dinsdag 15 juli 2014

Vermogenskloof toch niet zo groot als gedacht

De verontwaardiging was een tijd geleden groot toen uit onderzoek van het Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bleek dat 1% van de mogenden maar liefst 25% van het vermogen in Nederland zouden hebben. In vergelijking met Amerika viel dit best mee (35%), maar met andere Europese landen niet (rond de 15%) Met name de linkse partijen maakten dankbaar gebruik om zo het huidige overheidsbeleid weer eens te fileren en de PvdA kwam met het voorstel om vermogens meer te belasten.

Maar wat blijkt nu, de vermogenskloof is toch niet zo groot als gedacht. Nu blijkt dat het vermogen tussen de 12% en 17% zit en het dus helemaal niet zo erg gesteld is zoals eerder werd geschetst. Het is vergelijkbaar met andere Europese landen. Nederland telt dus toch niet zoveel superrijken als dat eerder geschetst werd. En dat klopt ook wel als je eens de lijstjes van bijvoorbeeld de Quote 500 nagaat. De top-5 van Nederland heeft gezamenlijk 16 miljard euro aan vermogen.  Vergelijk dat eens met de Forbes top 500, en daar zie je dat de top-5 maar liefst 340 miljard dollar aan vermogen heeft, omgerekend 250 miljard euro.

Superrijken zul je altijd hebben, ook in Nederland. Dat is ook prima, want die mensen zorgen ook voor een hoop werkgelegenheid in o.a. de media-sector (John de Mol), de auto-sector (Wijnand Pon), de bouw-sector (Dik Wessels), de Horeca-sector (Heineken-familie) en de flexibele arbeidsmarkt-sector (Frits Goldschmeding). Naast al die werkgelegenheid betalen deze mensen en hun bedrijven ook belasting in Nederland, meer belasting dan alle lezers van dit blog ooit zullen verdienen. Dus ze zorgen er mede voor dat dit land draaiende blijft. Deze mensen moeten we koesteren in Nederland in plaats van wegpesten met allerlei extra belastingen om zo het staatspotje weer extra te vullen.

11 opmerkingen:

  1. Het koesteren van selfmade miljonairs kan ik me voorstellen, hoewel ik het meer respecteren en positief in de belangstelling zetten zou willen noemen. En dus serieus luisteren als deze mensen commentaar hebben op maatschappelijke issues (zij hebben tenslotte bewezen dingen effectief op te kunnen zetten). Daar kunnen we nog wel winst boeken, als NL.
    Niet koesteren als in: extra privileges geven. Met hun skills (handige babbel en regelvermogen) kunnen ze al prima redden, en hun vermogen geeft ze bijzonder veel extra draagkracht om de zware zaken in het leven aan te kunnen. Dus het maatschappelijk nut van privileges, mwah. En de champagne kopen ze zelf al wel (en de belastingadviseur die alle gaatjes in de wetten opzoekt), ze komen niets te kort.
    En voor de rijken die hun rijkdom gekregen (geeerfd) hebben, geldt het koesteren niet meer of minder dan voor andere Nederlanders. IMHO.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helemaal mee eens,

      Verwijderen
    2. Mij heb je niet horen zeggen dat je ze privileges moet geven. Ik zeg letterlijk koesteren in de vorm van, niet wegpesten met allerlei extra belastingmaatregelen.

      Verwijderen
  2. de vermogenskloof is niet zo groot als gedacht zeg je, leuk maar je zult maar onder in die kloof zitten en dan is deze uitspraak toch maar een schrale troost

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die mensen hebben stuk voor stuk hun eigen imperium opgebouwd en grote internationale bedrijven opgebouwd die wereldwijd succesvol zijn. Ik durf met 100% zekerheid te stellen dat je er mede zelf voor verantwoordelijk bent dat deze mensen zo rijk zijn geworden. Je zult vast een keer met deze bedrijven in aanraking zijn gekomen omdat je een biertje van Heineken hebt gedronken, te werk bent gesteld via Randstad, in een VW rond rijdt of een TV-programma van John de Mol hebt bekeken.

      Wat ik ook zeg in mijn stuk is dat deze mensen ervoor zorgen dat een heleboel mensen niet in die "kloof" zitten zoals jij het noemt omdat ze voor een enorme hoeveelheid werkgelegenheid zorgen in dit land.

      Is dat een reden om dan jaloers te doen en belastingverhogingen voor te stellen? Of zou het misschien meer een idee zijn zoals Kruidigmeisje hierboven oppert om met die mensen in conclaaf te gaan om te kijken hoe we onze samenleving kunnen verbeteren.

      Verwijderen
  3. Ik hoop dat de familie Heineken dit leest, ze zullen ontroerd zijn dat ze zo worden gesteund door iemand die slechts een fractie van hen verdient.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet steunen, maar ik vind het belachelijk dat op basis van foutieve informatie de politiek (met name de linkse kant ervan) direct weer euro-tekentjes in de ogen ziet en met ideeën komt om die vermogens af te gaan romen ten gunste van de schatkist

      Verwijderen
    2. Er zijn vast een paar ondernemers die hard hebben gewerkt voor hun geld, en het daarom ook verdienen. Maar bij het grootste deel van de grootverdieners staat hun salaris totaal niet in verband met de prestatie die ze leveren. zie bijvoorbeeld link

      Verwijderen
  4. Je had gelijk wat je schreef over de Lidl Nespresso cups

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een rijke is en blijft rijk, een arme blijft arm

    BeantwoordenVerwijderen