donderdag 12 september 2013

Zonnepanelen, the story continues

Al een tijd ben ik bezig met zonnepanelen. Ik wil graag zonnepanelen op mijn dak vanwege de goede investering, duurzaamheid en impact op mijn financiƫle onafhankelijkheid. Ergens in april had ik al een getekende offerte en zelfs al een aanbetaling gedaan, maar uiteindelijk is de installatie niet doorgegaan omdat de installateur het niet aandurfde op het (leien) dak. Ondertussen had ik al wel de subsidie aangevraagd en gekregen, en die stond nog steeds op mijn rekening.

Toch bleef het kriebelen en ben ondertussen doorgegaan met het zoeken naar betrouwbare installateur, en die heb ik volgens mij gevonden vandaag. Vandaag heb ik een krabbel gezet onder een offerte voor 12 panelen die in totaal zo'n 2600 kWh moeten gaan opleveren, genoeg om mijn volledige verbruik qua elektriciteit op te vangen. Daarmee bespaar ik zo'n 550 euro per jaar op elektriciteit (op basis van €0,21 per kWh). De panelen zijn terugverdiend binnen 8.6 jaar, en als de gemeente nog extra subsidie verleent (die aanvraag ligt er, maar is nog niet goedgekeurd) krijg ik nog 550 euro extra subsidie. Dan is de terugverdientijd 7.6 jaar. Mochten de tarieven voor elektriciteit omhoog gaan dan is de terugverdientijd zelfs lager, en die kans is een stuk hoger dan dat de tarieven op langere termijn omlaag gaan. Zie hieronder mijn investering:

12 zonnepanelen: €5.300
Subsidie: €650 (+ eventueel €550 extra subsidie)
Investering: € 4.750
Verwachte opbrengst per jaar: 2.600 kWh
Terugverdientijd: 8.6 jaar

Voor mij zijn zonnepanelen een investering die zich in de komende jaren makkelijk gaat terugverdienen, je krijgt er direct een riant rendement voor terug van ongeveer 12% door de lagere energiekosten. Dat rendement is eigenlijk zo goed als gegarandeerd voor 25 jaar (na die 25 jaar moet een paneel nog 80% opbrengen). Ook ben ik er van overtuigd dat je huis door zonnepanelen weer waard wordt vanwege de aantoonbare lagere energiekosten. Dat is een besparing die moeilijk te kwantificeren is, maar zeker wel impact heeft. Ook is je huis interessanter bij een eventuele verkoop. Als laatste vind ik het ook belangrijk om wat meer aan het milieu te denken, de duurzaamheid van de investering speelt dus ook zeker een rol.

Dit heeft natuurlijk wel wat impact op de doelen die ik voor komend jaar had gemaakt. Aflossen van de hypotheek en studieschuld loopt bijvoorbeeld wel wat vertraging op door deze investering. Met deze investering had ik ook meer dan de helft van de studieschuld kunnen aflossen. Maar deze vertraging heb ik er graag voor over. Door deze investering gaan mijn maandelijkse lasten omlaag terwijl mijn inkomsten gelijk blijven

4 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd waar jij dit jaar nog subsidie vandaan wilt halen. Wij hebben nml net panelen aangeschaft en een week later bleek de subsidiepot leeg. Groeten Sara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De rijks-subsidie is al binnen wegens een aanvraag die toendertijd niet door is gegaan.

  Echter heeft de gemeente Utrecht ook een subsidie lopen voor zonnepanelen. Die subsidie is 40 cent per watt-piek. Voor mij dus ruim 1200 euro. Mocht die doorgaan dan zal ik de Rijks-subsidie terug (moeten) storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik had me ook verdiept in het aanschaffen van zonnepanelen maar was afgehaakt toen ik na een aantal reviews zag dat de panelen vaak niet de beloofde aantal jaren mee gaan.
  dan denk ik: is het de investering wel waard?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over het algemeen heb je een vermogensgarantie van 25 jaar. De garantie is dan dat de panelen binnen die 25 jaar maar maximaal 20% vermogenreductie mogen hebben. Als de vermogensafname meer is heb je recht op nieuwe panelen.

   Verwijderen