maandag 8 april 2013

Hoe bespaar ik op de kinderen?

Een interessant artikel wat ik vandaag las op z24.nl over het besparen op je kinderen. Het krijgen van een kind kost een boel geld, namelijk al snel €100.000 voor een kind. Dan kun je natuurlijk zeggen, de grootste besparing die je kunt maken is door uberhaupt geen kinderen te nemen. Maar dat is voor veel mensen toch geen optie. Er zijn een flink aantal manieren hoe je kunt besparen op de uiteindelijke kosten voor je kind. Een aantal manieren zijn redelijke open deuren, maar er zitten misschien ook wel een paar eye-openers tussen voor de consuminderaars onder ons.

Kinderopvang

Kinderopvang kost je al snel 70 euro per dag, en is daarmee een grote kostenpost. Er zijn een aantal alternatieven die gebruikt kunnen worden om kosten te besparen. Zo kun je gebruik maken van een gastouder, dit scheelt al snel €2,50 per uur. Dus 20 euro per dag. Ook kun je (schoon)ouders vragen om een dag op te passen, als ze in de buurt wonen en de tijd hebben. Ook kun je andere ouders vragen om op elkaars kinderen te passen, zo bespaar je ook een dag in de week kinderopvang. Een laatste mogelijkheid is om gebruik te maken van een ouderparticipatiecreche, dat betekent dat je dan ook een aantal dagen in het kdv moet werken en is dus redelijk arbeidsintensief.

Uitzet

Kindermeubilair en wandelwagens kosten een boel geld. Voor kinderspullen betaal je vaak een flinke surplus aan kosten omdat ouders het beste willen voor hun kind. Er kan makkelijk bespaard worden op deze spullen, door het bijvoorbeeld 2dehands te kopen op marktplaats. Van alle goede merken is er wel wat te vinden op het internet. Enige punt van aandacht, bespaar niet op veiligheid. 

Kleding

Door te besparen op merkkleding kan veel geld bespaard worden. Ook door het raadplegen van Marktplaats, kringloopwinkel of kinderkledingbeurzen kan veel bespaard worden. Uiteraard kun je ook in de uitverkoop leuke kleding vinden voor je kinderen.

Dagelijkse kosten

Luiers kosten veel geld, tussen de €1000 en €1800 per kind. Besparen kun je doen door eens te kijken naar een ander goedkoper merk. Dit kan al snel 10 cent per luier schelen. Een nog grotere besparing kun je realiseren door katoenen luiers te gebruiken. Ook kun je washandjes gebruiken in plaats van billendoekjes om de billen van je kind schoon te maken. Daarnaast scheelt het ook veel als je kind eerder zindelijk wordt.

Voeding

Het is niet iedere moeder gegeven, maar het geven van borstvoeding scheelt iedere dag een hoop geld. Ook de hapjes vers klaarmaken scheelt veel geld t.o.v. de kant-en-klaar hapjes. Op latere leeftijd kun je flink besparen op frisdrank, drinken meegeven naar school, en producten die speciaal voor kinderen gemaakt worden. Denk bijv. aan Dora-pasta, welke ongeveer 5x zo duur is als normale pasta.

Speelgoed

Bezuinigen op speelgoed kan tricky zijn. Speelgoed van een minder goede kwaliteit kan een kortere speelduur hebben, waardoor goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt. Wel is op rommelmarkten en via sites als Marktplaats goedkoop kwalitatief hoogwaardig speelgoed te vinden, dat je later weer -eventueel met winst- via dezelfde kanalen kunt verkopen. Ook kun je speelgoed ruilen met een andere ouder.


Zak- en kleedgeld


De meeste kinderen krijgen zakgeld en als ze ouder worden ook kleedgeld. Dit heeft een duidelijke functie: je kind leert zo omgaan met geld. Zak- en kleedgeld afschaffen is dus niet verstandig. Maak wel duidelijke afspraken wat je kind van dit geld moet bekostigen en spring niet automatisch bij als je kind geld tekort komt. Stimuleer je kind om een bijbaantje te nemen: hij leert dat voor geld gewerkt moet worden en hij heeft wat extra geld tot zijn beschikking.

Studie

Een studerend kind is volgens het Nibud ongeveer 950 euro per maand kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dit komt neer op ruim 11.000 euro per jaar. Zeker na de afschaffing van de studiefinanciering zullen kinderen een groter beroep doen op hun ouders. Het is daarom verstandig hiervoor alvast maandelijks een bedrag opzij te leggen. Door te kiezen voor tweedehands boeken, langer thuis te blijven wonen en vaste lasten als telefoonkosten en zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden, kunnen flinke kosten worden bespaard.

Ik kwam er zelf achter dat er best wel wat zaken zijn die we thuis al doen. We hebben bespaard op de kinderopvang door ons kind 1 dag minder naar het kdv te brengen. De uitzet hebben we niet zelf betaald, dat scheelt ook veel. Mijn vriendin heeft 6 maanden borstvoeding gegeven en we geven nu alleen maar zelfgemaakte hapjes. Kleding krijgen of lenen we vaak van buurtgenoten en familieleden. en we hebben katoenen luiers ipv Pampers. Kortom, we doen al aardig wat om de kosten te beperken.
Bespaar jij ook op de kosten voor je kind, en op welke manier doe je dat?

19 opmerkingen:

 1. De eerste kreeg nog een kamer (van Ikea) van opa en oma. En een kinderwagen. Geinig speelgoed van Fisher Price enzo. Een knappe roze MC. Mooie kleertjes van iedereen.

  En de derde? Slaapt bij ons in bed, een kinderwagen heb ik niet meer, een box ook niet, krijgt borstvoeding en draagt alleen maar gekregen kleertjes en wordt vervoerd in een gekregen MC (van betrouwbare bron). Het enige dat ik voor haar heb gekocht, was haar eerste pakje en een draagdoek van 70 euro. En nu een stapel wasbare luiers.

  Qua speelgoed krijgen ze niet veel, maar wel goede dingen. Potloodjes, duplo, lego, ... verder bijna geen plastic. Ook voor mijn zoontje krijg ik veel kleding en voor de oudste haal ik het meeste van MP...

  Geef ze liever veel aandacht en goed te eten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha... slaapt bij ons in bed?? gelijk een goede anticonceptie.. is ook weer een bezuiniging!!! (geeft vast niet dat ik daar niet aan mee doe.. een klein beetje privacy mag wel!) Maar je laatste zin is helemaal waar, ze zullen later meer terugdenken aan of hun moeder aandacht en liefde voor ze had.. dan welke spullen ze allemaal hadden en kinderen die zich kunnen vermakan met nix zijn heerlijk!!!
   Groetjes finz

   Verwijderen
  2. Bij ons in bed slapen zou ik ook nooit doen. Wel de eerste maanden op de kamer, maar na een aantal maanden toch echt op zijn eigen kamer. Wil ook wel een beetje kunnen slapen :)

   Verwijderen
 2. Dit is een leuk stukje,ik ben 50 en onze kinderen zijn nu jong volwassen, resp 24 en 21 jr.
  En ik vind het echt een denkbeeld van *jullie generatie* als ik het zo mag zeggen, dat je kunt besparen op oppaskosten door je (schoon)ouders te vragen. ;o). die mogen het dan voor niets doen, want dat bespaart jullie dan veel geld. En dan denk ik.......ik vind het nogal wat, wat je vraagt. Want omdat jullie graag 2x op vakantie willen (ik bedoel dan jouw generatie he) *mogen* opa en oma 1 a 2x per week gratis oppassen, terwijl zij zelf misschien ook nog wel werken en dat oma óok nog eens parttime werkt en in die dagen dat ze vrij is en op adem kan komen, heeft ze de kleinkinderen. En waar blijft voor opa en oma dan de tijd vrij om eens extra weg te kunnen, spontaan een weekendje, midweekje weg kunt gaan of zomaar even een dagje fietsen/winkelen, noem maar op.
  Nou....ik weet echt niet of ik dat later wel ga doen hoor....eerst hebben we ons het laplazerus gewerkt voor de studie van onze kinderen, kun je eindelijk uitblazen en genieten, heb je wéér verplichtingen ;o).
  Dan denk ik....de ouders willen zelf beiden werken en voor opvang zorgen en er eigenlijk mbt financien er niets voor inleveren, vakanties, concerten, noem maar op...alles moet gewoon door kunnen blijven gaan en dan denk ik...je zult er toch echt iets voor moeten inleveren en dat is heus niet een heel leven lang. Het is maar voor een periode van pakwek 20 jaar en dan hebben ze je al niet meer nodig en kun je in principe je eigen leventje van voor dek inderen min of meer weer oppakken, is dat zo erg?
  Ik typ dit hier weer om aan te geven dat er straks een hele nieuwe generatie opa's en oma's aan komen die óók gewend zijn om beiden te werken en langer door moeten werken en die gewend zijn om voorzichzelf ook leuke dingen te doen: sport, verenigingen, vakanties noem maar op en die hun vrijheden daarvoor niet willen opgeven. + het feit en dat zie ik nu bij mijzelf.... Wat denk jij en andere bloglezers van jou?
  Wat ik nu heb getypt is echt zoals ik er nu over denk, ik geloof niet dat ik later oppasoma wil worden, mits er ziekte is oid, dan wordt het een ander verhaal. Als we straks met ons beidjes zijn willen we reizen en op vakantie gaan, zolang we nog kunnen en dan wil ik niet elke week weer verplichtingen hebben.
  ua kleding kun je heel goed besparen..toendertijd ging ik altijd naar de W.i.bra en daar lagen spijkerbroejes van 9 gulden toen nog en die had ons zoontje altijd aan, kon hij lekker in ravotten en in zand spelen en viel er een gat in was dat ook niet erg.
  groetjes, vrolijksparen ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga er wel even vanuit dat de oppasoma/opa het ook wel zelf willen. Als je het zelf niet wilt doen, moet je het ook absoluut niet doen.

   Mijn schoonmoeder heeft geheel zelf aangegeven dat ze graag 1x in de week wilt oppassen. Het scheelt ons een flinke slok op de borrel en schoonmoeder ziet haar kleinkind iedere week. win-win situatie wat ons betreft

   Verwijderen
  2. mijn kinderen, nu 9 en 12, gingen ook twee dagen per week naar mijn ouders - die wilden dat ook graag zelf. wel waren beiden al gepensioneerd, en konden zij dit samen doen. af en toe was het zeker wel eens zwaar voor hen, als een van de kinderen ziek was bvb. ik kan me helemaal inleven in mensen die dit niet zien zitten, maar ook voor ons was het een win-winsituatie. de band die mijn kinderen hebben met mijn ouders is toch heel anders dan die met schoonouders, en dat zijn ook lieve mensen die veel van hun - vele - kleinkinderen houden. maar door de jaren heen kennen mijn ouders onze meisjes gewoon door en door, en dat is wel heel fijn voor alle partijen. ze hebben ook steeds duidelijk hun grenzen aangegeven, lijkt me wel belangrijk dat je dat doet.

   verder inderdaad : laat je niet vangen door dure kinderkamers en merkkleding voor kleine kinderen. anderzijds kan je door al die anderen wel nog leuke tweedehandsspullen scoren :-) dat is al veel moeilijker voor een 12-jarige die groeit als kool. heb zonet bijna alles moeten vernieuwen, echt overal was meisje uitgegroeid. maar met een beetje handigheid valt dat ook wel op te lossen.
   in mijn ervaring zijn baby's en kleuters niet zo heel duur, maar middelbare scholieren, dat valt tegen. bovendien krijgen ze dan ook een eigen willetje, maar ach, dat is ook leven in de brouwerij !

   Verwijderen
  3. De echte kosten komen inderdaad pas als ze gaan studeren. Naast de standaard kosten heb je dan nog de studie, boeken en alle aanverwante zaken.

   Maar ook daar kun je natuurlijk als ouders heel ver in gaan qua supporten van je kinderen. Mijn ouders betaalden mijn studie, boeken en mijn kamer en ik mocht mijn stufi zelf houden. Dan lopen de kosten als ouders zijnde natuurlijk snel op.

   Verwijderen
  4. Wat je niet moet vergeten is dat die oma's en opa's naast een eigen baan vaak ook nog de (mantel)zorg voor (één van) hun ouders hebben. Dan blijft er niet veel tijd over voor de kleinkinderen.

   Verwijderen
 3. Ik wil hier op reageren, wel een heel lang stuk, maar ik ben te moe omdat het elke maand weer puzzelen is met grote kinderen, klein wil nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hier gingen de kids een dag minder naar het kdv en dan een dag naar opa en oma. Nu is dat een woensdagmiddag geworden. Mijn ouders hebben dat zelf aangeboden en in het begin werkte mijn vader nog halve dagen en mijn moeder 38 uur per week. Ze zijn dol op de kinderen en de kinderen op hen. Zoon is nu 13 en hij gaat altijd vrijdagmiddag naar opa na school. Ze willen er niets voor hebben maar ik breng regelmatig een bloemetje of iets kleins mee. Ook doen we af en toe een etentje. Mijn ouders zijn zelfs van hun plan afgestapt om naar Friesland te verhuizen (wonen nu vlakbij Amsterdam)omdat ze bij ons in de buurt willen blijven (en mijn broer). Overigens is EUR 70 per dag wel de kostprijs waarbij geen rekening gehouden wordt met de bijdrage van FC Den Haag. Zeker bij meer kinderen ga je steeds minder betalen.
  Wij hebben verder geen echte besparingen gedaan. Zeker geen katoenen luiers ik kan me daar alleen maar mijn altijd stinkende en natte kleine neefjes bij voor de geest halen. Potjes heb ik alleen gebruikt bij uitstapjes en verder aten ze aangepast met de pot mee. Merkkleding koop ik niet maar zoon krijgt wel nikes omdat hij dat graag wil. Bij een outlet kun je voor een redelijk bedrag slagen, daar koop ik ook wel eens een puma trui oid ook niet duur. Man moest vroeger altijd afdragertjes dragen of tweedehands en daar heeft hij nare herinneringen aan, vandaar alles nieuw hier. Ze groeien vrij geleidelijk dus dragen ze het meestal vrij lang. De kleding van dochter gaat naar een nichtje en die van zoon is eh op.
  Voor de studie sparen we en opa en oma ook. Ik geloof wel dat onze kids geld kosten zeker als ze gaan studeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij doen ook veel van wat je hebt geschreven. Veel 2e hands inderdaad: kleding, speelgoed, kinderwagen en spullen voor de kinderkamer. Autostoeltjes wel nieuw gekocht en nog een paar dingen, maar niet veel. Gebruiken ook wasbare luiers, maar voor het gemak 's nachts en onderweg wel wegwerp. Borstvoeding kon ik helaas niet lang geven, maar we hadden speciale babyvoeding nodig die gedeeltelijk werd vergoed. Potjes gebruik ik soms ook voor het gemak, maar verder kook ik zoveel mogelijk zelf of eet hij met de pot mee. Kinderopvang maken we geen gebruik van.
  Als het me is gegeven een 2e kindje te krijgen, dan zou ik denk ik nog makkelijker zijn. Nu heb ik me toch erg laten meeslepen door de zwangerschapshormonen en wat ik dacht allemaal nodig te hebben. Of wat anderen vinden dat je echt MOET hebben.

  We sparen nu een vast bedrag per maand voor zijn studie en ook geld dat we krijgen voor hem gaat daarbij. Zo hopen we straks, als de dure jaren aanbreken, alles te kunnen bekostigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je kinderen te duur vind kan je ook overwegen om geen kinderen te nemen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat staat ook in mijn tweede regel. Gelukkig is geld niet voor alles de belangrijkste drijfveer, anders zou de mensheid snel uitgestorven zijn ;)

   Verwijderen
  2. Inderdaad ;-).
   Het ging mij met name dat aanstaande ouders zo makkelijk denken over dat oma's en opa's wel een dag of meerdere dagen per week oppassen. Laatst ook nog gehoord, dat aanstaande moeder er wel van uitging dat haar ouders 3 dagen per week zouden oppassen. Alleen was ze dat even vergeten aan haar ouders te vragen en die hadden daar dus helemaal geen zin in en voelde zich voor het blok gezet.

   Tweedehands kamer kan prima en niet alles hoeft enorm duur te zijn. Al heb je mensen die alleen het duurste van het duurste willen. Het gaat niet om een duur wiegje, het gaat er om of een kind genoeg liefde (en verzoring) krijg, zeg ik dan altijd maar.

   Verwijderen
 8. Onze babykamer wordt nu al voor de derde keer gebruikt. Een kinderkamer kan nog best prijzig zijn, maar als je de kamer voor 3 kinderen kan gebruiken, dan scheelt dat al een hoop in de kosten. De peuter en kleuterkamers bevatten veel tweedehands meubels en hebben veel minder geld gekost dan de babykamer.

  Kleding wordt ook veel hergebruikt, hoewel onze derde een meisje is en dus toch wat meer roze draagt. De buren hebben net een jongentje gekregen en hebben een ouder meisje. We ruilen ook veel kleding. Zij onze jongentjeskleding, wij hun meisjeskleding.

  Kinderopvang is duur, vooral als je zelf veel werkt. We zijn allebei minder gaan werken waardoor we veel meer toeslagen krijgen. Natuurlijk hou je meer geld over als je blijft werken, maar op deze manier leveren we netto gezien weinig in en hebben we wel veel tijd voor onze kinderen.

  Vliegvakanties met kinderen kun je beter voorbij laten vliegen als je wil bezuinigen. Er zijn gelukkig veel leuke plekken in Europa. Wij en de kinderen vinden kamperen lekker avontuurlijk. En dat is ook nog eens lekker goedkoop als je tenminste genoegen neemt met een camping zonder vermaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vliegvakanties voor kinderen jonger dan 2 jaar zijn nog prima te doen. Je betaald bijna niks voor een kleintje in het vliegtuig en op iedere hotelkamer kun je gratis een kleintje meenemen. Dan zijn de additionele kosten bijna nul

   Verwijderen
 9. Ik bespaar denk ik vooral op kleding. Veel tweedehands en anders van de Wibra en Zeeman. Op voeding bespaar ik niet, want ik vind dat ze wel hun vitamines en dergelijke moeten krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met besparen op voeding wordt wel wat anders bedoeld dan wat jij nu bedoelt. Met besparen op voeding wordt voornamelijk bedoelt dat je een verse maaltijd maakt in plaats van kant-en-klaar potjes. Kant-en-klaar is vaak lager qua voedingswaarde t.o.v. een verse maaltijd en kost vaak meer.

   Verwijderen