maandag 3 december 2012

Maandoverzicht november


Het is weer december, dus het maandoverzicht voor november kan weer gemaakt worden.

Voor het maandoverzicht, klikkerdeklik.

Uiteindelijk is de maand november een zeer positief maandoverzicht geworden. Ruim 1000 euro in de plus qua inkomsten/uitgaven, 3000 euro extra afgelost op de hypotheek en 2000 euro extra spaargeld geaccumuleerd. Deze meevallers zijn overigens voor een groot gedeelte te verklaren, aangezien ik een erfenis heb ontvangen van 5000 euro en vanwege een rekeningwijziging ik deze maand tweemaal HRA-teruggave heb ontvangen. Niettemin een erg positieve maand.

Verder weinig verrassingen deze maand. De impact van het hebben van een kind begint langzaam duidelijk te worden, ruim 200 euro uitgegeven aan kind-gerelateerde dingen. Vanaf half december gaat de teller ook lopen voor het kinderdagverblijf. Onze kleine gaat daar 2 dagen naartoe, wat toch weer neerkomt op netto ruim 200 euro per maand aan kosten voor het kinderdagverblijf.

Als ik wat meer vanuit een helicopter-view naar de inkomsten/uitgaven kijk zie ik een interessant plaatje ontstaan. In juli hadden we een totale schuld van ruim 344.000 euro, welke voortkomt uit een hypotheekschuld en een studieschuld. Ook hadden we spaargeld, namelijk 20.000 euro. Hiermee was onze totale schuldpositie 324.000 Vanaf juli is onze schuld gedaald met ruim 7.000 euro naar 336.645 euro. Deze daling komt door de 2 aflossingen van de hypotheek en de maandelijkse aflossing van de studieschuld. Aan de andere kant is ons spaargeld slechts 600 euro gedaald naar 19.372 euro. Onze schuldpositie is daarmee veranderd van 324.000 euro naar 317.000 euro, en dat in een tijdsbestek van 5 maanden tijd.

Vooruitkijkend naar december zie ik het volgende. December is normaal gesproken een maand die niet te vergelijken valt met normale maanden. Er komt extra salaris binnen vanwege 13de maanden en bonussen, aan de andere kant zijn de kosten hoger vanwege etentjes, familiebezoeken, cadeautjes, etc. Tevens komt daar deze maand de zorgverzekering bij die ik vooruit ga betalen voor het hele jaar en de kosten voor het kinderdagverblijf. Ook verwacht ik de rekening binnen te krijgen voor de wintersport en verwacht ik dat de aflossing van de hypotheek is verwerkt en dus minder rente ga betalen. Al met al verwacht ik dat de maand december niet positief uit zal vallen, met name door de zorgverzekering en de wintersport, maar dat is gelukkig allemaal ingecalculeerd. Hiermee komt een volgende aflossing van de hypotheek wel even op de lange baan te staan.

Hoe zijn voor jullie de vooruitzichten voor december?
7 opmerkingen:

 1. Ik heb er ook over gedacht om de zorgverzekering per jaar te betalen, maar ik vind het bedrag te klein dat ik 'verdien'. 36 euro per jaar.
  Voor de rest zijn de grootste kosten wel geweest voor de feestdagen. Onze dochter wordt 11 de 12e, dus daar zal ook nog een extra centje naartoe gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooruitzichten zijn prima, voor de feestuitgaven (boom, vuurwerk, cadeautjes) wordt gespaard dus dat hakt niet in op de gewone rekening en kersteten zelf betalen we van het gewone huishoudgeld, dat lukt prima.
  Verder deden we ook een aflossing van 1000 en zijn er eigenlijk geen rare dingen. Ja de rekening van de anwb, maar ook dat komt van een reserveringsrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi overzichtje. Mag ik vragen wat de "maandelijkse toelage is" inhoudt? Ik probeer juist in de maand december nog even flink te sparen, omdat volgend jaar ons inkomen sterk daalt. Ik let dus extra op (onnodige) uitgaven. Voor de feestdagen zijn de kleinigheidjes al gekocht en we eten bij familie en vrienden, dus geen hoge kosten, ik neem gewoon iets lekkers zelfgemaakts mee voor bij de koffie. Alleen een verjaardag, maar daar proberen we de kosten ook beperkt van te houden. Dus zelf taarten bakken en niet te veel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de toelage is in principe ons "zakgeld", wat we zonder overleg kunnen spenderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt voor groeiende kindjes veel 2de hands dat vaak nog nieuw is kopen of overnemen. Bijna alle hardware die de eerste 2 jaar nodig zijn kun je vrij gemakkelijk 2de hands aanschaffen en daarna weer 'doorgeven' aan het volgende gezin en daar is niets raars aan want meestal heeft het spul niets te lijden en het blijft geen deel uit maken van je huishouding. Kinderkamer kan je ook als doorgroeikamer kopen, de baby kan door naar peuter en de commode kan je dan ombouwen tot bureau (dat soort dingen) en niks nieuws nodig om aan te schaffen. Als je een beetje handig zoekt kun je dat zelfs nog 2de hands kopen.
  O ja voor het lijstje: oktober 740Euro meer dan gemiddeld en november 470Euro meer dan gemiddeld uitgegeven, maar ja je moet jezelf ook een beetje kietelen zo af en toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed! budget klaar voor december, we kunnen zelfs € 180, - sparen, € 165,- op een andere rekening sparen voor die rekeningen die 1x per jr komen en € 50,- standaard de aflossing doen en dan nog genoeg geld overhouden om theaterkaartjes voor 4 personen alvast te reserveren en geld overhouden om voor met de kerst met 4 personen naar de film te gaan + een uitgave voor onderhoud huis a € 75,- en dan óók nog gewoon het huishouden laten draaien met elke dag vlees, brood etc op tafel en dan hebben we nog geeneens de winstuitdelingen bij ingecalculeerd....zoals je merkt in ben in jublestemming en dat mag ook wel eens na een aantal zuinige jaren...bij ons is het net andersom, velen moeten de broekriem aanspannen ivm crisis en wij krijgen meer financiele ruimte en dat zet volgend jaar ook wel door.
  groetjes, vrolijksparen

  BeantwoordenVerwijderen