vrijdag 13 februari 2015

Anderhalve maand zonder auto, de eerste ervaringen

Sinds 1 januari rij ik de lease-auto alleen nog maar zakelijk, en mag ik die niet meer gebruiken voor privé-ritten. Ik mag dit jaar 500 km privé rijden met de lease-auto, en voor de overige kilometers ben ik aangewezen op andere vormen van vervoer zoals Snappcar en het Openbaar Vervoer. In totaal hebben we in die anderhalve maand 5 keer de trein gepakt en 1 keer een auto gehuurd met Snappcar, zie hieronder:


  • Bezoek Rijksmuseum met reiskorting
  • 3 x Den Bosch voor bezoek aan vrienden/familie (1x met korting)
  • 1 x Amersfoort voor bezoek vrienden met reiskorting
  • 1 x Snappcar voor kraambezoek in Rotterdam
In die anderhalve maand heb ik 1 keer last ondervonden van het niet hebben van een auto. 1 dag was er een grote storing op Utrecht Centraal waardoor ik niet 's ochtends met de trein kon. Uiteindelijk lostte het zichzelf allemaal op en ben ik 's middags alsnog met de trein gegaan.

Ervaring trein


We hebben dus 5 keer met de trein gereisd. Mijn vriendin heeft een kortingskaart, dus als ik samen reis kan ik ook gebruik maken van de korting. Dat scheelt sowieso al fors op de kosten. We moeten nog even aankijken of het nut heeft om voor mij ook een kortingskaart te kopen, want meestal zal ik toch met mijn vriendin samenreizen. Wat verder interessant is, is dat van de 5 treinreizen we er sowieso 2 anders ook met de trein hadden gedaan omdat dat makkelijker was. Amsterdam is sowieso makkelijker met de trein, omdat je anders parkeerkosten hebt. 1 tripje naar Den Bosch was vanwege een feestje, en ik drink graag een biertje, dus dan is de trein de betere optie. Dus eigenlijk kan ik zeggen dat we 3 extra tripjes met de trein gemaakt hebben vanwege het niet hebben van een auto. De kosten voor alle 5 de tripjes vallen erg mee, dit komt mede omdat mijn vriendin de kosten laat uitbetalen via de zaak, die kosten zien we dus niet terug. In totaal heb ik mijn chipkaart voor 60 euro opgeladen tijdens die 5 tripjes.

Kosten: €60

Ervaring Snappcar


We hebben 1 keer gebruik gemaakt van Snappcar. Iemand bij ons in de buurt op nog geen 1 minuut lopen verhuurd zijn auto via Snappcar, dus dat is een prima alternatief voor als we op een locatie moeten zijn waar we lastig kunnen komen met het OV. Voor de huur van de auto, inclusief benzine en extra gereden kilometers waren we €34 kwijt. Het mooie van Snappcar vind ik ook dat je voor iedere behoefte wel een auto kunt huren. Voor een simpel ritje kunnen we een kleine auto huren van het type Aygo. Voor als we iets moeten vervoeren huren we een stationwagen of een bedrijfsauto van iemand. Ik vind het ideaal. Risico's worden ook netjes afgedekt aangezien je ook verzekerd bent. Ook moet je een schadeformulier vooraf tekenen zodat je achteraf geen gekke claims kunt krijgen.

Ik heb nog wel 1 puntje van kritiek op Snappcar zelf. En dat zijn de verborgen kosten waar Snappcar aan verdient die er zomaar bijkomen. Zo was de autohuur €13,75, maar kwamen er opeens €2,50 aan transactiekosten bovenop. Zelfde geldt voor de afrekening van de extra kilometers, komt er ook nog €2,50 bovenop. Het is niet heel erg veel, maar het feit dat daarover niet vooraf gecommuniceerd wordt vind ik wat minder netjes. Maar naast dat ben ik erg tevreden.

Kosten: €34

Conclusie


Aangezien ik eigenlijk al weet dat er verder geen treinreis meer gemaakt gaat worden of een auto gehuurd gaat worden deze maand, kan ik voor de eerste 2 maanden al een aardige conclusie maken. De totale kosten zijn nog niet eens €100 geweest, en de totale baten meer dan €800 euro. Een "winst' van ruim €700 dus. Daarvoor hebben we iets meer ongemak en langere reistijden, maar problematisch vind ik dat allemaal niet. Voorlopig zijn we blij met onze keuze. 

Wel kan ik me voorstellen dat als ons 2de kind er is, we de auto wat meer gaan missen. Aan de andere kant hebben we dan altijd nog de bus of de fietskar waarin we ons kunnen vervoeren. Dus dat zal uiteindelijk ook allemaal wel wennen.

3 opmerkingen:

  1. Fijn dat je zoveel kunt besparen. :D Ik weet natuurlijk niet hoe het is met een baby en een groter kindje, maar wij hebben nooit echt grote problemen ervaren met een baby in het openbaar vervoer in elk geval :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Per juli stapt manlief over van baan. Zijn lease-auto moet hij daardoor inleveren. Gezien de geringe toename in salaris,maar wel dichter bij huis, betere vooruitzichten en opleidingsmogelijkheden, bekijken we nu of we wel of niet een auto gaan aanschaffen. Dus heb met interesse deze blog teruggelezen.

    BeantwoordenVerwijderen