dinsdag 17 maart 2015

Long time no see

Mijn laatste blogje was alweer meer dan een maand geleden. Gedeeltelijk komt dit door een gebrek aan inspiratie, maar ook zeker door drukte in werk en privé. Veel in het buitenland geweest ook, en dan wordt je ook wel een beetje geleefd en hou je weinig tijd over voor andere dingen. In de afgelopen tijd heb ik over verschillende dingen geblogd, maar daar vervolgens geen vervolg aan gegeven. Dus maar weer even een update over verschillende zaken.

Lekkage

Eindelijk, na 4 maanden worden de laatste loodjes van de lekkage opgelost. De lekkage heeft zo lang geduurd dat er maar liefst 2.5 maanden droogtijd nodig was voordat er kon worden gestuct (sp?), geschilderd, en nieuwe vloerbedekking gelegd kon worden. Het is even wat gedoe thuis, omdat de hele verdieping leeg gehaald moet worden, maar dan is eindelijk onze slaapverdieping weer in orde en leefbaar. En daar kijk ik wel naar uit.

OverlijdensRisicoVerzekering (ORV)


Ik had al eerder geblogd over de ORV die veel te duur was en dat ik daarvoor mijn verzekeraar benaderd had, daarmee zou ik 10 euro per maand kunnen besparen. Maar dat blijkt weer een typische verzekeraar te zijn. Op het moment dat ze geld kunnen verdienen reageren ze heel snel, maar bij een wijziging die geld kost geven ze niet thuis. Op het 1ste bericht hebben ze nooit gereageerd, na een telefoontje werd me gemeld dat ik een brief moest sturen. Dus ik wacht nog steeds op een reactie daarop. Zal nog wel even duren waarschijnlijk...

Zonnepanelen


De winter is bijna officieel afgelopen en het is te merken aan de zonnepanelen. De zonnepanelen gaan de laatste tijd weer lekker, we hebben een aantal mooie dagen gehad en ik heb al weer regelmatig dagen waarin ik 15 kWh opwek. Dus het terugleveren kan weer beginnen.

2.5 maanden zonder auto


Nog steeds geen problemen met het niet hebben van een auto. Sinds het vorige blogje hierover slechts 1 maal de trein genomen en slechts 1 overschrijving gehad van de OV-chipkaart. Het wordt ook weer lekkerder weer, dus het wordt steeds minder een straf om de fiets te moeten nemen.

Bonustijd


Maart en april zijn fijne maanden qua salaris. Maart is bonus-maand en april is vakantiegeld-maand. Qua bonus heb ik recht op 7,3% jaarsalaris dit jaar (maximaal 10%) en qua vakantiegeld heb ik recht op 8 maanden omdat de andere 4 maanden al in september waren uitbetaald. Dit komt ook allemaal goed uit, want komend weekend zijn we een weekend weg en over een maand gaan we op vakantie. Dus dat geld kunnen we goed gebruiken om alle resterende kosten daar te betalen. We gaan naar dollar-landen, dus onze vakantie is 15% duurder geworden de afgelopen maanden door de zwakke euro :(

Indexbeleggen


Last but not least, indexbeleggen. Sinds januari leg ik maandelijks 100 euro in via Meesman. Tussendoor heb ik nog eens 50 euro ingelegd in obligaties, puur om te kijken hoe het proces nou precies loopt voor een extra storting, en dat loopt ook vrij soepel. Goed om te weten voor als ik een keer wat extra wil inleggen in de toekomst. Tot vandaag dus 350 euro ingelegd en na aftrek van kosten is de waarde van de beleggingen nu 376 euro. Op zich maakt het niet uit aangezien ik hiervoor een beleggingshorizon van 10+ jaar heb, maar een koersstijging in de eerste maanden is wel fijn voor het gevoel. 

Tot zover de updates, genoeg gaande dus de laatste tijd. Hopelijk komt het volgende blogje iets sneller dan dit blogje

11 opmerkingen:

 1. "de laatste loodjes van de lekkage": leuke woordspeling:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben er in ieder geval wel goed klaar mee na ruim 4 maanden in een "bouwval" geleefd te hebben

   Verwijderen
 2. Even over je ORV. Welke keuze maak jij in wat er uitbetaald wordt? Een gelijkblijvend bedrag of lineair dalend? En is dat de reden waarom je zoveel kan besparen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stomme is dat ik helemaal niks wijzig. Gelijkblijvend bedrag voor de gehele looptijd. En het verschil is 10 euro per maand (24 naar 14 euro)

   Verwijderen
  2. Heel, heel raar, ja.

   Verwijderen
  3. Heb er inmiddels ook even naar gekeken. Bij ons scheelt het bijna niets. Niet bij onze huidige verzekeraar, niet bij andere verzekeraars (op 1 na, maar die kent een stijgende premie, en dus weet ik niet goed waar ik in totaal aan toe ben). Binnenkort loopt de rentevaste periode af. Ik ga dan eens goed kijken of ik mij nog wil verzekeren voor het bedrag waar we nu voor verzekerd zijn. Bij ons is de ORV echt alleen voor de hypotheek. En die is inmiddels een stuk lager.

   Verwijderen
 3. Is de winst op index beleggen niet ook een gevolg van de zwakke euro? Ik ben zelf ook een paar maanden bezig met indexbeleggen. In januari en februari zijn er echt enorme stijgingen geweest. Dit komt denk ik omdat een groot gedeelte van de indexfondsen in het buitenland worden belegd. Wanneer de euro zo hard onderuit gaat (15% noem jij al) dan betekend dit dat de waarde van de buitenlandse beleggingen ongeveer 15% toenemen. helaas dus niet echt een beleggingswinst als wel een koerswinst. De huidige inleg van 100 euro is dan wel maar 15% minder waard. Dit is een effect van indexbeleggen welke je niet op US blog ziet omdat daar vaak in US only equities wordt belegd. Hoe zie jij dit? Was voor mij wel een besef dat je dus ook omgekeerd een groot koersrisico loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is niet zo zwart-wit als jij het neerzet. Sowieso is maar de helft van de fondsen Amerikaans en dus een groot gedeelte noteert in andere valuta dan dollars. Tenminste, in mijn fonds waarin ik inleg. Het fonds is tevens een euro-fonds en geen dollar-fonds.

   Tevens kun je niet 1op1 zeggen dat een koersdaling van 15% van de euro ook 15% impact heeft op je rendement. Door een zwakke euro kunnen Europese bedrijven profiteren door extra export, en Amerikaanse profiteren weer minder door de relatief sterke en dure dollar. Het heft elkaar voor een groot gedeelte op.

   Dit is natuurlijk wel anders als je in een dollar-genoteerd fonds investeert met voornamelijk Amerikaanse bedrijven. Maar dat doe ik niet.

   Verwijderen
 4. Wow, wat een herkenbaar verhaal over de ORV. Ik heb ook hemel en aarde moeten bewegen om de boel opgezegd te krijgen. Het is me gelukt. Mocht je het hele verhaal willen lezen, check dan de rubriek 'besparen' op m'n blog, daar staat het in drie delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat je nog maar weinig blogt. Ik las graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Op het moment dat ze geld kunnen verdienen reageren ze heel snel, maar bij een wijziging die geld kost geven ze niet thuis."

  En zo zijn er heel veel verzekeraars, en andere organisaties binnen Nederland. Jammer, want uiteindelijk graven ze hun eigen graf. Het beste is om beoordelingen over de betreffende partij op te zoeken voordat je met ze in zee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen