dinsdag 15 januari 2013

Hypotheek status

Ik heb sinds kort een nieuw tabblad aangemaakt die betrekking heeft op mijn hypotheek, zodat iedereen altijd kan zien wat de status is en niet hoeft terug te kijken naar oude berichten. De huidige status is als volgt:

Op dit moment heb ik in totaal €31.130 afgelost op een totale schuld van €336.000. Hierdoor is mijn maandelijkse inleg voor de bankspaarrekening gedaald met €5,37 en zijn de maandelijkse rentelasten gedaald met €150,80 per maand.

Ik zal in de toekomst bij wijzigingen die pagina ook updaten, zodat die altijd up-to-date is. Ik zit ook nog te denken om een tabblad te maken waarin mijn maandelijkse overzichten standaard in geupdate worden. Maar ik moet nog even bedenken hoe ik dat wil doen.

Terwijl ik dit bericht type staat Nederland in de langste file ooit. Met dank aan de sneeuwval. We kunnen er blijkbaar toch niet aan wennen, dat witte goedje op de weg. Het grootste probleem was nu natuurlijk dat de meeste sneeuwval 's nachts viel, waardoor er geen verkeer was dat het strooizout "in kon rijden". Toch vind ik dat Rijkswaterstaat ook wel wat te verwijten valt. Ik zie verdomd weinig sneeuwschuivers bijvoorbeeld, terwijl ik wel vanochtend op de snelweg een compleet besneeuwde linkerbaan zie. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om de snelwegen sneeuwvrij te houden zou je zeggen.

15 opmerkingen:

 1. Dat moet vast een heerlijk gevoel zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoorde het ook al op het nieuws. Blijkbaar zal de ochtendspits naadloos over gaan in de avondspits...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die 150 euro minder hypotheek, is dat bruto of netto? Zo is je terugverdientijd namelijk wel heel erg lang, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tvt haal je direct, het is namelijk geen investering maar een aflossing. Je hebt direct minder schulden

   Verwijderen
  2. Zie hierboven, terugverdientijd is helemaal niet aan de orde. Je schuld gaat direct omlaag. Bij zonnepanelen heb je een terugverdientijd omdat je eerst een investering moet doen. Bij aflossen niet, vanaf dag 1 maak je winst omdat je minder rente betaald aan de bank. Nu gaat dat helemaal op omdat de spaarrente nauwelijkse meer 2,5% oplevert.

   Overigens is het bruto 150 euro minder hypotheek per maand. 1800 per jaar. Netto ongeveer 1050 per jaar of 88 euro per maand.

   Verwijderen
  3. Het gaat uiteindelijk toch om de besparing op de rente? Die verdien je nu in 34 maanden terug..... Maar goed. Als je verder geen grote wensen hebt en je huis staat 'onder water', wel begrijpelijk. Hier hebben we nog genoeg te wensen en geen duur huis. Ik verbaas me over het 'aflosvirus' in blogland. That's it.

   Eigenlijk moet je ook gederfde rente tellen, hoe weinig ook:)

   Verwijderen
  4. Zie je daar gaan we weer als je de reacties ziet....blijft lastig om schuld op de balans te zetten. Maar ja, het bedrijfsleven kan er ook niet mee omgaan dus wat wil je. Dat begrip klopt gewoon niet.

   Zie het zo: je hebt keiveel geld over als je geen schuld hebt die rente kost. 1 Maandsalaris per jaar? 2 maandsalarissen per jaar? 3? Die lariekoek 'hoeveel je er aan verdient' is voor 'ons' particulieren niet aan de orde.

   Verwijderen
  5. @Zena: Ik begrijp je berekening niet mbt de 34 maanden. Hoe kom je daaraan?

   Voor mij is het simpel. Mijn rente is hoog met 5,8%. Door af te lossen heb ik een direct rendement van netto 3,2%. Spaarrente is dermate laag dat ik dat op dit moment niet gecompenseerd krijg. Dat scheelt 0,8%. Dat is mijn echte winst op jaarbasis. Verder hou ik gewoon een forse buffer aan waarmee ik tegenvallers kan opvangen.

   Daarnaast zorgt aflossen ervoor dat ik dichter bij mijn uiteindelijke doel kom, en dat is financiƫle onafhankelijkheid.

   Verwijderen
 4. Overigens vandaag eindelijk bericht gehad van de bank omtrent de aflossing die ik eind november (!!!) heb gedaan. Toen heb ik €3.000 afgelost. Er wordt altijd rente bij berekend over de looptijd tussen storting en daadwerkelijke verwerking. Uiteindelijk heb ik 15 euro extra afgelost en dus is er €3.015 afgelost.

  Scheelt weer een slok op een borrel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je lang genoeg bezig bent weet je inderdaad niet meer dat je aan het aflossen bent merk ik zelf wel. Werkt een beetje uithollend in je dagelijks leven maar het is net alsof van een volle maaltijd op je bord 1 lepel wordt weggesluisd. Je ziet het wel maar aan het einde van de maaltijd kun je echt niet zeggen of je die lepel wel of niet genuttigd hebt zeker na verloop van tijd (4 gangen).

   Verwijderen
 5. @tis een fors bedrag dat je aflost. Dat die rente omlaag gaat is een lekker gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe verder je komt met aflossen, hoe sneller het gaat!
  Een heerlijk gevoel als je (ooit) van die ellende bent verlost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut waar. Met die 150 euro per maand minder rente kunnen we jaarlijks weer 1800 euro extra aflossen.

   Verwijderen
 7. Wat een leuke en inspirerende blog, ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen