woensdag 21 januari 2015

Salaris

Met spanning heb ik gewacht op mijn salaris van januari, de eerste maand zonder lease-auto op de salaris-strook. Maar het was niet alleen de lease-auto, ook een lagere pensioenafdracht, een éénmalige kleine bonus en een kleine salarisverhoging zou ook impact hebben op het salaris. Ergens in mijn hoofd had ik zitten dat het met wat geluk zo'n 500 euro zou schelen. Vandaag kreeg ik dan eindelijk mijn salaris, en daar werd ik erg gelukkig van, het scheelde maar liefst ruim 600 euro! Ook zonder de éénmalige bonus was het verschil erg groot, namelijk ongeveer 550 euro. Dus ik kan voortaan iedere maand 550 euro extra salaris verwachten, echt een enorm bedrag.

Maar, in plaats van te bedenken waar ik het aan zou kunnen uitgeven heb ik vanavond wat anders gedaan. Sinds kort gebruik ik het boekhoud-programma YNAB om mijn uitgaves bij te houden maar met name om potjes te maken. Ik zet eigenlijk nooit geld opzij met een bepaald doel, ik zet geld opzij omdat het over is. Maar vanavond heb ik het eens anders gedaan. Ik heb in YNAB een aantal besparingsdoelstellingen gezet waar ik nu voor ga sparen. Zoals bijvoorbeeld onderhoud aan het huis (200 euro pm), betaling van de zorgverzekering ieder jaar (160 euro pm), vakanties (400 euro pm, einddoel 5000 euro), verjaardagen (20 euro pm), etc. Daarnaast heb ik al mijn vaste maandelijkse lasten in kaart gebracht en gebudgetteerd, en ook alle wisselende uitgaves zoals boodschappen, dagjes uit, openbaar vervoer, etc. Ik merk dat ik erg veel baat heb bij de "envelop"-methode, omdat het me weerhoudt om extra uitgaves te doen aan iets waar het geld niet oorspronkelijk voor bedoeld was.

And guess what, ondanks dat we aardig wat kosten hebben gehad al in januari aan kleding en eten/drinken heb ik al de spaarpotjes kunnen vullen, zelfs nog wat extra kunnen sparen voor de aankomende vakantie en hou ik ook genoeg geld over om de eerste 2 weken van februari door te komen. En dat allemaal op 1 inkomen!

Een goed begin van 2015 dus. Hoe is jullie jaar begonnen?


14 opmerkingen:

 1. Fijn voor je. Ik ga dat programma eens bekijken. Mijn WW uitkering was plus vier euro!
  Ik vind het geen ramp, want vrije tijd is onbetaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik reserveer elke maand ook altijd geld voor toekomstige uitgaven. Het is een fijn gevoel om daarover niet in de stress te schieten wanneer het betaalmoment eraan zit te komen. Het is een kwestie van het te betalen bedrag door 12 te delen en u weet hoeveel u per maand opzij moet zetten.

  Dit inzichtelijk hebben, is ook een manier om in de gaten te houden of u niet meer uitgeeft dan dat er binnen komt.

  Hebt u geen bijtelling meer bij de auto van de zaak? Het grote nadeel daarvan is dat u nu een kilometerregistratie moet bijhouden, zodat u kunt aantonen dat u niet meer dan 500 km privé rijdt. Ik heb dat zelf namelijk ook en het heeft een tijd geduurd voordat ik eraan gewend was om dit netjes bij te houden, want achteraf invullen is al helemaal geen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijtelling geldt alleen als je privé rijdt, en daar ben ik mee gestopt. Dus geen bijtelling meer, dat is ook de hele reden waarom ik er mee ben gestopt. Voor de km-registratie gebruik ik een excel-documentje die ik op mijn telefoon kan openen, die werk ik direct bij. Die synchroniseert via dropbox zodat ik er ook op mijn PC en iPad bij kan.

   Verwijderen
 3. Wat een mooi salaris. Krijg het mijne aanstaande vrijdag. ik ga het ook in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verschil wordt voor 75% veroorzaakt door het niet meer prive rijden van de lease-auto. De resterende 25% is lagere pensioenafdracht (dus minder pensioen in de toekomst) en een kleine salarisverhoging.

   oh ja, en natuurlijk de belastingwijziging van begin dit jaar, dat ervoor zorgt dat de gemiddelde Nederlander er nog 0,5% op vooruit zou gaan.

   Verwijderen
  2. Net even nagekeken. Zo'n groot verschil als bij jou is het natuurlijk niet. Maar toch een respectabele 3,8% meer.

   Verwijderen
  3. Toch ook fijn.

   En bij mij is het ook alleen zoveel vanwege de auto en pensioen. Anders was het ook die orde van grootte geweest

   Verwijderen
 4. Super zeg!!

  Ons jaar is financieel echt super begonnen, mijn man heeft anderhalf extra maandsalaris als bonus gekregen :D

  Alleen qua de rest is het bagger.... Tobias is erg ziek geworden van de BMR vaccinatie. Weliswaar valt het mee hoe lang het heeft geduurd, maar de schrik zat er wel behoorlijk in! En we hebben net te horen gekregen dat Sanders oma euthanasie wil gaan plegen.

  Dus ja, daar sta je dan met een mooie bonus. Ik zou hem met liefde inleveren als Sanders oma dan weer gezond was :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spaar je 400pm voor alleen de vakantie of zitten daar ook andere zaken nog bij in? Is best een hoog bedrag vergeleken met de andere bedragen die je noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vakantie kostte mij vorig jaar ruim 7.000 euro, dat is dan ook onze enige echte gezamenlijke passie en we hebben verder geen dure hobbies. Het bedrag vind ik te verantwoorden naar mezelf toe. Vakantie is verder natuurlijk ook een post die ieder jaar terugkomt. Verder wordt er ook gebudgetteerd voor de jaarlijkse kosten. Zorgverzekering is "maar" 2.000 euro per jaar, dus 160 per jaar. Onderhoud van je huis zou rond de 1% van de waarde per jaar moeten zijn.

   Dus met al de berekeningen is rekening gehouden met de jaarlijkse gemiddelde kosten.

   Verwijderen
 6. Meer dan de helft van het inkomen wordt hier gespaard en dat wordt dit jaar nog hoger en guess what.... allemaal op 1 inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe kan ik nou als ondernemer bezuinigen op het overmaken van salarissen heeft iemand hier tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen