaarpot of aflossing van schulden is helemaal niet zo'n gek idee. Onlangs was er een nieuwsbericht van het Nibud waarin werd vermeldt dat een groot gedeelte van de goegemeente niet eens een buffer heeft, laat staan een minimale buffer van €5.000. Een eindejaarsuitkering kan natuurlijk mooi gebruikt worden om die buffer wat omhoog te krikken. Tevens is het consumentenvertrouwen dermate laag dat de meeste mensen sowieso hun hand op de knip houden. Niet helemaal goed voor de economie, maar wel te begrijpen natuurlijk.

Ik ben zelf ook één van de gelukkigen die een 13de maand mogen ontvangen. Ik krijg een combinatie van 4% eindejaarsuitkering en een bonus die voor de helft nu wordt uitbetaald en de andere helft in april. Bij elkaar is dit ongeveer een extra maandsalaris voor de maand december. In april krijg ik dan vervolgens de andere helft van de bonus en vakantiegeld. Ik hoor tot de 21% die de eindejaarsuitkering gaat uitgeven en het niet gaat oppotten. Eind januari ga ik op wintersport, en de eindejaarsuitkering gaat voor een gedeelte daarnaartoe. Wat er over blijft gaat naar het aflos-spaarpotje zodat ik weer wat af kan lossen van de hypotheek.

Krijg jij een eindejaarsuitkering? En wat ga je met dat extra salaris doen?

8 opmerkingen:

 1. Wij krijgen ook een 13e maand! Deze wordt direct doorgesluisd naar de spaarrekening...voor eventuele vervanging auto t.z.t. Ik ben een potjesmens...een potje voor vervanging auto, een potje extra aflossing hypotheek, een potje studie kids etc...! Ik vind het ook een goede besteding om het te besteden voor de wintersport...vakantie en ontspanning zijn net zo belangrijk als werken! Geniet van het leven, evenwicht! Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, helaas. Mijn man krijgt geen eindejaarsuitkering. Hij krijgt echter wel einde maart een bonus einde april vakantiegeld en nog een winstuitkering. Dat zijn voor ons de rijke maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas hier bij beide al jaren geen eindejaarsuitkering meer. Maar wel een mooi kerstpakket gehad, dus we hoeven in de decembermaand in ieder geval niet te verhongeren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In november al gehad en doorgesluisd naar de bank voor aflossing.....
  Per 1 januari 2.5% salaris verhoging en per 1 april nog eens 2% maar die sluizen we ook maar door als aflossing. Yes, I'm crying all the way to the bank....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een dertiende maand in januari, gaat naar schulden van het huis in ons geval (een schuld die we heel bewust zijn aangegaan). Vanaf januari zeker 3% erbij wegens een heel goede beoordeling. Er zit geloof ik ook nog wat aan te komen vanuit de CAO en volgend jaar krijgt manlief een leidinggevende functie naar alle waarschijnlijkheid; ook nog eens 300 euro bruto erbij en dan zit hij nog lang niet aan het maximale salaris voor een dergelijke functie. Hij doet nu een opleiding in de chemie/techniek en heeft uitzicht op een vervolgopleiding op HBO-niveau! En dat allemaal binnen 5 jaar bij dit bedrijf. Daarvoor werkte hij als magazijnchef in een garage en toen was het nogal sappelen voor ons. Maar dat is gelukkig voorbij:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier zwier ik die ook meteen op de spaarrekening. Het is niet omdat we geld krijgen, dat we het ook moeten uitgeven. Ik gebruik m'n geld wanneer ik het nodig heb. Dus ik ben niet tegen uitgeven, wel tegen het uitgeven omdat het er is.

  Gisteren is die trouwens toegekomen op m'n rekening. Altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik krijg mijn eindejaarsuitkering en het vakantiegeld net als jij uitgekeerd.
  Het gaat bij mij linea recta de aflossing in.
  Al járen en al met al is dat een hele positieve injectie geweest.(als je het dan uitrekent sta je toch wel even met een glimlach op je gezicht)
  Het kost me dan ook geen enkele moeite meer, maar de eerste jaren was het wel iets dat ik echt moest opbrengen.
  Alsof ik een cadeautje kreeg dat ik meteen weer moest afgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier blijft het geld op de betaalrekening staan, voor de betaling van de zorgverzekering ineens.Daar halen we het niet helemaal mee, maar zo voelt het minder zwaar.Werkt goed voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen