maandag 10 september 2012

Maandoverzicht augustus

Zoals beloofd zou ik nog een maandoverzicht maken van de maand augustus. Het kostte even wat moeite, maar daar is die dan (mocht de link niet werken, let me know):

https://docs.google.com/open?id=0B8TEVx7QKmeWbkVxNzN3WmR3MjA

Al met al was het een beetje een vreemde maand qua uitgaven. Allereerst vierden we onze verjaardag waardoor de er extra kosten waren op boodschappen (€100). De voorraad Nespresso is weer aangevuld (€75), en we hebben nieuwe planten gekocht (€45) Daarnaast waren er ook verhoogde uitgaven vanwege de komst van de kleine, waardoor de post incidentele uitgaven relatief hoog is. Ook zie ik duidelijk een invloed op de boodschappen vanwege het feit dat mijn vriendin hele dagen thuis zit. Iedere dag boodschappen doen is duidelijk minder goed voor de financiën dan éénmaal per week!

Aan de inkomsten-kant weinig verrassingen, alhoewel er misschien wat veel van de spaarrekening is overgeschreven naar de lopende rekening. Hierdoor lijkt het net alsog het een positieve maand is geweest, maar eigenlijk hebben we meer geld uitgegeven dan dat we hebben binnengekregen.

Conclusies n.a.v. dit overzicht


Een overzicht zoals hierboven geeft direct veel inzicht. Zo zal  ik aan de uitgavenkant wat meer gaan focussen op de uitgaven op boodschappen en incidentele uitgaven. Ook aan de inkomstenkant gaat er vanaf september veel veranderen. Tot op heden kregen we beiden het salaris op onze eigen rekening gestort, waarnaar we een gedeelte oversluisten naar onze gezamenlijke rekening. En er waren een aantal uitgaven die we nog beiden voor eigen rekening namen zoals benzine, verzorgingsproducten, etc. Vanaf september gaan we dat helemaal anders doen. Beiden gaan we het complete salaris op de gezamenlijke rekening storten, we geven onszelf een maandtoelage (€150) en alle gezamenlijke kosten gaan van de gezamenlijke rekening. Op basis van een eerste schatting houden we hierdoor ongeveer €200 over per maand. 

Zien jullie naast de uitgaven op boodschappen en incidentele uitgaven nog opvallende zaken?

15 opmerkingen:

 1. De link werkt wel, maar ik heb een andere inlog nodig om hem te kunnen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je het nu proberen, was vergeten het bestand te delen...

   Verwijderen
 2. Door te consuminderen en te besparen zou je veel meer kunnen sparen en hierdoor ook meer kunnen aflossen. Dit is een proces, wij zijn al een jaar bezig met vallen en opstaan en het consuminderen begint nu langzamerhand een gewoonte te worden. Iedereen heeft hier ook zijn eigen genoegpunt in. De vraag is of je meer zou willen bezuinigen of dat deze levenswijze jouw genoegpunt is.
  Ik vind je boodschappenbudget hoog. (boodschappen en delicatessen). Uiteraard zat er natuurlijk een verjaardag bij en het nodige kraambezoek, maar dan vind ik het nog aan de hoge kant. Wij: manlief, ik onze 3 pubers en 6 katten (we hebben een woonboerderij, de katten zijn grotendeels buiten)geven gemiddeld 100,00 euro uit aan boodschappen. Ik probeer dit terug te brengen naar 90,00 euro maar dit is afgelopen week ook niet gelukt (97 euro)
  Ik denk dat je nog veel op je boodschappen kan besparen mocht je dit willen! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloof me, ik vind 1200 euro aan boodschappen en incidentele uitgaven véél te hoog. :D Voor mijn gevoel is het wel een uitschieter, want vroeger zaten we altijd op 400 euro voor de boodschappen. Maar dat is al een tijd geleden.

   Tijd dus voor een kritischere blik op de boodschappen!

