dinsdag 10 september 2013

Crowdfunding, mijn ervaringen tot nu toe

Sinds juli van dit jaar ben ik begonnen met het investeren via crowdfunding. Een initiatief waarmee je als particulier kunt investeren in bedrijfjes. Het leuke hieraan is dat je kunt investeren in zaken waar je ook echt interesse voor hebt en voor projecten die je een warm hart toedraagt. Daarbij krijg je er een flinke rente voor (variërend tussen de 6% en 10%). Het risico is natuurlijk dat het bedrijfje failliet gaat en je een gedeelte van je geld niet terugkrijgt. Daarom word ook sterk aangeraden het alleen met geld te doen wat je ook daadwerkelijk kunt missen.

Sinds juli heb ik nu 2000 euro geïnvesteerd via crowdfunding in 7 projecten. Mijn inleg varieert van 200 tot 500 euro. Ook heb ik nog 200 euro toegezegd voor een 8ste initiatief, maar dat geld heb ik nog niet over hoeven maken.  De projecten waarin ik heb geïnvesteerd varieert heel erg. Zo heb ik geïnvesteerd in een webshop, cosmetica, educatie en woningverbouwing. De looptijden en rentepercentages variëren ook flink, zo heb ik een project van 18 maanden en 7,5% rente en een project van 60 maanden met 9% rente. De terugbetaling gaat op basis van annuïteiten, iedere maand ontvang ik een vast bedrag van het project, welke bestaat uit rente + aflossing. Zoals gezegd heb ik tot nu toe 2000 euro geïnvesteerd en ontvang ik sinds kort de eerste terugbetalingen, mijn statistiek ziet er als volgt uit:

Geïnvesteerd: € 2.000
Te ontvangen: € 2.318
Terug ontvangen tot op heden: € 84,95
Waarvan rente: € 24,83
Gemiddelde rente: 7,93%

De rente die ik ga ontvangen is dus ruim 300 euro, een bedrag wat ik op dit moment alleen bij elkaar zou krijgen door mijn spaargeld 5-10 jaar vast te zetten in een deposito. Tot op heden ben ik erg tevreden met crowdsourcing. Alle projecten betalen tot nu toe alles netjes terug en de rente die ik ontvang is door spaarrekeningen niet te evenaren. Het zorgt voor een stabiele cashflow van meer dan €50 per maand op mijn rekening. Het geld wat ik terugkrijg ben ik van plan om weer te investeren in nieuwe projecten die in de komende maanden voorbij komen.

Ik ben echter niet van plan om meer geld vrij te maken om te investeren in crowdsourcing. Ik ga me de komende maanden eerst focussen op andere bestedingsdoelen zoals het aflossen van schulden en het weer op peil brengen van de spaarrekening.

5 opmerkingen:

 1. Ik heb er ookover zitten nadenken. De rente is erg aanlokkelijk. Heb het uiteindelijk niet gedaan. Als je meerdere projecten uitkiest, is de kans groot dat er 1 niet betaald. Als er 1 niet of gedeeltelijk niet betaald dan haal je never nooit meer je rendement.
  En de kans daarop wordt steeds groter als je meerdere projecten kiest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist door meerdere projecten te kiezen spreidt je juist je risico. Als er 2 projecten zijn die halverwege stoppen vanwege faillissement draai ik nog steeds een positief rendement.

   Maar geheel risicoloos is het niet natuurlijk, daarom ook alleen doen met geld dat je eventueel kunt missen.

   Verwijderen
 2. Mijn man is hier erg huiverig voor, ik zou dit eerder doen. Dus voorlopig is het geen optie voor ons. Ik volg het wel met interesse.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb sinds begin dit jaar ook geïnvesteerd in crowdfunding. Ik heb toevallig dit weekend een overzichtje gemaakt van wat ik nu heb geïnvesteerd en wat reeds terugbetaald is e.d. Tot nu toe ook alleen goede ervaringen, maar ja ben ook pas 8 maanden bezig. Ik heb nu ruim 5000 euro geïnvesteerd, verspreid over 22 projecten. Ik krijg ook maandelijks een leuk bedrag, maar er zijn ook die pas aan het eind van de looptijd alles incl. rente terugbetalen.

  Alles wat wordt terugbetaald, stort ik op een aparte rekening en wil ik ook weer opnieuw gaan investeren.

  Op dit moment wil ik ook niet nog extra investeren, want het moet inderdaad wel een bedrag blijven dat je kan missen. Rest van het jaar komen er nog wat onderhouds- en verbouwingskosten aan en willen nog wat aflossen op de hypotheek. Daarnaast wil ik niet aan de buffer komen voor onvoorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo te zien heb je een nette investering gemaakt! Blijf jezelf ontwikkelen en zie de schuld die je eventueel hebt altijd als een goede motivator om nog beter te worden.

  Naarmate je meer geld investeert op een verstandige wijze, zul je ook veel sneller kunnen aflossen waardoor je ook weer bespaart op de rente(!) over het te betalen bedrag. Een goede afweging is natuurlijk altijd zeer van belang.

  BeantwoordenVerwijderen