zaterdag 30 april 2016

De investeringen deze maand

Als je een beetje bezig bent met financieel onafhankelijk zijn dan weet je ondertussen dat je spaarquote een vrij belangrijk onderdeel is van dit geheel. Hoe hoger de spaarquote, des te eerder ben je financieel onafhankelijk. In principe is de spaarquote niks anders dan over een bepaalde periode het verschil tussen inkomsten en uitgaven te delen door de inkomsten. Ik ben daar in de afgelopen jaren nooit zo mee bezig geweest omdat ik me eigenlijk meer focuste op investeringen om mijn kostenpeil zo laag mogelijk te maken. Denk aan de aanschaf van zonnepanelen, verkoop van een auto, aflossing studieschuld en nu sinds deze maand een nieuwe hypotheek.

Maar de laatste tijd ben ik me ook meer aan het begeven op het vlak van investeringen (indexbeleggen) en nu dan ook het maandelijks aflossen van de hypotheek. Dit zijn natuurlijk zaken die bijdragen aan de uiteindelijke spaarquote. Voor deze maand dragen de volgende zaken bij aan mijn spaarquote:

Inleg spaarrekening: €500
Aflossing annuïtaire hypotheek: €99,55
Inleg bankspaarhypotheek: €82,12
Rente bankspaarhypotheek: €40
Maandelijkse inleg indexbeleggen: €100
Extra inleg indexbeleggen: €200
Koerswinst indexbeleggen: €250

De laatste is een beetje dubieus, omdat je pas daadwerkelijk koerswinst kunt claimen als je het ook daadwerkelijk incasseert, dus die zal ik even verder buiten beschouwing laten. De inleg van de spaarrekening is normaal ook niet zo hoog, maar omdat ik nu met terugwerkende kracht extra kinderopvangtoeslag kreeg kon ik de spaarrekening een beetje spekken. Al met al is er dus ruim €1.020 gespaard deze maand. Als je dit deelt door de inkomsten van ongeveer €4700 (loon, kinderopvangtoeslag en HRA) dan kom je op een spaarquote uit van ongeveer 22%. Als ik de koerswinst mee zou nemen dan zou het op ongeveer 27% uitkomen. Dit is nog lang niet voldoende om op langere termijn Financieel onafhankelijk te worden, maar dat is ook niet realistisch op 1 inkomen met een huis dat gekocht is op de top van de markt en 2 kinderen die naar een kdv gaan.

Zoals je je misschien kunt voorstellen zullen de verschillen iedere maand zeer groot zijn. In mei komt altijd vakantiegeld binnen en is de spaarquote dus zeer hoog, en in de vakantiemaanden wordt er meer uitgegeven en zal de spaarquote misschien zelfs negatief zijn omdat er geld van de spaarrekening wordt afgehaald. Het is dus realistischer om een spaarquote te berekenen over een langere duur dan 1 maand, bijvoorbeeld een kalenderjaar. Daar zitten namelijk dan ook alle grote veranderingen in verwerkt zoals 13de maand, vakantiegeld, belastingteruggave, energie-teruggave, kindertoeslag, etc.

Ik kan het iedereen aanraden om het af en toe eens te doen. Want het geeft goed weer of je op de goede weg bent of niet.

4 opmerkingen:

 1. Ik hoor vaak van saving rate, soms van bespaarcentage, spaarquote is nieuw voor mij:-)
  Ik zit op een vergelijkbaar percentage. Ik hou ook een moving average voor een heel jaar bij, dan heb je geen last van die maandelijkse schommelingen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De spaarquota wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd in combinatie met FO. De spaarquota zegt namelijk helemaal niks over hoe snel je FO wordt. Iemand kan een spaarquota hebben van 95% maar als dit geld op een spaarrekening wordt gezet zal deze persoon nooit Fo worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valide punt. Het idee is natuurlijk dat je uiteindelijk van je passieve inkomsten zou moeten kunnen leven. Dat gaat je niet lukken met enkel en alleen geld op je spaarrekening. Tenzij je natuurlijk heel veel spaargeld hebt

   Verwijderen