donderdag 9 oktober 2014

Huizenprijzen stijgen fors

Groot in het nieuws vandaag, je kunt er in ieder geval bijna niet omheen. De huizencijfers zijn weer binnen, en die zijn weer overwegend positief. Gemiddeld zijn de huizenprijzen 3,9% gestegen, maar vooral regionaal zijn de verschillen fors. Zo heeft Zeeuws-Vlaanderen een dikke plus van 23,3%, waarschijnlijk gebaseerd op de verkoop van 2 huizen want anders begrijp ik dat echt niet. De Randstad zit op dikke plussen tussen de 5% (Den Haag) en de 9% (Utrecht). Aan de andere kant zijn er ook nog regio's waar de prijzen dalen zoals de bekende regio's in het Noorden van het land, maar verrassend genoeg ook een lichte daling in de omgeving van Eindhoven. De hoeveelheid transacties daalden wel licht, maar dat blijkbaar normaal vanwege de zomervakantie in het afgelopen kwartaal.

Ik moet ook zeggen, ik merk het de laatste maanden hier in de omgeving ook steeds meer dat huizen sneller verkocht worden en soms zelfs al huizen die voor naar mijn mening astronomische prijzen in de verkoop worden gezet, waarschijnlijk vooruitkijkend naar de stijgende markt

Een stijgende huizenprijs is voornamelijk erg fijn voor de mensen die op dit moment al een huis hebben en "onder water" staan. WOZ-waardes zijn vaak flink gekelderd in de afgelopen jaren. Door die stijgende huizenprijzen zal de virtuele schuldenlast dus weer wat minder worden. Voor onszelf zal het virtueel ook veel schelen, vorig jaar ging er in 1 klap opeens €30.000 van de WOZ-waarde af, waardoor we dus ook in 1 klap naar een negatief vermogen gingen.

Tip van de dag:

Ik heb altijd gezegd dat je niet teveel waarde moet hechten aan dergelijke virtuele stijgingen/dalingen. Maar het kan wel degelijk een financiƫle impact hebben. Vooral als je op de korte termijn een renteherziening hebt kan een hoge/lage WOZ-waarde best wat impact hebben op de hypotheekrente die je moet betalen. De bank berekend die rente namelijk op basis van de hoeveelheid risico die ze lopen. Bij een slechtere MarktWaarde-verhouding zal de rente ook hoger zijn. Dit kan zo enkele procentpunten schelen wat op maandbasis toch al snel weer enkele tientjes is. Dat is dus zeker iets om in de gaten te houden bij je bank en eventueel extra af te lossen om die MarktWaarde-verhouding wat gunstiger te houden en zo net een paar procentpunten minder hypotheekrente te betalen

7 opmerkingen:

 1. Ik vind het fijn nieuws. Hoewel ik gisteren hoorde dat het inmiddels weer stagneert?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stagnatie is niks of minder dan dat de groei afvlakt oftewel stabiel blijft

   Verwijderen
 2. http://fd.nl/economie-politiek/897654/verder-herstel-huizenmarkt-blijft-uit
  Las ik net. Ik hoop voor de mensen dat de huizenmarkt een beetje aantrekt. Voor veel mensen is het toch een rem op hun wensen en ambities!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is precies hetzelfde nieuwsbericht, alleen dan van een andere kant bekeken. Herstel blijft uit omdat er nog regio's zijn die achteruitgang vertonen. verder gaat het gewoon redelijk tot goed met de huizenmarkt op dit moment

   Verwijderen
 3. bedenk wel dat de WOZ waarde nog een tijdje zal na-ijlen op de gemiddelde woningprijs. Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat de WOZ waarden gaan stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nul plannen qua verhuizing en mijn rente-herziening is ook pas over ruim 4 jaar. Ik heb nog even de tijd ;)

   Verwijderen
 4. In Zeeuwsvlaanderen stijgen de huizenprijzen omdat steeds meer Belgen die in de grensomgeving wonen daar gaan wonen. De huizen zijn goedkoper dan bij onze zuiderburen.

  BeantwoordenVerwijderen