woensdag 9 januari 2013

Maandoverzicht December

Het is gelukt, het maandoverzicht voor december is af! Vanwege de feestdagen, extra salaris, giften en aflossingen een beetje een vreemde maand qua uitgaven en inkomsten. Ook hebben we besloten om de zorgverzekering voor 2013 volledig vooruit te betalen, dus de kosten aan die kant waren ook hoger.

Maandoverzicht December

Kijkend naar het maandoverzicht zijn er een aantal zaken die opvallen. Aan de inkomstenkant is het salaris een stuk hoger dan voorgaande jaren. Dit komt door de uitbetaling van de 13de maanden van mij en mijn vriendin. De posten spaarrekening en incidentele inkomsten zijn ook een stuk hoger vanwege de éénmalige gift die we van schoonmoeder hebben gekregen. Slechts een gedeelte van het bedrag is verwerkt in dit overzicht, omdat de gift op de rekening van mijn vriendin is gestort. Dit overzicht laat enkel €4.144 terugkomen, de overige €20.000 komt terug in het overzicht van januari, maar enkel in het hypotheeklasten overzicht.

Aan de uitgavenkant zitten de grootste uitgaven in het aflossen van de hypotheek, vooruit betalen van de zorgverzekering, kinderdagverblijf en hobby & sport. De hypotheek hebben we weer met €4.144 verder afgelost. De zorgverzekering hebben we vooruit betaald zodat we 3% korting zouden krijgen. De eerste rekening van het kinderdagverblijf is betaald (zonder dat we de belastingteruggave al gekregen hebben, die zal in januari wel komen), en we hebben wat uitgaven gehad betreffende wintersport (kleding en dagje Snowworld). Ik vind de uitgaven op het gebied van boodschappen erg meevallen, ondanks dat we een kerstdiner hebben gehad bij ons thuis zijn de kosten niet echt gestegen. Maar al met al veel kasstromen in de maand december. Uiteindelijk is de maand negatief afgesloten, maar daar staat tegenover dat we komende 12 maanden geen 188 euro aan zorgverzekering hoeven te betalen per maand.

Het jaar 2012

Kijkende naar het hele jaar is er veel gebeurt. Vanaf juli 2012 hou ik de inkomsten/uitgaven bij. En sinds die tijd is er ruim €11.000 afgelost op de hypotheek. Een gedeelte daarvan komt van de spaarrekening, en een gedeelte komt door giften. Al met al zorgt deze aflossing ervoor dat ik per maand ongeveer 55 euro per maand minder rente ga betalen. Netto is dit ongeveer 31 euro per maand. Ook hoef ik minder in te leggen in de bankspaarrekening, ongeveer 5 euro netto per maand. Netto ga ik er dus 36 euro per maand op vooruit door de aflossing in 2012.

Als ik kijk naar het spaargeld dan is dat gedaald van ongeveer €20.000 naar €18.500. Dit lijkt negatief, maar aangezien we €2.300 vooruit heb betaald voor mijn zorgverzekering zijn e er eigenlijk op vooruit gegaan. Mijn schuldpositie is sinds juli 2012 gedaald van €324.000 naar €314.000. -€10.000 in 6 maanden vind ik een mooi resultaat.

Vooruitkijkend naar 2013

Vooruitkijkend naar 2013 weet ik nog niet helemaal waar we aan toe zijn. De laatste maand rijzen de kosten voor de kleine de pan uit (mede door het kinderdagverblij), inkomsten gaan iets omlaag wegens ouderschapsverlof, mijn vriendin is voornemens om haar baan om te ruilen voor full-time inzet voor haar praktijk en wat ik ga doen met mijn huidige baan weet ik ook nog niet (mijn salarisverhoging viel dermate tegen dat ik serieus overweeg iets anders te zoeken). Kortom, onzekerheid troef op dat gebied. Gelukkig hebben we onze buffer daarvoor beschikbaar om eventuele tegenvallers op te vangen.

Qua aflossen van de hypotheek voor 2013 is al wel één ding zeker. De 10% maximum aflossing gaan we al halen. Wegens een belastingtechnische truc hebben we een gift ontvangen van mijn schoonmoeder (zie ook deze blog). Daardoor konden we op 1 januari €20.000 overschrijven naar de hypotheekverstrekker. Financieel gaan we er weinig op vooruit, netto gaan we er 67 euro op vooruit vanwege minder rente betalen en lagere HRA. Aan de andere kant gaan we 55 euro per maand terugsluizen naar schoonmoeder. De winst daarop is dus maar 12 euro per maand. Maar op langere termijn zie ik meer voordelen, bij een toekomstig gesprek met de bank is ons risico dermate laag dat we een korting kunnen krijgen op de hypotheek. Ook bij een eventuele verandering van hypotheekverstrekker is onze onderhandelingspositie zeer positief.

Verder ben ik bezig met een aantal buurtgenoten om zonnepanelen aan te schaffen, we hebben allemaal een leien dak wat de installatie moelijker maakt. Maar door krachten te bundelen hopen we daar korting op te krijgen en wellicht een mooie aanbieding te kunnen regelen. Ons dak is er geknipt voor, op het zuidwesten en ongeveer 40 m2. Dus 14 panelen hoort zeker tot de mogelijkheden. Wat voor mij het belangrijkste is, is om een goede tvt te kunnen realiseren. Als het boven de 10 jaar komt is het voor mij een absolute no-go.

Genoeg ontwikkelingen dus, maar weinig waar ik me echt op vast kan pinnen. De toekomst zal het leren!

7 opmerkingen:

 1. Lekker overzichtelijk, met mooie grafieken. Je hebt nog een toekomst, dus je inkomen gaat vast nog wel stijgen.
  Duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn aardig wat veranderingen op een rij. Je zit nu onder de 3K, ook dat motiveert. Wij hebben zonnecollectoren en twijfelen nog steeds over zonnepannelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een ezel stoot zich algemeen..... In je excel download zijn de bankgegevens van Juli te zien, lijkt me niet de bedoeling?
  En om de postcodeloterij nou onder goede doelen te plaatsen? Of ben ik nu heel flauw? Ik zie het als een loterij...doe toch vooral mee om een prijs te winnen, maar goed iedereen zijn mening hierover.

  Verder mooi overzichtje weer. Fijn dat jullie zo lekker aan het aflossen zijn en er niks jullie spaarsalo in tact is gebleven. Ga zo door voor 2013!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie de bankgegevens helemaal niet als ik het excel-bestand open... Moet als het goed is ook beveiligd zijn met een wachtwoord. Kun je nog eens checken voor de zekerheid?

   en tja, postcodeloterij als goed doel. Is een beetje flauw idd van mijn kant. :)

   Verwijderen
 4. Ik zie het tabblad nog steeds. Als ik op het linkje in je blog klik en dan download opent het in Excel. Hier zie ik een tabblad "Overzicht Juli" met dus alle bankgegevens.

  BeantwoordenVerwijderen