woensdag 30 juli 2014

Geld verdiend op energie

Eergisteren kreeg ik een brief binnen van mijn energieleverancier met daarin de verbruikscijfers voor de maanden mei en juni. Op de één of andere manier vinden ze het handig om dit op te sturen, terwijl ze dit ook gewoon inzichtelijk kunnen maken op een online-omgeving, ik heb tenslotte een slimme meter. In de maanden mei/juni heb ik het volgende aan energie verbruikt:

Elektriciteit: 321 kWh
Gas: 32 M3
Elektriciteit teruggeleverd: 583 kWh.

In andere woorden, ik heb ruim 260 kWh teruggeleverd aan het net in de maanden mei en juni. Omgerekend in euro's is dat ongeveer € 52. Daarmee compenseer ik weer het gasverbruik van 32 M3. Dat is namelijk omgerekend ongeveer € 18. Netto heb ik dus 34 euro verdiend in de maanden mei en juni aan mijn energieleverancier.

Overigens vond ik mijn gasverbruik ook verbazingwekkend laag, beseffende dat we vaker apart douchen en de kleine iedere avond in bad gaat. Nooit geweten dat dat bij ons in de zomermaanden zo laag was. Dat heeft te maken met onze Warmte-Terug-Win Unit die we thuis hebben. Die zorgt ervoor dat het water warm blijft zonder gas te verbruiken. In de zomer maanden gebruiken we dus nauwelijks gas, eigenlijk alleen om te koken. Vandaar dus het lage verbruik.

De maanden juli en augustus zullen waarschijnlijk ook wel positief verlopen. Ben benieuwd hoe dat plaatje er uit gaat zien. Hopelijk net zo positief als de afgelopen maanden!

14 opmerkingen:

 1. Ik vind het super voor je en het zal ook goed voelen.
  Wat ik alleen mis in je berekening zijn de aansluitkosten ed. Ik heb zelf ook weleens gekeken naar de aanschaf van zonnepanelen maar heb toen als snel gezien dat de aansluitkosten/ netwerkkosten een groot deel van mijn energierekening zijn en die blijven bij zonnepanelen (of is dit anders, zo goed heb ik met er ook weer niet in verdiept) en zo voelde het voor mij hoor, 50% besparen op je rekening is super maar daartegenover staan de aanschaf en onderhoudskosten van de zonnepanelen.
  Groet, Dana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dana,

   Je haalt volgens mij twee dingen door elkaar. je hebt het over aansluitkosten/netwerkkosten met betrekking tot de energierekening. Aansluitkosten heb je voor zover ik weet niet bij een energieleverancier, heb ik tenminste nog nooit gezien. Die heb je natuurlijk wel bij de installatie van zonnepanelen. De netwerkkosten en belastingen zitten verwerkt in het tarief van 20 cent per kWh (of voor gas rond de 60 cent per m3). Waar je nog wel mee zit is bijvoorbeeld vastrechtkosten, wat toch al snel een paar euro is per maand. Dat verschilt een beetje per leverancier. Vervolgens heb je dan nog de korting op de energiebelasting. Dus om over 2 maanden een compleet plaatje te kunnen geven is lastig, daarom kijk ik alleen puur naar het verbruik t.o.v. wat er is opgewekt.

   De aanschafkosten van zonnepanelen staan compleet verklaard in het tabje "zonnepanelen" bovenin de website. Met daarin ook de opbrengst per maand, terugverdientijd en huidige opbrengst sinds installatie. Onderhoudskosten zijn er niet tot nauwelijks, in ieder geval niet de eerste 10 jaar. Ik heb 10 jaar garantie op de omvormer en de zonnepanelen hebben een gegarandeerde opbrengst voor 25 jaar. Dus pas na 10 jaar moet er misschien een omvormer vervangen worden, maar dat duurt nog even en dan heb ik zonnepanelen al lang en breed terugverdient.

   Verwijderen
 2. Wat je aan het net levert, brengt je toch niets op ? Onze buurman heeft ongeveer 30 zonnepanelen liggen maar sinds zijn kinderen het huis uit zijn, is zijn verbruik aan elektriciteit enorm gedaald. Hij zegt dat de elektriciteit die hij niet verbruikt en die op het net terechtkomt niet wordt vergoed. Hij krijgt natuurlijk wel zijn groencertificaten op de opgewekte elektriciteit. Ik snap niet hoe je dan 52 euro gewonnen hebt waarmee je dan je gasverbruik compenseert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij levert dat gewoon de kWh-prijs op. Sowieso wordt er gekeken naar een heel jaar. Als ik over een jaar 3000 kWh verbruik en 2700 kWh opwek krijg ik gewoon een rekening voor 300 kWh. In de zomermaanden wek ik dan meer op, maar dat compenseert weer met de wintermaanden waarin ik minder opwek. Dit is overigens vrij normaal en wordt toegepast bij alle leveranciers.

   Jouw buurman zit waarschijnlijk met het probleem dat die zoveel panelen op zijn dak heeft dat die over een heel jaar ook overproduceert. Het ligt hierbij ook weer aan de energieleverancier die die heeft, maar hij moet daar minimaal de kale kWh-prijs (ongeveer 6 a 7 cent) voor terugkrijgen. Maar er zijn ook leveranciers die hem gewoon de complete kWh-prijs teruggeven met een bepaald maximum.

   je buurman moet maar eens overwegen om een nieuwe leverancier te gaan zoeken.

   Verwijderen
  2. Zie voor meer info:

   http://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren

   Verwijderen
  3. Gelden die regels voor het terugkrijgen van de eenheidsprijs voor de aan het net geleverde kWh ook in België ? Op de opgegeven site staan een heleboel energieleveranciers vermeld die (denk ik) niet in België leveren.

   Verwijderen
  4. Ander land andere regels. Wat de regels in België zijn weet ik niet.

   Verwijderen
 3. Geweldig zeg! Zo wordt je energieverbruik echt goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig kreeg ik vorige week ook die afrekening van essent.

  Ik had 345 KwH gebruikt en 1083 KwH terug gelevert.
  Mijn gasverbruik was nog extremer..slechts 13M3. (gezien met 2 kinderen en koken op gas) Wel weer een Warmte terugwin installatie die het water verwarmd.

  Ik denk dat juli-aug ook wel goed maar iets minder wordt. Juli had bij ons in Brabant minder zonuren dan in juni. Dan moet augustus wel weer heel goed worden om dat te compenseren. (althans..volgens mijn omvormer)
  Maar ja..Maart van dit jaar was ook wel weer extreme goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allemaal heel relatief lijkt wel dat je zoveel terug heb verdiend maar wat kost dit alles om dit voor elkaar te krijgen, die panelen liggen er vast geen 10 jaar dat je dit al echt eruit hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarvoor heb ik het tabje zonnepanelen bovenaan. Over 4.5 jaar is alles terugverdiend

   Verwijderen
 6. Echt geweldig dit! Zo word het echt goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen