vrijdag 10 juli 2015

De 5 megawatt voorbij

Gisteren gingen de opbrengsten van de zonnepanelen door een kleine mijlpaal, sinds de plaatsing van de zonnepanelen in 2013 hebben ze nu meer dan 5.000 kWh opgebracht. Oftewel, 5 Megawatt! 5 Megawatt klinkt toch een stuk leuker dan 5.000 kWh. Even snel omgerekend is dit ruim €1.000 en zit ik alweer op 35% van wat de panelen moeten terugverdienen.

Het is alweer even geleden dat ik een update over de zonnepanelen heb gegeven, en dat komt omdat ik op dit moment even niet kan inzien hoeveel de zonnepanelen opleveren per maand. Wegens een kleine verbouwing boven heb ik mijn router moeten verplaatsen, en daarmee heb ik dus geen data-verbinding meer boven waarmee ik de opbrengst kan monitoren. Deze 5 Megawatt heb ik afgelezen op de omvormer zelf.

Maar met dit gegeven kan ik nu wel terugkijken op de opbrengsten van het jaar 2015 tot nu. Tot gisterenavond heeft 2015 ruim 1.850 kWh opgebracht, omgerekend zo'n €370. Daarmee loopt 2015 ongeveer 50-100 kWh voor op het jaar 2014. Mocht 2015 zo doorgaan dan kom ik ruim boven de 3.000 kWh opbrengsten uit. Bij de aankoop van de panelen ging ik uit van een opbrengst van ongeveer 2650 kWh, dus die 350 extra is mooi meegenomen en zorgt voor een forse verkorting van de terugverdientijd. Mocht dit zo doorgaan de komende jaren dan is de installatie volledig terugverdient ergens begin 2018, en dat is in ongeveer 4.5 jaar.

Dat zonnepanelen ook andere voordelen hebben merk ik aan onze buren. Aan beide kanten staat het huis te koop, één met panelen en ééntje zonder panelen. Niet alleen heeft het huis met panelen een hogere prijs, er zijn ook significant meer bezichtigingen bij het huis met de zonnepanelen. Nu is dat natuurlijk niet 1-op-1 te relateren aan de zonnepanelen, maar bij het verkooppraatje op Funda komen de zonnepanelen en de daarbij horende lagere stroomkosten wel ruim aan bod en is het dus wel degelijk een factor waar rekening gehouden mee wordt.

Ik ben er dus ook wel overtuigd van geworden dat zonnepanelen voor waardetoevoeging zorgen bij je huis. Hoeveel precies is moeilijker te bepalen, maar het is wel fijn om te zien dat huizen met zonnepanelen aantrekkelijker zijn op de woningmarkt.

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben nu iets meer dan een maand zonnepanelen en ze hebben al ruim 550 kWh opgeleverd. Het zijn twaalf panelen en het gaat tot nu toe als een tierelier :-)
  Er zijn meer mensen in onze straat met zonnepanelen en vooral op het type huis dat wij hebben met een dak dat heel gunstig op het zuiden ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze maanden zijn erg fijn om te starten, dan zie je direct dat je opbrengsten nu meer zijn dan dat je verbruikt.

   Verwijderen
 2. Geweldig hè! Die van ons liggen er op sinds 14-11-2013 dus ongeveer even lang, we hebben 5813 kwh opgewekt tot nu toe, maar wel met 20 panelen, totaal 5200 wattpiek. Die van jullie liggen zeer gunstig! Maar ondanks dat is dak nu eenmaal niet optimaal ligt zo'n we zeer blij met de aanschaf, het voelt goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voelt heel goed inderdaad. Ons dak is idd gunstig, op het Zuid-Oosten, maar 0,0 schaduw.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb sinds september 2012 22 panelen op mijn dak liggen. Mijn datalogger geeft aan dat ik 15.25 MwH opgewekt hebt. En ook ongeveer net zoveel ton CO2 bespaart heb.

  CO2 is zeker zo leuk om te zien. 1 ton CO2 is een vliegreis van london naar Kuala Lumpur...dus heb ik al 15 enkele reisjes bespaart. of 240000 km met de trein...dat is gewoon 6 keer de wereld rond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verbruik je dan ook zoveel, of lever je nu ook veel terug aan het net?

   Verwijderen
  2. Ik lever een boel terug aan Essent. (rond de 1000 KwH) maar had een beetje het idee, dat het rendement terugloopt en we waarschijnlijk over 5 jaar allemaal elektrisch rijden...daar kun je dan ook maar op voorbereid zijn

   Verwijderen