vrijdag 28 november 2014

Een start met indexbeleggen

Vandaag heb ik de eerste stap genomen in indexbeleggen. Ik heb een account aangemaakt bij Meesman. Meesman is een broker die zich puur en alleen focused op indexbeleggen en obligaties. Ze bieden slechts 5 producten aan, 3 fondsen voor indexbeleggen en 2 fondsen voor obligaties. Per januari ga ik maandelijks 100 euro inleggen in het MSCI World fonds. Dat wordt dan maandelijks afgeschreven van de betaalrekening. Dit wordt betaald door het niet meer gebruiken van de lease-auto, waardoor er opeens fors meer geld binnenkomt. 200 euro per maand wordt gebudgetteerd voor snappcar en openbaar vervoer. De rest wil ik in principe gebruiken voor sparen/aflossen, waarvan indexbeleggen dus 1 onderdeel is. De rest gaat naar de spaarrekening/aflossing van hypotheek.

Volgens velen is indexbeleggen dé manier om zonder teveel gedoe hoge rendementen te halen op de aandelenmarkten en is ideaal voor mensen met een lange-termijn focus. Het fonds wat je koopt volgt in principe gewoon de index en op de superlange termijn renderen aandelenmarkten gemiddeld stukken beter dan een spaarrekening, gemiddeld namelijk rond de 7%. De fondsen kun je ieder moment weer verkopen, dus als je het geld nodig hebt kun je er vrij makkelijk weer bij komen. Dat vind ik prettig zodat ik de vrijheid hou om de investeringen eventueel om te zetten naar een aflossing in het huis indien dit mij goed uitkomt. Voor mij is dit een ideale manier van investeren, omdat ik er dan verder weinig tijd aan kwijt ben en mijn vermogen toch langzaam maar zeker ongemerkt aan het groeien is. In de maandoverzichten die ik in de toekomst weer zal plaatsen zal de waarde van de indexbeleggingen ook meegenomen worden.

Lekkage


Verder zitten we nog in de afwikkeling van de lekkage. Maandag komt de loodgieter de lekkage oplossen, en daarna gaan er afspraken gemaakt worden om de vloerbedekking te vervangen (inboedel), plafond te sausen en een muur opnieuw te stucen. Ik hoef hier verder helemaal niks voor te doen, ik krijg de rekening niet eens te zien. Dat is wel erg prettig. Ik vind het wel een beetje jammer dat de vloer van de badkamer niet opengebroken hoeft te worden, want daar had ik wel een beetje op gehoopt. We willen eigenlijk de badkamer renoveren, omdat het nu een zeer basic standaard badkamer is met standaard-tegel en een douche-cabine. Als de vloer opengebroken zou moeten worden was dit een goed excuus geweest om dat te gaan uitvoeren. Nu wordt het op de lange baan gezet. Wel jammer, aangezien we al flink aan het rondkijken waren voor inspiratie. Aan de andere kant blijft de spaarrekening intact en kunnen we de zorgverzekering vooruit betalen en kunnen we de plannen om een nieuw goed matras te kopen al in de komende weken gaan uitvoeren.

27 opmerkingen:

 1. Wat levert het vooruitbetalen van de zorgverzekering jullie op? Bij mij was dat slechts 1%, dus is gewoon sparen nog altijd iets gunstiger. Ik had gehoopt op die manier enige procenten te kunnen sparen. Wel nieuwsgierig hoe dat bij anderen is eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij zilveren kruis is het 3% (in ieder geval vorig jaar). Voor minder zou ik serieus twijfelen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant, indexbeleggen. Ik ben onlangs naar een dag over 'investing and trading' geweest. Indexbeleggen valt onder wat daar uitgelegd werd een PCA (price cost average) beleggingsmogelijkheid. Rendement zo tussen de 5 en 7% per jaar. Nog interessanter vond ik de andere mogelijkheden. VCA (value cost average). Hetzelfde principe alleen dan meer kopen wanneer de markt laag is en minder wanneer de markt hoog is. Rendement per jaar is dan zo rond de 15%. Nu zijn er nog veel meer mogelijkheden. Daar ga ik me de komende maanden in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probleem daarmee is dat je dan aan het principe van 'timing the market' gaan doen. En dat is nou juist wat je los wilt laten omdat 90+% van de mensen dat nou eenmaal niet kan

   Verwijderen
 4. Hoe kwam je bij Meesman uit? Ik doe zelf aan indexbeleggen bij Brand New Day en Ophen (tegenwoordig Robein).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beheerkosten en transactiekosten zijn hoger bij BND dan bij Meesman.

