dinsdag 21 juli 2015

Eerste hypotheekaflossing van 2015

Zojuist heb ik de eerste hypotheekaflossing van 2015 gedaan. Eind deze maand is mijn hypotheekschuld weer met €500 verminderd. Uiteraard heb ik afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. Aangezien ik nog altijd het astronomisch rentepercentage van 5,8% betaal voor mijn hypotheek gaat deze aflossing me een whopping €2,42 bruto opleveren per maand. Dat is eigenlijk nauwelijks de moeite als je het zo bekijkt. Maar dat is eigenlijk niet eens het belangrijkste, belangrijker is dat ik door dit af te lossen ik weer een stapje dichterbij de 90% grens kom, ik sta nu op 90,5%. Als ik onder de 90% komt betekent dat dat ik bij renteherziening in aanmerking kom voor een lagere risico-opslag. Dat scheelt waarschijnlijk 0,3% op de complete hypotheeksom, en dat is omgerekend €750 bruto per jaar. En dan wordt die extra aflossing opeens een stuk interessanter!

Ik acht de kans groot dat ik volgende maand weer een soortgelijke aflossing ga doen, tenzij ik het weer op mijn heupen krijg om het in indexbeleggen te investeren. Mijn initiatief van vorige maand om wat meer geld in indexbeleggen te stoppen heeft deze week namelijk zijn vruchten afgeleverd. Ondanks problemen in China stegen de beurzen vanwege goed nieuws rond Griekenland, en dat zorgde ervoor dat in 1 week mijn investeringen met 5% stegen. Dus dat zag er leuk uit op mijn overzichtje van investeringen. Komende 2 weken gaat er sowieso weer €300 richting het potje, dus dat spaarpotje begint groter en groter te worden.

Ik ga weer even van het zonnetje genieten. Ik hoop jullie ook!
14 opmerkingen:

 1. Kun je uitleggen wat dat precies is, die 90% grens en hoe dat zit met die risico-opslag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de hoeveelheid hypotheek die je hebt tov de marktwaarde van je huis (woz-waarde). Vaak betaal je een risico-opslag bovenop je hypotheektarief als je boven de 60% zit. Is per bank verschillend.

   Verwijderen
 2. Waarom kom je pas bij renteherziening in aanmerking voor verlaging rente, bij veel (meeste?) partijen is dat tussentijds ook al als je onder de grens duikt. Munt adverteert hier bijvoorbeeld mee dat zij dat zelf monitoren.
  Vraag is alleen of ze nog een oud taxatierapport accepteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt afhankelijk van je verstrekker, die van ons doet dat alleen bij renteherziening

   Verwijderen
 3. Fijn dat dit op 90% staat, dat is goed te doen qua aflossen. Waar hebben jullie de hypotheek lopen? De Rabobank is veel strenger en heeft hem lager liggen. Wij komen hierdoor helaas nog lang niet in aanmerking voor een verlaging van de hypotheekrente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amstelhuys, dochter van Delta Lloyd. En de risico-opslag gaat in stapjes volgens mij, bij 55 of 60% is de risico-opslag helemaal weg

   Verwijderen
 4. 2,42 lijkt niet veel maar over een jaar is dat toch 24,20 enz dan is dat kleine bedrag toch opeens een heleboel ;-)
  Wij zelf sparen het geld voor de extra aflossing op een aparte rekening en lossen dan rond okt/nov 1x per jaar een bedrag af.
  ons huis is in 2013 gekocht en we zijn nu 2x 20,- gezakt per maand.
  De aflossing van dit jaar moet dus nog gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee sorry, ik weet dat veel mensen dat vaak zeggen, met het oog op dat alle kleine beetjes helpen. Maar die 2,40 bruto (1,20 netto) is gewoon echt weinig.

   Als er geen groter doel achter zou zitten zou ik het niet hebben gedaan denk ik

   Verwijderen
 5. 0,3% op de totale hypotheeksom is waarschijnlijk geen €750,--. €75,-- misschien?

  Ik begin per augustus maandelijks met Meesman. Na de eerste maandelijkse storting is tussentijds extra storten ook mogelijk, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch lekker zo'n extra aflossing. Wij zijn pas bij de studieschuld aanbeland..hypotheek duurt nog even!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou die studieschuld nog even laten met de huidige rente-percentages, of betaal je nog fiks meer rente?

   Verwijderen
  2. Never mind. 86k studieschuld tegen 3%... Wow

   Verwijderen