   Verwijderen
  2. Kanttekening: wij zaten voordat we begonnen met consuminderen op 150,00 euro per week aan boodschappen.
   We koken bewuster, gooien weinig tot geen eten meer weg, letten op wat er in de aanbieding is en richten hier ons weekmenu naar in. En geen eten meer afhalen, laten bezorgen etc. WMT

   Verwijderen
 3. Nu lukt het hoor!
  Ik reserveer elke maand een deel van de kosten die jaarlijks terugkomen (bijv. de krant en abonnementen), zodat ik maanden beter met elkaar kan vergelijken. Ik weet niet of jij dat ook doet, of alle uitgaven alleen van augustus hebt meegenomen?
  Als je alle jaarlijkse kosten ook (virtueel) verdeelt dan kom je nog minder voor verrassingen te staan.

  Succes deze maand met de boodschappen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het overzicht klopt nu nog niet helemaal, en het zal nog wel aangepast worden in de toekomst. De kosten voor abonnementen is in dit overzicht 0 euro, ik weet dat dat niet klopt.

   De dingen die we jaarlijke betalen zijn een aantal abonnementen en de reisverzekering (ongeveer 100 euro), dit is dus te overzien en hoef ik geen reservering voor aan te maken. Verder wordt het allemaal per maand betaald.

   Ik hoop over een aantal maanden veel inzicht te krijgen in mijn uitgaven. Op basis van 1 maand is er weinig nog te zeggen. Behalve dat sommige posten wel erg veel zijn!

   Verwijderen
  2. Ik kom erachter dat er steeds meer dingen zijn die we per jaar of per kwartaal betalen en waar ik eerst geen rekening mee hield en dan tikt het aardig aan. Bijv. de gemeentebelastingen, waterschapsbelasting, autoverzekering, wegenbelasting en vakantie (vakantiegeld zit bij het maandloon in). Daar reserveer ik momenteel een kleine 300 euro per maand voor, zodat het geld er iig wel is als het betaald moet worden. Als het alleen om hele kleine bedragen gaat is het idd verwaarloosbaar.

   Verwijderen
  3. Ik ben heel blij dat ik de gemeentelijke belastingen kan splitsen in 10 gelijke termijnen. Al de zaken die je opnoemt betaal ik per maand. De zaken die ik per jaar betaal zijn:

   - abonnement tv-krant, Columbus, Vereniging Eigen Huis en Happinez
   - reisverzekering

   Het is in totaal wel iets meer dan 100 euro, maar in ieder geval te overzien qua totale kosten.

   Verwijderen
 4. ik heb een tijdje elke 2 weken het boodschappenbedrag gepind, in een speciale portemonnee gedaan, en daar CASH alle boodschappen van betaald. Omdat ik concreet zag hoeveel boodschappen waren (danwel hoe weinig er nog in de portemonnee zat), werden daarmee de boodschappenkosten organisch lager. Tipje?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie overzichtelijke begroting. Wat mij opvalt is de post overige uitgaven van iets meer dan €400. Weet je wat voor soort uitgaven dat zijn?
  Bij mij was die post ook ooit zo hoog (wisselend tussen de 200 en 500 euro met soms nog meer uitschieters naar boven), nu is die post hooguit 20 euro.
  Eigenlijk waren dat uitgaven die ik nl niet meer wist te herleiden tot iets. Door alles bij te houden wist ik het toch onder te brengen in andere categorien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede opmerking, zorgde ervoor dat ik even wat kritischer ging kijken. 295 euro was van de creditcard, maar ik besef me dat al die uitgaven vakantie-gerelateerd waren (restaurant, tol, benzine welke ook weer retour is ontvangen).

   De post moet dus eigenlijk 125 euro zijn, één keer is dat pinnen waarvan ik niet meer weet waar het naartoe is gegaan en éénmaal 2 bloemetjes voor verjaardagen.

   Verwijderen
 6. Prima eerlijke lijst met inkomsten en uitgaven.
  Je begint nog maar net met de knop om te zetten, je komt er wel
  Wat een fantastisch bedrag terug van de belastingdienst. Maandelijks nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb net je blog ontdekt en je excel overzicht gedownload. Ben je je ervan bewust dat ook het tabblad overzicht augustus voor iedereen is te lezen? Daar staat nogal privacy gevoelige informatie in. Zoals de voor-, achternaam en geboortedatum van je vriendin, bankrekeningnummers en ik kan precies waar en wanneer jullie uitgaven hebben gedaan. Lijkt me niet echt handig om dit zo maar op internet te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dank is groot, had niet door dat dat allemaal zo te zien was. Heb de link aangepast.

   Verwijderen