woensdag 1 oktober 2014

Zonnepanelen update

Einde van de maand is geweest, dus weer tijd voor een zonnepanelen update. Het blijft lekker lopen met de zonnepanelen, in september hebben de zonnepanelen 281 kWh opgebracht, oftewel €56,20. Daarmee komt de totaalopbrengst vanaf het leggen van de panelen op 2834 kWh, oftewel €566,80. Dat is al ruim boven de verwachte opbrengst van 2650 kWh.

Met een beetje geluk ga ik zelfs nog boven de 3.000 kWh komen dit jaar, waarmee ik de "magische" 1000 kWh/kWp ga halen. Volgens de verwachtingen zou ik in oktober 169 kWh moeten opwekken. Als ik dat ga halen, dan ga ik boven de 3.000 kWh uitkomen en daarmee meer dan €600 in 1 jaar verdienen. Daarmee komt mijn terugverdientijd ook ruim onder de 5 jaar te liggen, maar meer richting de 4 jaar en 9 maanden. Dat zou betekenen dat ik halverwege 2018 de installatie heb terugverdient.

Ik heb overigens de jaarafrekening nog steeds niet ontvangen van mijn leverancier. Begin september kreeg ik een foute factuur met daarin incorrecte meterstanden. Tevens waren de terugleverstanden ook niet verwerkt in het overzicht. Ik wacht nu al 3 weken op de nieuwe jaarafrekening, maar schijnbaar is de financiële afhandeling gecompliceerder dan ik denk...


10 opmerkingen:

 1. De meeste leveranciers houden 6 weken aan voor de afhandeling van een jaarnota. Het zou niet zo gecompliceerd moeten zijn, maar het gaat langs best wel veel afdelingen, het wordt vaak niet door één persoon gedaan. De een verwerkt de standen, de ander maakt de nota, een derde afdeling moet de brief uitprinten enz enz. Heel irritant, maar die grote organisaties zijn zoooooo langzaam :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 weken? Serieus. Zou niet meer moeten zijn dan wat getalletjes aanpassen en dat er dan een nieuwe factuur uitrolt...

   Verwijderen
  2. Wat een onzin, dat gaat echt wel geautomatiseerd tegenwoordig. Je gaat mij niet vertellen dat er iemand een brief zit uit te printen. Bij Essent heb ik op 1/9 de standen doorgegeven, kreeg ik een mail ergens half september dat ik kon inloggen om de jaarnota te bekijken (in pdf), komt geen brief aan te pas. Alles kun (en moet) je online regelen.

   Verwijderen
  3. Ik kreeg overigens ook geen brief hoor, alles digitaal. Maar er zit nu al wel 3 weken tussen de reactie van E.on dat ik een nieuwe jaarafrekening zou krijgen en vandaag.

   Dus ergens gaat er wel iets verkeerd, het duurt in ieder geval bovenmatig lang.

   Verwijderen
 2. Hoi,

  Niet om je te ontmoedigen vwb de Eon, maar lees mijn verhaal eens: http://lekkerlevenmetlagerelasten.blogspot.nl/2014/04/bijna-klaar-eon-ing-drama.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo erg is het nog lang niet gelukkig. En als ik je verhaal zo lees lag het grootste probleem bij ING en niet bij E.on.

   Wel vind ik het bizar dat ze blijkbaar nog niet goed om kunnen gaan met slimme meters, dat is bij ons namelijk ook verkeerd gegaan. Zou toch core-business moeten zijn

   Verwijderen
 3. Wat een fijne terugverdientijd zeg. Dat is nog eens wat anders dan de 15 jaar die ik altijd hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag afrekening van Essent. Over juli/augustus 342 kWh verbruikt en 977 kWh teruggeleverd. De 2 maanden ervoor was nog iets beter. Tov van vorig jaar dezelfde 2 maanden wel 100kwh minder.

  Hollander

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vraagje, hoe kun je meer dan 3000 opwekken op een installatie van 3 wp? 3000 is daarvoor toch het maximaal mogelijke?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, het is prima mogelijk om daar boven te zitten. De 3000 watt-piek zegt in principe iets over hoeveel kWh de zonnepanelen per uur kunnen opbrengen. 1 uur volle zonnekracht recht op de panelen kan in principe 3kWh opbrengen. Vervolgens ligt het aan de hoeveelheid zonneschijn hoeveel een zonnepaneel per dag, maand en jaar op kan brengen.

   Voor Nederland is de standaard rekenmethode op 85% van het aantal wattpiek dat je op je dak hebt. In een land rond de evenaar kan dit prima op 150% liggen bijvoorbeeld.

   Verwijderen