dinsdag 8 januari 2013

Goedkoper in 2013, benzine en nog 7 andere zaken...

Er zijn natuurlijk een hoop zaken die duurder worden in 2013. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de assurantiebelasting en de BTW-verhoging. Ook krijg je minder snel aanspraak op subsidies in 2013, waardoor je "inkomen" ook nog eens omlaag gaat. Maar niet alles is negatief voor 2013, er zijn ook zaken die goedkoper worden. Dit blijkt uit een artikel op z24.nl. Hier het lijstje:


 1. Benzine: de verwachting is dat de olieprijs met ongeveer 30% gaat zakken. Dit leidt tot lagere olieprijzen. Verwacht geen 30% daling voor de prijs aan de pomp, want ruim 60% van de prijs bestaat uit belastingen. 
 2. Laptops: Laptops met een AMD-processor zullen gedumpt worden dit jaar. De leverancier van chips zit namelijk in de problemen en zal waarschijnlijk uit de "chips" stappen.
 3. e-Readers: De signalen worden steeds steviger dat Amazon ook in Nederland gaat  komen. Amazon is een grote leverancier van e-books en heeft ook een eigen e-reader. Verwacht daarom dalende prijzen. Ook bol.com krijgt er een serieuze concurrent bij, dus de prijzen van Bol.com zouden ook wel eens kunnen gaan dalen.
 4. Harde Schijven: Vanwege overstromingen in Thailand gingen de prijzen van harde schijven wereldwijd omhoog met tientallen procenten. De verwachting is dat de prijs van een harde schijf weer richting oude normale prijzen zal gaan.
 5. Zonnepanelen: Niet alleen wordt de concurrentie heviger in Nederland op het gebied van zonnepanelen, maar ook de productieprijzen van zonnepanelen zijn nog altijd dalende. Daardoor dus ook de kostprijs.
 6. Spelcomputers: In 2014 wordt er een nieuwe console verwacht van Microsoft en van Sony. Verwacht daarom lagere prijzen voor de Xbox en Playstation 3 voor 2013.
 7. Grote Full-HD TV's: Tv-fabrikanten zetten in 2013 waarschijnlijk in op zogenoemde 4k-televisies. Dat zijn tv’s met schermen van ongeveer 4000 pixels in de breedte, ruwweg het dubbele van de huidige full-HD-tv’s. Die laatste categorie zal dus waarschijnlijk iets in prijs dalen. Vooral de echt grote modellen met een beelddiagonaal van 150 centimeter zijn nog aan de prijzige kant en kunnen best iets zakken.
 8. Winkelen met de smartphone: Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft inmiddels een smartphone. Tegelijkertijd kopen we met z’n allen steeds meer spullen via internet. Een kwart van de mensen checkt voorafgaand aan de aankoop de prijzen elders via zijn mobiel of tablet. Het wordt tijd dat winkeliers daarop inhaken, stelt Cor Molenaar, professor aan de Erasmus Universiteit. Door de smartphone te integreren in het verkoopproces, kun je klanten binden. Winkels zullen dus met aanbiedingen strooien via apps op de smartphone om klanten te winnen.

Gaat dit het verschil maken in 2013, gaat dit genoeg compenseren voor de zaken die omhoog gaan? Dat denk ik niet. De enige echt belangrijke daler in dit lijstje is de benzine, dat kan best een slok op een borrel schelen op jaarbasis. Maar het loont wel om op te letten als je één van de producten wilt kopen die hierboven staan, de prijzen zouden in de loop van 2013 dus flink kunnen zakken.

Ik zal hopelijk morgen wat tijd hebben om mijn maandoverzicht van december te maken en een forecast te maken over 2013.

13 opmerkingen:

 1. Helaas zijn dat prijsverlaging,waar ik een voordeel van heb. Misschien dat de olieprijs verrekend wordt in de gasprijs in juli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De enige interessante op dit moment in het lijstje vind ik zonnepanelen. Maar voorlopig krijg ik manlief nog niet om....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Minpuntje voor de zonnepanelen, de verwachting is dat de daling nog minimaal 5 jaar door blijft gaan. Dus als je er zo naar kijkt is het nooit een goed moment.

   Ik ben me ook aan het oriënteren, maar ik ga pas over tot een koop als er ook aanbieders die geen meerkosten rekenen voor installatie op leien daken

   Verwijderen
  2. De investering voor panelen kan je beter laten afhangen van de terugverdientijd. Nog beter check zonnecollectoren want goedkoper en kortere ROI en leuk rendement op warm tapwater of vloerverwarming.

   Verwijderen
 3. Heeft Nederland niet nog steeds een vaste boekenprijs? Concurrentie daarop wordt dan moeilijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke nieuwtjes allemaal. Lagere olieprijzen, betekent dat de gasprijzen ook omlaag gaan.
  Ik dacht even dat je veel tijd aan deze blog had besteed, maar Valhalla kende je bron.
  Opsteker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal ben ik altijd heel netjes met bronvermelding, deze keer eventjes vergeten. Ik heb het iets te druk om dergelijke trends allemaal uit te zoeken :)

   Verwijderen
 5. Er zijn nou toch ook al nieuwe zonnepanelen? moet je maar een verder over opzoeken, dus de zonnepanelen die iedereen nu op de daken hebben liggen zijn alweer achterhaald. Die nieuwe zonnepanelen kunnen schijnbaar 3 keer meer energie opleveren. Misschien ook iets om rekening mee te houden wanneer je het overweegt.

  http://www.wanttoknow.nl/zo-kan-het-ook/3d-zonnecellen-veel-efficienter-en-goedkoper-dan-olie/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 3d-zonnepanelen zitten nog in het uiterste beginstadium van ontwikkeling. De huidige zonnepanelen zijn misschien niet super-efficiënt, maar zijn wel relatief goedkoop t.o.v. 3d-panelen.

  De tvt van 3d-panelen is op dit moment zeer waarschijnlijk nog non-existent, omdat je voor een paneel misschien wel enkele tienduizenden euro's moet neerleggen

  BeantwoordenVerwijderen