   Verwijderen
 5. Het blijft gokken op de beurs en dat doe je alleen slim als je geld gebruikt dat je echt over hebt in geval van verlies op de beurs - dan kun je namelijk zonder dat extra geld. Met de hoogte van je spaarsaldo en de verplichtingen aan je bank (je hypotheek) en dagelijkse kosten van levensonderhoud waarvan je zegt dat je eigenlijk te kort komt kun jij je deze gok op de beurs toch helemaal niet permitteren of noem je dat nu zakelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Indexbeleggen is iets anders dan standaard beleggen. Maar daarvoor raad ik je aan om even te googlen. Maar om die reden is het per definitie al geen gokken en gewoon een andere manier van sparen. ik doe het expres met een laag bedrag zodat ik ook de buffer op de spaarrekening kan aanvullen. In principe is dit geld waar ik niet aan wil komen voor de komende 20-30 jaar, en dan maakt een daling in de tussentijd ook niet veel uit.

   Als je je zo goed hebt ingelezen over mijn financiële situatie, dan heb je wellicht ook gelezen dat dat volgend jaar er heel anders uitziet. Geen lease-auto meer en er komen een flink aantal financiële meevallers aan zoals een ingecalculeerde belasting-meevaller, kinderopvangtoeslag die we expres laag hebben ingeschat gaan er voor zorgen dat ons maandelijkse plaatje er heel anders uit gaat zien t.o.v. dit jaar. Kortom, het is prima te verantwoorden.

   Verwijderen
  2. Ik heb voor de aardigheid de site van Meesman gelezen: 5 gouden regels en dan beleggingsmix bepalen. Kun je minder dan 10% verlies verdragen (-10%) hou het dan bij sparen, minder dan 20% dan op de heel lange termijn toch nog 75% sparen etc. Dat leest toch nog altijd als gewoon beleggen en kwijt = kwijt hoeveel rendement Meesman ook beloofd. De tijd van voor 2008 dat je je slag kon slaan met veel geluk is gewoon voorbij hoor. De ingecalculeerde belasting-meevaller waar jij het over hebt en de laag ingeschatte kinderopvangtoeslag zijn geen structurele verbeteringen van je financiële positie, het is al lang bekend dat de overheid zaken tijdig bijstuurt als ze zelf te kort dreigt te komen want genoeg rekenende ambtenaren. Kijkend naar je financiële plaatje zit je aan de onderkant en een beetje te rommelen met stuivers en kwartjes. Als ik je een goed advies mag geven: heel rap een tweede inkomen genereren die je levensstandaard op peil kan houden en dan 50% van het totale inkomen voor extra aflossing en sparen gebruiken dat zet pas zoden aan de dijk en nu kan het nog. Hou vooral een heldere Blik op de zaak.

   Verwijderen
  3. Fijn dat jij precies weet hoe mijn "meevallers" tot stand zijn gekomen, dat weet je dus niet. Ik heb expres de kdv-toeslag en HRA laag opgegeven zodat ik achteraf een aardige som geld zou krijgen ipv achteraf bij moet betalen. Dat is bij elkaar al snel meer dan 3k. Daarnaast nog wat andere zaken erbij en ik zit op meer dan 10k extra volgend jaar. Dan is die 1200 euro in een jaar aan inleg in een fatsoenlijk fonds met lage kosten prima te verantwoorden. en ook al komt er een beurskrach volgend jaar, dit zijn investeringen voor de hele lange termijn (20+ jaar) en flinke schommelingen horen er gewoon bij, een beurskrach zorgt er alleen maar voor dat ik extra aandelen kan kopen voor dezelfde inleg

   Verwijderen
 6. Dat zijn nog steeds geen structurele verbeteringen van je financiële positie. Je hoeft geen financiële expert te zijn omdat te begrijpen lijkt mij. Zo kun je nog 20 jaar door gaan met bloggen met kwartjes en dubbeltjes en marginaal je situatie verbeteren. De praktijk is echter weerbarstig want de overheid is bezig te schaven waar ze kan dus reken maar niet meer op AOW later en dat pensioen is ook al lang verkwanselt aan de Europese banken die als aasgieren op die bult met geld zitten te azen (die jij nog moet aanvullen en dus ook casino pensioen - ik schat datje nog bijna 40 jaar te gaan hebt om dat punt te bereiken). Dus inkomens genereren of je schuld radicaal afbouwen middels een erfenis of een winnend lot in de loterij. Ligt er een gigantisch carrièrespurt in het verschiet? Met dito salaris? Dan gaat het je misschien lukken voordat je grijze haren hebt. Er hoeft maar iets in je gezinssituatie te veranderen of aan je gezondheid en je plannetjes klappen in elkaar omdat je niet genoeg geld in het laatje krijgt om zelfs je verplichtingen aan de bank te voldoen. Je kunt niet eens van je huidige bank wisselen als die meent je de voorwaarden te veranderen in haar voordeel omdat je niet voldoende zekerheden hebt om bij een andere bank geaccepteerd te worden. Ik kan het natuurlijk mis hebben maar ik vrees voor jou dat ik gelijk heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kun je nou 10k structureel hogere inkomsten geen structurele verbetering noemen?

   Als je alles zo goed weet dan hoor ik graag wat dan wel een structurele verbetering is.

   Verwijderen
  2. Het is niet structureel omdat het een beetje knoeien is met belastingteruggave en toeslagen die snel aan verandering onderhevig kunnen zijn. Structureel is een salarisverhoging die elk jaar wordt voorgezet. Joh, het roer moet om dus genereer meer inkomen om de verplichtingen aan de bank te voldoen want je leeft volgens mij flink boven je stand. Als je probeert te knieperen op je lease auto is dat leuk maar de reageerders op je blog die braaf elke euro omdraaien hebben eigenlijk meer succes en gaan bewuster met hun inkomen om dan jij met je gigantische inkomsten. Jij noemt dat zakelijk maar dat is het eigenlijk niet. Maar kop op je bent nog jong en je hebt nog even tijd dus gebruik hem wijs voordat je over 10 in de gaten krijgt dat je adequatere actie had moet nemen.

   Verwijderen
  3. Er is voor zover ik weet geen enkele partij die op hele korte termijn in 1 klap de HRA en kinderopvangtoeslag de das om willen doen. De kdv-toeslag is zelfs verhoogd het laatste jaar. Dus waar de je de wijsheid vandaan hebt dat dat snel aan (negatieve) verandering onderhevig is, is mij een raadsel.

   Over salarisverhoging. Een ruim jaar geleden verdiende ik nog geen eens 3.000 bruto, en nu zit ik op hetzelfde salaris, maar dan netto. Lijkt mij een aardige salaris-sprong, of is dat niet voldoende? Je kunt je dan voorstellen dat de echte grote rek er op dit moment dan even uit is. Alhoewel er toch weer 1,5% bijkomt per 1 januari. En die lease-auto kun je knieperen noemen, maar ik vind ruim 400 euro per maand vrij significant. Verder vind ik het juist erg fijn dat we nu rond kunnen komen op enkel en alleen 1 salaris, we kunnen sparen, aflossen, op vakantie gaan, etc. En dat enkel en alleen van mijn salaris terwijl mijn vriendin haar praktijk aan het opstarten is. Dat is een keuze die we samen gemaakt hebben en die ook kan. Dat we daarmee dus even tijdelijk wat minder geld te besteden hebben is ingecalculeerd. Het is ook helemaal geen probleem zolang er niet meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. En dat is het geval.

   Waarom je zo zuur reageert is me overigens een raadsel, maar anoniem reageren is ook zo lekker makkelijk natuurlijk

   Verwijderen
 7. Gefeliciteerd! Goede keus! Wij hebben al tienduizenden euro's in indexbeleggen zitten verdeeld over Meesman en BinckBank. Lekker laten staan en groeien de komende 20/30 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja goede keus....
   Allemaal casino. Heeft Meesman jou persoonlijk 14% rendement beloofd of vul je dat voor je gevoel zelf maar in? Minder of meer dan 14%? Of zelfs verlies?

