vrijdag 12 april 2013

Besparen op onderhoud kost je uiteindelijk geld

Regelmatig zie ik blogjes voorbij komen die het hebben over zaken waar je normaal gesproken jaarlijks  onderhoud voor moet plegen volgens de boekjes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je CV-ketel, maar ook bijvoorbeeld je bezoekjes aan de tandarts. Veel mensen zien het als een zinvolle besparing om dit onderhoud minder vaak te doen of helemaal maar over te slaan. Het is namelijk een makkelijke besparing. Ik ben daar nooit een voorstander van, ik ben namelijk van mening dat een dergelijke actie je namelijk op de lange termijn geld gaat kosten.

Daar ben ik ook laatst weer achter gekomen, toen onze warmte-terugwin-unit kapot ging. Pas op dat moment kwam ik erachter dat we daar helemaal geen onderhoudscontract hadden. Wij zijn tweede eigenaar van dit huis, en hebben er nooit aan gedacht daar een onderhoudscontract voor af te sluiten. 5 jaar lang heeft dat apparaat gewerkt zonder onderhoud, maar op een koude februari-ochtend hadden we opeens geen warm water meer. Erg vervelend. Het niet hebben van een onderhoudscontract zorgt ervoor dat je bij calamiteiten achteraan in de rij staat en je het volle pond mag betalen indien er iets kapot gaat. Zo ook bij deze reparatie. Gisteren kreeg ik eindelijk de rekening binnen voor de reparatie. Voor het vervangen van de ventilator, voorrijkosten en manuren was ik in totaal €470 kwijt. We kunnen het betalen, maar het doet toch pijn. De monteur vertelde ons dat door het gebrek aan onderhoud er teveel stof in de ventilator was gaan zitten en dat die daardoor kapot was gegaan.

Kortom, er zijn een aantal zaken waarbij het loont om preventief wat geld uit te geven aan onderhoud omdat de kosten bij evt. storingen vele malen groter zijn. Ook het ongemak wat je er van krijgt is niet fijn. Niemand vind het leuk om 3 dagen zonder warm water te zitten of 3 dagen zonder verwarming in huis te zitten. Dergelijke zaken gaan namelijk alleen maar kapot in de winter, als de apparaten hard moeten werken. Het is natuurlijk een ander verhaal als je technisch begaafd bent en het onderhoud zelf kunt uitvoeren, dat is een snelle besparing die je meteen moet pakken.
Ook het besparen op je jaarlijkse bezoekjes aan de tandarts vind ik geen goed idee, een preventief bezoek van een paar tientjes is een stuk goedkoper dan eens in de 5 jaar groot onderhoud van enkele honderden tot duizenden euro's.

Wat doe jij? Bespaar jij wel op onderhoud van je apparaten en op de tandarts?


16 opmerkingen:

 1. Ik ga braaf twee keer per jaar naar de tandarts, ondanks mijn angst! Dus daar bezuinig ik niet op, al zou ik dat stiekem best willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ga ook 2 keer per jaar naar de tandarts. Leuk vind ik het niet. En er moet ook altijd tandsteen worden verwijderd!!
  Voor de verwarmingsketel hebben wij een onderhoudscontract. Elk jaar komen ze de ketel nakijken. Hij is nog maar een paar jaar oud en er mankeert, gelukkig, nog niets aan. Ik ben het dus volkomen met jou eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had vijftig euro moeten betalen bij de fietsenmaker.
  Hij beweerde dat er van alles vernieuwd moest worden.
  De buurman heeft geregeld dat iemand van een kringloop winkel het de fiets op geknapt heeft.Er hoefde niks vernieuwd te worden.Alleen er was wel van alles aangelopen en daar door versleten.Oorzaak .Te weinig invetten.
  Mooi stom bezig
  Groet Maamke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. versleten is ook vervangen. Vet helpt dan niet meer. De fietsenmaker had dus wel gelijk. Smeer je de sloten van je fiets en deuren anders wel? En de scharnieren in sommige gevallen ook. Tja, daarna is het te laat.

   Verwijderen
  2. De fietsen maker had niet gelijk.Die wilde de shifter en al de kabeltjes vervangen.Die waren nog goed.
   Ergens was de rem blijven hangen en daardoor was er een schijf aan gelopen.Ding fiets en remt nog prima.

   Verwijderen
 4. Op nieuwe ketel kun je best besparen die hoeft eerste 3 jaar geen onderhoud en vaak eerste 5 jaar niet als je zelf een sifonnetje kunt schoonmaken die dingen branden zo mooi en schoon en om problemen te voorkomen is tijdig voor stookseizoen aanzetten en nalopen om zo bij kou problemen tijdig optelossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat er om als het iets verder gaat en er een storing in zit die je NIET middels reinigen en daarna resetten even snel kunt verhelpen. Als je dan vlug (!) hulp nodig hebt is het handig wel het reguliere onderhoud via een installateur te laten doen (alleen tegen welke prijs want dat verschilt sterk). 65 Euro voor een beurtje is gewoon. Maar wordt dan ook de CO bijvoorbeeld daadwerklijk gemeten? Dat hoort eigenlijk bij een echte controle.....

   Verwijderen
  2. Vaak kun je zelf simpel een ventilator vervangen ook bij ketel/mechanischeventilatie of wtw daar heb je niet veel kennis voor nodig en had je veel centjes gescheeld.

   Ach, men heeft veel illusies wbt onderhoud besparingen etc maar vaak zijn het ook maar prutsers en heeft het niet veel omhanden de eerste beste topper qua ketelonderhoud moet ik nog tegenkomen :(

   Verwijderen
  3. Ik heb 2 linkerhanden, om te voorkomen dat dingen erger worden ga ik nooit en te nimmer zelf onderhoud doen aan dat soort installaties.

   Overigens is de inkoopprijs van een dergelijke ventilator ook al ruim 220 euro. Dat is dus al 40% van de kosten

   Verwijderen
 5. Gelukkig dat je de ventilator kon laten vervangen. Mijn wtw is na 18 jaar vernieuwd, maar moest wel achter uit de fabirek van Brink gehaald worden.
  Onderhoud kost veel, maar bespaart ook.
  Ik baal dat de cv na het onderhoud en bijvullen niet meteen ontlucht wordt.

  Je wtw moet je eigenlijk maandelijks de filters van stofzuigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb al eens roest in het voorradvat gehad maar ik kan het vat zelf reinigen en het komt soms terug maar niet herhaaldelijk, wellicht ijzer dat op een onhandige plaats accumuleert vanuit het drinkwater maar onbekend waar. De fabrieksmonteur heeft er de eerste keer naar gekeken, gereinigd en niets gevonden. Een warmtewisselaar die defect raakt maar dat heb ik ook eerst zelf onderzocht en daarna op garantie van de fabriek vervangen gekregen met ondersteuning van die installateur die gewoon op garantie laat werken. En dan is zo'n ketel net aan 6 jaar oud. Kan gebeuren. Werkt verder prima en moet natuurlijk ook altijd werken aan uit aan uit aan uit aan uit stop defect....reparatie .... aan uit aan uit aan uit aan....

   Verwijderen
 6. Ik ga ook twee keer per jaar naar de tandarst maar
  ben nu uit de tandarst verzekering gegaan en nu
  moet ik binnenkort een kies boren ben benieuwd wat dat gaat kosten.
  Betaalde per jaar aan tandarstverzekering 215,00.
  Ze waren vorig jaar maar 90,00 euro aan mij kwijt,alleen controle en tandsteen verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hangt af van de soort vulling, de goedkoopste standaard is niet zo mooi als de kunststofvariant maar voor die laatste moet je bij betalen. Kunststof is veel mooier en heel goed houdbaar. Boren, tja, als het mislukt (ontsteking onder je nieuwe vulling) moet je nog een keer en betaal je een 2de keer bijna hetzelfde bedrag. Fotootje erbij en dan ga je voor de eerste boring al snel in die richting van 215-90= 125 Euro en dus weg besparing voor dit jaar....

   Verwijderen
 7. Nee, wij besparen niet op onderhoud. Niet voor ons persoonlijk en ook niet voor het huis. Elke drie maanden vervangt mijn man de filters van het wtw systeem. Een bekende van ons kan dit reinigen. Alle buizen in huis worden dan gereinigd. Ook maken wij regelmatig alle, tja hoe heet dat, kapjes die overal in de kamers uitkomen, schoon. Op de cv ketel en zonnecollectoren zit een abonnement voor reiniging.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig dat je de tandarts weer noemt. Ik heb trouwens nog nooit een blogje gelezen van iemand die schreef dat ie zo lekker bezuinigd had door geen onderhoud uit te laten voeren aan tanden, ketels, verfwerk of wat. Hoogstens wat heel veel niet-besparende mensen ook hebben: er niet aan denken zo lang je er geen last van hebt of als alles werkt. Maar je leest wellicht andere blogs dan ik ;)

  Overigens ben ik met deze tandarts ook geheel genezen van enige nervositeit dus ook hier weer gewoon elk jaar controle.

  Ik word er zelf een beetje verdrietig van als mensen met een gezin als het onze met een hypotheek van bijna vier ton compleet blij zijn met het goedkoopste van het goedkoopste voer om te bezuinigen. Gezondheid is toch je grootste goed en het hoeft geen kapitalen te kosten maar elke dag spaghetti met een blikje tomatenpuree 'eten' noemen... tja ieder zijn meug maar dat gaat er dan bij mij weer niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit ging niet specifiek over jou, heb het al veel vaker gelezen en gehoord dat er bespaard wordt op zaken als de tandarts. Dat je maar 1 keer per jaar gaat ipv 2 keer per jaar kan ik me best voorstellen, maar er zijn er ook genoeg die alleen maar gaan als ze ergens last van hebben. En dat soort acties zorgen dus voor hogere kosten dan preventief onderhoud.

   Verwijderen