vrijdag 9 november 2012

Sparen loont niet meer

Sparen was de afgelopen jaren al niet echt lucratief meer, maar vanaf oktober is sparen definitief onaantrekkelijk geworden. De inflatie voor oktober is uitgekomen op 2,9%, terwijl de hoogste spaarrente op 2,55% staat.

http://www.z24.nl/z24geld/artikel_391956.z24/Spaarder_de_klos__hoge_inflatie_slaat_rendement_weg.html

Met name voor spaarders is dit een slecht bericht, je spaargeld wordt minder waard en de rente compenseert het niet meer. Het enige alternatief voor spaarders zijn de deposito's, maar dan moet je wel minimaal je geld 2 jaar lang vast zetten, wil je de inflatie kunnen compenseren. Dit is niet altijd wenselijk.

Het is wel goed nieuws voor mensen met een hypotheekschuld, de hypotheekschuld neemt in feite met 2,9% af door de hogere inflatie. In de jaren 80 was de inflatie jarenlang heel erg hoog, waardoor mensen die toen een huis hebben gekocht/gebouwd er nu erg warmpjes bij zitten. Aan de andere kant, als je bezig bent met het aflossen van je hypotheekschuld is dit eigenlijk weer geen goed nieuws. Je bent nu aan het aflossen terwijl de waarde van de schuld in de toekomst door inflatie relatief gezien een stuk minder wordt.

Over het algemeen wordt een lage inflatie als positief gezien voor de economie. 2,9% zit er eigenlijk net teveel boven. Dat heeft de volgende negatieve effecten:

Een land met te hoge inflatie ondervindt vaak dat investeerders niet meer in het desbetreffende land willen investeren. Als de rente op een spaarrekening (bijvoorbeeld 2,5 procent) lager is dan de inflatie (bijvoorbeeld 3 procent), dan lijdt een kleine spaarder op termijn verlies. Hij kijkt dan beter uit naar een andere belegging of koopt goederen of harde valuta. Als de situatie escaleert, kan het monetair systeem van een land instorten. Het publiek verliest het vertrouwen in de eigen munt en zullen hun tegoeden bij de banken opeisen. De banken kunnen al dat geld niet direct op tafel leggen, zij hebben slechts een deel van de door het publiek direct opeisbare tegoeden gedekt. (bron: wikipedia)

Is er ook iets positiefs aan inflatie? Jazeker. In principe zorgt inflatie ervoor dat je beter nu een investering kunt doen dan later. Later zul je er namelijk meer voor gaan betalen. Ook lenen wordt om dezelfde reden goedkoper. Het kan dus een goede manier zijn om de economie weer aan de gang te krijgen.

11 opmerkingen:

  1. Wij sparen bij Moneyou en Rabobank. De rente is het afgelopen jaar inderdaad hard gedaald, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft het nog steeds zin om te sparen bij money you? Ik twijfel nog steeds. Ben ook bij de rabobank.

      GR Ellen

      Verwijderen
    2. Waarom zou je twijfelen om je geld ergens anders te stallen als dat een significant hogere rente oplevert?

      Verwijderen
  2. Investeren in geldbesparende (aan inflatie onderhevige) dingen: zuinige auto, zonnepanelen ed.

    BeantwoordenVerwijderen

  3. Je schrijft verstandige dingen maar inflatie is niet direkt handig voor de particulier maar pas in 2de instantie. Het is handig voor de banken, die gaan er vanuit dat de particuliere schuldenmaker met hogere inflatie uiteindelijk meer loon gaat krijgen, dat loon gaat dus stijgen en daarom kan die particuliere schuldenmaker weer meer gaan lenen en dat is in het belang van de bank namelijk geld creëren! Zo werkt het systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inflatie heeft zo zijn positieve en negatieve aspecten voor de consument

      Verwijderen
    2. Een nadeel misschien is dat de lonen niet zo hard meestijgen en het krapjes wordt aan het einde van de maand om alle rekeningen op tijd te betalen. Minder schulden op je huis als voorzorg helpt dus wel al was het maar omdat je de bank buiten de deur kunt houden.

      Verwijderen
  4. Aflossen is het nieuwe sparen, toch? Des te meer reden om, na de verkoop/aankoop van ons/een huis, onze overige spaarcentjes te steken in het aflossen van onze schuld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, alleen wordt je schuld ook minder waard ( theoretisch gezien), dus dat loont ook minder.

      Niettemin zou ik gewoon blijven aflossen :)

      Verwijderen
  5. Ik trek me er niet veel van aan. De inflatie is misschien hoger en geld wordt minder waard, maar het wordt ook steeds lastiger te krijgen, als je te maken hebt met ontslagen en met dalende inkomsten. Dan los ik liever af op mijn schuld, dan dat ik wacht tot die door de inflatie wonderbaarlijk (waar ik dus geen drol van geloof) verdwijnt. Maar dat is persoonlijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je schuld zal niet verdwijnen als je niet aflost. Maar dat je schuld door inflatie relatief gezien minder waard wordt is een vaststaand feit.

      Desalniettemin moet je gewoon blijven aflossen. Dat doe ik ook

      Verwijderen