   Verwijderen
  2. Complainypants alert!!!!

   Verwijderen
  3. Ha ha ha, wat is je prestatie dan die ik wel of niet kan evenaren? Je geld aan Meesman of Bink doneren en meedelen in de winst die Meesman voor je maakt of zelf het verlies nemen als Meesman verlies maakt? Dat is casino in normale mensentaal, dat is hope-for-the-best. Wat een goede prestatie heb je geleverd als je gaat index beleggen, "iedereen die niet aan index beleggen doet maakt een verkeerde beslissing." Het is heel simpel, meneer de Zakelijk Bezuiniger wil geen spiegel voorgehouden worden. Hij heeft tenminste zijn studieschuld afgelost zegt ie maar de rest is maar wishfull thinking. Als zijn gezinssituatie (bijvoorbeeld er komt een tweede) dan gaat zijn vriendin voorlopig geen salaris binnen harken en dan kan je met zijn salaris nog geen grote sprongen maken maar hij pretendeert van wel. Die jongen hangt gewoon nog 25 jaar aan het infuus van zijn bank en als de bank zegt 'spring' dan moet hij door een hoepel springen of hij dat nu wil of niet. Herfinancieren bij een andere bank bijvoorbeeld met wellicht betere voorwaarden kan hij nu helemaal niet want die nemen hem nooit. Hij kan zich zo gezien dus ook geen index beleggen permitteren want een eventueel verlies kan hij niet nemen want dat kapitaal heeft ie gewoon nodig om aan zijn verplichtingen aan de bank te voldoen. En wat als ie de bank de bank laat maar zijn kinderen willen over 15-20 jaar studeren? Wie zegt dat je dan überhaupt nog een billijke studielening kan krijgen? Dan wil je als ouder toch een goede start kunnen geven en kapitaal opzij hebben gelegd? Komt ie wel achter als ie dan nog jaren aan de bank mag betalen die rente houdt ik graag in mijn zak: tel het maar eens uit wat je elk jaar weg geeft aan de bank, schrik je van: hoeveel rente bespaar je als je 1 jaar eerder aflost, of 2 jaar , of 3 jaren.

   Verwijderen
  4. Poeh, heb ik een persoonlijke snaar ergens geraakt? Wat een hoop frustraties. Jammer dat je in je blinde woede een beetje uit koers raakt en veel onzin begint te spuwen.

   ik ben blij dat je zo begaan bent met mijn lot, maar een beetje realisme bij jezelf kan ook geen kwaad. Ik heb nergens gepretendeerd dat ik nog grote salaris-sprongen kan maken, want dat is helemaal niet zo. Hoeft ook niet, want we komen rond op enkel en alleen mijn salaris. Salaris vanuit mijn vriendin zou fijn zijn, maar is geen bittere noodzaak.
   Ik had volgens mij al gezegd dat er volgend jaar flink meer geld structureel binnenkomt, maar die boodschap is blijkbaar niet blijven hangen. Van dat extra geld kan ik prima een spaarpotje via indexbeleggen opbouwen van maar liefst 100 euro per maand. Het is natuurlijk een flinke aderlating, maar goed (sarcasme-alert...)
   Waarom ik aan het infuus bij de bank zou hangen is me ook een raadsel. voor de bank heb ik een hypotheekschuld van 255k (247 als de bankspaar-rekening wordt meegenomen), tegenover een WOZ van 277k. Dat is gewoon onder de 90% marktwaarde, en daarmee kun je prima herfinancieren. Niet dat ik dat zou willen op dit moment, maar het is gewoon mogelijk. Van de maandelijkse inkomsten worden alle lasten gewoon betaald, nog nooit in de problemen gekomen daarmee.
   Dan over studerende kinderen, we hebben al bijna 3.000 euro opzij gezet voor mijn kind om te studeren later. Ons doel is 1.000 euro per jaar tot z'n 18de, en tot op heden lukt dat prima.
   Als laatste over aflossen, er is al ruim 30k afgelost op de hypotheek, maar blijkbaar is dat niet voldoende voor meneer Anoniem. Die heeft blijkbaar zijn schaapjes al op het droge en heeft de ultieme wijsheid in pacht.

