donderdag 5 februari 2015

Crowdfunding - 1ste project volledig afbetaald

Het is weer tijd voor een crowdfunding update. De laatste tijd is het wat stiller op het gebied van investeringen in crowdfunding. Dit komt met name omdat ik mijn geld wat meer vast wil zetten in minder risicovolle investeringen dan crowdfunding. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik crowdfunding helemaal stopzet, maar ik verwacht niet dat ik mijn aandeel daarin veel ga vergroten de komende tijd.

Wat wel leuk is, is dat afgelopen week voor de eerste keer een project volledig heeft uitbetaald. Ik heb 2 projecten van 18 maanden, en de eerste liep dus deze maand af. Het was een project met 7,5% rente annuïtair. Ik had 200 euro geïnvesteerd en na aftrek van kosten heeft het me 209,88 opgeleverd. Bijna 5% rendement dus, en dat is toch een stukje meer dan dat ik op een spaarrekening had ontvangen. De vraag is echter of die paar euro het extra risico waard is. Dat is een beetje de wisselwerking in crowdfunding, kortlopende projecten hebben vaak een lager risico, maar leveren ook minder op. Een tweede kortlopend project loopt in april af, dat is er één met 7% rente.

Een ander project waarin ik had geïnvesteerd had ook een leuk nieuwtje. Het portfolio van het bedrijf is overgenomen vanwege de uitstekende resultaten en daardoor heeft het bedrijf besloten om het volledige resterende openstaande bedrag incl. rente in april uit te betalen. In maart 2014 had ik hierin 200 euro geïnvesteerd, en in april 2015 heb ik het totale bedrag van 237,25 alweer terug ontvangen. Dan heb je het toch al snel over een rendement van 18%. Leuk is ook dat ze direct een nieuw project hebben opgestart, en daarin heb ik wederom 200 euro gestopt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik heb hier wel goed vertrouwen in.

Na de uitbetaling van dit project heb ik nu nog 16 lopende projecten en 1 afgesloten project, Dit leidt tot de volgende cijfers:

Geïnvesteerd bedrag: €3.700,00
Verwacht terug te krijgen bedrag: €4.288,30
Huidig terug ontvangen bedrag: €1.419,50
Nog te ontvangen: €2.868,80
Gemiddeld rendement: 8,17%

Kortom, tot nog toe eigenlijk alleen nog maar positieve resultaten bij GeldvoorElkaar. Ondanks dat ga ik de komende maanden toch wat geld uit crowdfunding omzetten richting indexbeleggen. Uiteindelijk denk ik dat je daar minder risico loopt en hogere opbrengsten uit kan krijgen op de hele lange termijn.

3 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Ik ben me ook aan het verdiepen in Crowdfunding. Waar let jij op als je projecten uitkiest? Is een project met BBB rating en 5s classificatie te risicovol denk je?

  Groet, Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik spiek af en toe op crowdfundingsites, maar vindt het risico nog wel heel groot. Ik vind het jammer dat het niet inzichtelijk is hoeveel procent volledig terugbetaald wordt en hoeveel procent niet. Dat zou voor mij de keuze om geld in crowdfunding te stoppen gemakkelijker maken. Leuk om jouw ervaring hiermee eens te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zitten af en toe wel echt goede tussen. Maar het is en blijft altijd een risico. Daarom ook dat ik nu een beetje ga afbouwen en me ga focussen op indexbeleggen

   Verwijderen