donderdag 30 oktober 2014

3 weken later, de jaarafrekening eindelijk binnen...

Eindelijk, bijna 2 maanden nadat ik een foutieve rekening kreeg is de eindafrekening binnen. Nog niet helemaal, want het is blijkbaar heel lastig om het teruggeleverde aantal kWh's af te trekken van het aantal gebruikte kWh's, daar krijg ik een separate factuur voor. Logisch is het allemaal niet, maar het is niet anders. Nu het gasverbruik correct is bijgewerkt krijg ik ongeveer €135 terug, en als het goed is krijg ik ook nog ongeveer €350-€400 terug vanwege het terugleveren. Dat is mooi meegenomen! Het verbruik was als volgt:

2450 kWh
1090 m3

Zeker niet ontevreden met dit verbruik, alhoewel ik wel vind dat het gasverbruik wat omlaag zou kunnen. We gaan deze winter proberen om de verwarming wat lager te zetten zodat dat verbruik omlaag kan. 99% van ons verbruik valt in de winter door de verwarming, want in de zomer hebben we een warmte-terug-win unit staan die zorgt voor het warme water. In de zomermaanden hebben we slechts 10 m3 gas verbruikt door te koken.

Vandaag is ook de dag dat ik precies 1 jaar zonnepanelen heb. Tot vanochtend hebben de zonnepanelen 2988 kWh opgebracht, dus een ruime €597. Jammer genoeg net geen 3.000 kWh, maar desondanks erg content. Mocht ieder jaar zo lopen zijn de zonnepanelen in 5.5 jaar terugverdient.

Verder is het rustig in huize Zakelijk bezuiniger. Er komt een kleine salarisverhoging aan komende maand vanwege veranderde CAO. Ook met terugwerkende kracht over 2014. Is toch weer €25 netto erbij per maand en éénmalig ongeveer €250. Verder krijgen we in januari 2015 een kleine éénmalige uitkering van ongeveer €150. Allemaal erg fijn en dat geld gaat opzij gezet worden voor één van de vele "investeringen" die we in 2015 willen gaan doen. De afgelopen 2 jaar hebben we vanwege krapte in het budget aardig wat dingen later versloffen, en aangezien we komend jaar eindelijk een fikse verbetering zien kunnen we wat zaken aanpakken, onder andere:


  • Nieuwe goede wind- en waterdichte winterjassen (zijn al gekocht)
  • Nieuw bed, huidig bed en matras zijn 12 jaar oud en een vernieuwing is welkom
  • Verven van de keuken
  • Update garderobe, inclusief werkkleding
  • Herinrichten zolder, o.a. verlichting, schilderen, opruimen, etc.

Ik zal nu vast wat zaken zijn vergeten, maar dit zijn de belangrijkste en kostbaarste zaken die komend jaar op ons pad komen. In principe moet dit betaald worden van de diverse meevallers die ik volgend jaar verwacht zoals de bonus van het werk, salarisverhoging, teruggave inkomstenbelasting, teruggave kinderopvangtoeslag en het niet meer hebben van een lease-auto. De bedoeling is echter wel dat we ook nog wat extra spaargeld sparen en hypotheek aflossen, dus we zullen daarin ook wat afwegingen moeten maken. Zo zullen we het klussen grotendeels zelf doen, m.u.v. het specialistische werk zoals bijvoorbeeld elektra om zo toch op kosten te kunnen besparen.

Dit was weer even de update, hopelijk laat de volgende niet zo lang op wachten!
5 opmerkingen:

  1. Gelukkig, eind goed al goed.
    vraagje: hebben jullie 2450kWh verbruikt, of 2450kWh+wat jullie zelf hebben opgewekt?
    in het eerste geval: dan hebben jullie meer geleverd dan verbruikt, dat mag toch niet?
    in het tweede geval: dan verbruiken jullie bijna twee keer zoveel als een gemiddeld huishouden! Misschien toch eens op zoek naar sluipverbruik?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is iets anders. Wat we gedurende de dag opwekken via de zonnepanelen wordt allereerst direct verbruikt in het huishouden, hierdoor wordt de energie-rekening al lager omdat je overdag dus weinig/minder verbruikt. Dit is de 2450 kWh

      Het overschot van 2000 kWh is hetgeen wat we hebben teruggeleverd. Dus meer hebben opgewekt gedurende de middag dan dat we hebben verbruikt.

      De 2988 kWh die we hebben opgewekt zit enerzijds verwerkt in het lagere energieverbruik van 2450 kWh en anderzijds in het teruggeleverde deel. Als de energie-afrekening precies gelijk had gelopen met de plaatsing van de zonnepanelen had je kunnen zeggen dat we 2450 +(2988-2000)= 3438 kWh verbruik zouden hebben (dit is echter niet zo, dus ons verbruik is wat lager, zeg rond de 3100/3200 kWh).

      Qua elektriciteit valt er niet meer zoveel bij ons te besparen zonder daarbij grote apparatuur te moeten vervangen. Qua verlichting/sluipverbruik is bijna alles al spaarlamp of led-lamp. Alleen de zolder niet, maar die lamp staat nauwelijks aan

      Verwijderen
    2. Overigens mag je prima meer terugleveren dan dat je verbruikt, alleen krijg je daar een minder hoge vergoeding voor. Vaak slechts de kale energieprijs tot een bepaald aantal kWh

      Verwijderen
    3. helder.
      trouwens: "De afgelopen 2 jaar hebben we vanwege krapte in het budget aardig wat dingen later versloffen,"
      krapte in budget!? Hoeveel kostte die vakantie in Zuid Afrika ook alweer;-)?

      Verwijderen
    4. Kwestie van prioriteiten stellen, vakantie heeft altijd prioriteit aangezien dat onze passie is. Daar wordt, evenals goed eten, niet op bezuinigt. Om kleding en een likje verf in huis geef ik veel minder

      Verwijderen