   Volgende keer graag eerst even je feiten goed op een rijtje hebben voordat je als een maniak begint te typen.

   Verwijderen
  5. www.indexbeleggen.nl .... o die heb je gekocht.

   Verwijderen
  6. Beste anoniem,
   Is het naar jouw inzicht dus het verstandigst om al je hypotheek te hebben afgelost voordat je gaat beleggen? Of bedoel je dat beleggen sowieso onverantwoord omgaan met je geld is?
   Ik ben benieuwd.
   Met vr groet,

   Verwijderen
  7. Mom4life, zakelijk bezuiniger gaat een casino methode toepassen om zijn spaargeld te vermeerderen en dat betekent dat hij het ook kan verliezen wat normaliter geen probleem hoeft te zijn als je dat bedrag kan missen ofwel het geen pijn doet als ie het kwijt is. Maar zijn positie is momenteel niet rooskleurig want hij heeft (te) weinig spaargeld zegt ie zelf en dan knabbelt die daarvan ook een deel af om te investeren. Zijn schuld, dat is zijn hypotheek voornamelijk, is beregroot gezien zijn momentele inkomen en het vooruitzicht dat dit inkomen in de nabije toekomst zal toenemen is in het licht van de huidige economische situatie in Nederland gewoon niet groot, als dat wel zo was en hij als een soort goeroe zijn kennis deelt dan zat niet zo te plussen en minnen in de marge. En als je dan een 2de kind erbij krijgt dan zijn de vooruitzichten echt niet gunstiger, je ziet toch zelf ook wel hoe je dan in een keurslijf terecht komt? Arme echtgenote. In zijn geval zou het hem sieren dat hem zo nu en dan een spiegel wordt voorgehouden i.p.v. de vele vleiende reacties. Bij de meeste mensen is het zo dat een hoger inkomen wordt gegeneerd door noeste arbeid dus werken, het gaat niet vanzelf zoals bij de veel vermogende onder ons maar we zien wel wat het wordt. Wat verstandig is: aflossen hypotheek of beleggen. Beleggen blijft gokken op het beste paard, hoeveel garanties zijn er in het nabije verleden afgegeven dat een belegging de schuld wel zal aflossen? Het viel een beetje tegen allemaal als je de media hebt gevolgd.....en Meesman? Tja, het blijft gokken hoor. De klappers zijn voor 2008 al gemaakt en nu blijft het tobben. In ieder geval weet ik persoonlijk dat wij nu onafhankelijk zijn van de bank dus we wonen niet alleen 'gratis' maar ook hoeven we niet naar de pijpen van de bank te dansen en dat is waar zakelijk bezuiniger voor wordt gewaarschuwd als hij namelijk wel gekke sprongen maakt en hij kan zijn hypotheek betaling niet meer voldoen dan kent de bank geen pardon. Misschien iets minder heftig gesteld in het geval zakelijk bezuiniger bijvoorbeeld van bank wil wisselen dus herfinancieren omdat hem de voorwaarden van de huidige bank hem niet (meer) bevallen dan is de kans groot dat een andere bank hem sowieso niet wil accepteren omdat zijn schuld zo hoog is mits hij garantie(s) heeft natuurlijk bijvoorbeeld ouders die garant staan of zo want dat kon best wel eens lukken met de juiste bank en tussenpersoon alhoewel ik ook wel anders heb gehoord recent dat het niet meer voldoende is voor menig bank dat ouders garant staan, de raarste dingen hoor je soms alhoewel ik echt geen expert ben. Met andere woorden je bent je vrijheid kwijt en wie wil dat nu voor zichzelf accepteren? Als hij een kleinere schuld heeft dan kan wordt zijn speelruimte sowieso automatisch groter en ja dat betekent vaak echter opoffering maar op deze manier blijft het aanmodderen. Okay, je kunt argumenteren dat in het geval hij een huurappartement zou hebben hij wellicht netto meer huur zou betalen voor het zelfde optrekje in zijn woonplaats dan hij nu netto betaald aan hypotheek aan de bank en als dat zo is dan is zijn koop handiger geweest op dit moment dus waar is waar. Maar ......

   Verwijderen
  8. .....of het voor jou Mom4life handig is om af te lossen moet je zelf bekijken of met je vertrouwde tussenpersoon bespreken want er spelen meer factoren een rol die voor een ieder anders kunnen uitpakken. Je kunt het ook nog anders bekijken zo zullen de meesten onder ons elke dag braaf naar een werkgever gaan en een vergoeding in de vorm van salaris om slaaf te zijn maar als de voorwaarden mij niet bevallen kan ik er zo uitstappen en iets anders gaan doen want zelfs met minder dan modaal inkomen kan mijn gezin makkelijk rondkomen en dat kan immers ook als je 'gratis' woont en dat is ook vrijheid. Maar ja als vrijheid geen doel is dan hoef je ook geen zakelijke beslissingen te nemen en dat is wat je hier ziet. Je wordt vanzelf ouder en meestal ook wijzer. Ik zit meer dan 10 jaar boven zakelijk bezuiniger en ben duidelijk geen millennial want die zijn tussen de 19 en 35 jaar oud.Ik heb overigens zeer veel respect voor reageerders en bloggers die zichzelf tot een minimum kunnen wegcijferen en met ongelooflijk weinig terecht kunnen komen en grote resultaten bereiken want daartoe ben ik niet in staat en dat hoef ik gelukkig ook niet omdat ik een zekere vrijheid heb bereikt.

   Verwijderen
  9. MIjn schuld is beregroot? Zelfs met de huidige leennormen zou ik mijn hypotheek gewoon kunnen afsluiten, de hypotheeksom is mijn jaarsalaris x 4. Daarnaast is mijn hypotheeksom lager dan de WOZ, dus staat mijn huis niet onder water. Het enige wat beregroot is, is de rente die ik betaal. Helaas de prijs die ik betaal voor het kopen van een huis op de top van de markt. Daar kan ik nu even weinig aan doen, behalve het gewoon uitzitten.Daarnaast woon ik in een regio die in de top-3 staat van snelst stijgende huizenprijzen van Nederland. Dus het onderpand van de hypotheek is ook weer rap aan het stijgen, wat voor de toekomst alleen maar weer gunstiger is.

   Wat ook niet meehelpt, is het niet hebben van een 2de inkomen op dit moment. Op 1 inkomen kunnen we onze hoge hypotheek betalen, al onze lasten en kunnen we ook nog op vakantie en een klein gedeelte sparen. De vooruitzichten voor komend jaar vwb het 2de inkomen zijn rooskleurig en dan kan die spaarquote fors omhoog

   Verder, je kunt het niet eens zijn met mijn beslissingen v.w.b. indexbeleggen. Ik vind het een verantwoord risico met een zeer klein bedrag op jaarbasis. Dat kan ook afgelost worden op de hypotheek, maar zou slechts een aflossing zijn van 1.000 euro. Of het een juiste keus is, weet niemand, jij evenmin. De toekomst zal het uitwijzen.

   Verwijderen
 8. Wat een gezeur in sommige reacties. Ik vind dit een leuke blog, doe af en toe wat tips op en je mag natuurlijk van mening verschillen maar sommige reacties ... Ach, laat ik daar geen woorden aan vuil maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Indexbeleggen is een verstandige keuze als je beleggingshorizon lang is (12 jaar of meer). Geld dat je direct nodig hebt of volgend jaar wellicht, kun je beter op een spaarrekening zetten of iets anders mee doen.
  Voor alle goede financiële huishouding geldt: spreiden.
  Sparen, aflossen/storten hypotheek, extra pensioenrekening, beleggen, crowdfunden, woningverbetering (isoleren, zonnepanelen) en geen woest afschrijvende auto kopen.
  Indexbeleggen is een van de ingrediënten die een goede financiële maaltijd vormen, maar niet de enige.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe aan alle dingen die je noemt, m.u.v. de extra pensioenrekening.

   Verwijderen